Колоритният синоптик Николай Василковски, който от миналото лято ни представя

...
Колоритният синоптик Николай Василковски, който от миналото лято ни представя
Коментари Харесай

Николай Василковски загуби много близък човек

 Колоритният синоптик Николай Василковски, който от предишното лято ни показва прогнозата за времето по Нова телевизия, е в печал от няколко дни. Журналистът постави траурна лентичка на персоналния си профил във фейсбук и разгласява фотография на своята баба, която е умряла седмица преди Коледа. " Почивай в мир, бабо! ", написа Василковски, а под обявата му заваляха съболезнования. 

Макар че старата жена била на достолепна възраст, персоналната драма на синоптика била огромна. Той бил извънредно непосредствен с старата жена, а нейната фотография разкрива поразителна аналогия сред баба и внук. Първите 7 години от живота си Николай прекарал в Троян при баба си и дядо си. Като дете той доста страдал от астма, която старата жена облекчавала с билки. Когато имала повече сили, тя ходела в Троянския балкан, с цел да събира лечебните треви, сушала ги и приготвяла билкови чайове. Днес синоптикът рядко ходел в планината, по тази причина си купувал самичък билките от аптеките и ги приготвял по бабините предписания. 

Ученическите си години Николай прекарал в Плевен. Още до момента в който учи в гимназията, където наблягал на непознатите езици и икономическите специалности, Василковски почнал да се изявява в медиите. Случайно попаднал като стажант в локалния вестник " Полемика ", където отразявал спортни събития. Постепенно почнал да написа и на други тематики. След като приключил гимназия, Николай станал студент в Стопанската академия в Свищов, в компетентност " Международни стопански връзки ". Докато следвал, пишел в локалния вестник " Дунавска зора ". Завършил и се преместил да живее в столицата като кореспондент в несъществуващата през днешния ден осведомителна организация " Балкан ". 

" Това беше огромна школа – да търсиш вести, да правиш разбори, там бях стопански редактор, за което ми оказа помощ и образованието от Свищов ", спомня си Василковски. След като напуща организацията, той попада в музикалната телевизия ММ, в която работи 9 години. В нея е кореспондент, водещ и създател на излъчвания. Последвала най-важната крачка в живота му – работата в Нова телевизия. Първоначално Николай се трудел в маркетинговия отдел на " Нова броудкастинг груп ". Журналистиката обаче толкоз го привличала, че един ден не издържал и самичък предложил на тогавашната шефка на новините Красимира Кръстева да стане кореспондент. Първият му ментор в нюзрума станал Костадин Филипов. 

" Никога няма да не помни първия си репортаж в малкия екран. Отидох на летището, с цел да отразя огромен музикален фестивал с присъединяване на непознати реализатори. Тръгнах натам, само че както преди в телевизия ММ, облечен с къси панталони ", спомня си бъдещия синоптик. Щом го видяли облечен неглиже, сътрудниците му го скастрили, че би трябвало да се облича по-адекватно. " Веднага сложих костюм. Така се учи човек ", с възприятие за комизъм споделя Николай. 

В продължение на 8 години той работи като кореспондент в Нова телевизия и е в епицентъра на естествените стихии, отразявайки вредите от наводненията, земетресенията и пожарите у нас. Преди година и половина Василковски се причисли към екипа от хубавици, които показват прогнозата за времето. Забавният Николай бързо се трансформира в любим на феновете поради старанието си да не дава сухи данни, а да разчупва прогнозата с 

любопитни обстоятелства, съпроводени със фотоси и видеа. 

За да придобие повече знания в метеорологията, тази есен амбициозният юноша се записал в магистърска стратегия " Физика на Земята и океаните "  в Софийския университет. Всяка нощ ставал в 2,30 ч., а в офиса пристигал час по-късно. До 6,20 ч., когато започва утринния блок Николай се подготвял за ефир, събирал информация какво ще бъде времето, фотоси и видеоматериали, с които да онагледи прогнозата. " Този работен режим напълно обръща биологичния ми часовник. Няма по какъв начин това да не се отрази на персоналния живот по някакъв метод. Но, по този начин или другояче, макар недоспиването към момента заран ходя на работа с усмивка и предпочитание. Имам щастието да работя това, което съм желал и обичам. Реално видяно, трансформирал съм заниманието си в работа, а при такива условия трудът не уморява, а по-скоро зарежда с сила ", споделя той. 

Макар че Василковски не копира стила на колоритния някогашен синоптик на Би Ти Ви Емил Чолаков, той се радвал на сравненията с него. Николай съзнателно не гледал прогнозите на конкурентните медии, с цел да не допуснел несъзнателно имитиране на сътрудниците си. " Днес прогнозата към този момент е в телефоните на всеки от нас или на една мишка и клавиатура разстояние в интернет. Ако не покажа нещо любопитно, забавно, даже зрелищно, мъчно бих спечелил феновете ", разсъждава синоптикът. Малцина знаят, че Николай Василковски е имал тежък гастарбайтерски интервал в предишното си. През 2000 година той отпътувал на студентски гурбет. Заради изморителния труд на полето Николай по този начин се осакатил, че до ден сегашен имал здравословни проблеми. Всеки ден го измъчвала дископатия, поради която от време на време не можел даже да си завърже връзките на обувките.  Заминал на бригада за бране на ягоди в дребна британска плантация, с цел да изкара някой лев, само че не очаквал, че работата ще е толкоз сложна. Пътувал с рейс от Троян до София със остарелия куфар на баба си и 60 паунда в джоба, спестени от грижливата бабичка. 

" Пари не завоювах, само че за цялостен живот ми остана болката в кръста след уморителната работа в ягодовите плантации. В дъжд и зной се постановяваше да клеча в полето и да бера до цялостно безсилие ", признава Николай Василковски. Един от двамата му братя живеел във Англия и в младежките му години постоянно му минавала мисълта да потърси работа в чужбина. Днес е благополучен, че е останал в България, написа " Уикенд ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР