Колонизирането на лунната повърхност може и да изглежда далечна и

...
Колонизирането на лунната повърхност може и да изглежда далечна и
Коментари Харесай

Тунели под повърхността на Луната ще приютят човешка колония?

Колонизирането на лунната повърхнина може и да наподобява далечна и даже фантастична вероятност, само че специалисти от НАСА оповестяват, че човешките обиталища навътре в земния сателит са напълно действителна и изпълнима опция.

Скорошно изследване на странна мрежа от магмени тунели под лунната повърхнина демонстрира, че те могат да са доста по-големи и постоянни, в сравнение с се предполагаше до момента.

Образуванията са оставени по време на бурните вулканични процеси, формирали Луната. Новите изследвания посочили, че мрежата от тунели, които се намират на към 3 километра под повърхността, е с широчина приблизително към 5 километра. Огромните пространства ще са идеални за основаването на човешки колонии, считат учените.

Лунните тунели извънредно доста наподобяват вулканичните подземни формирания, открити в Исландия и Хавай. Както и на Луната, по този начин и на Земята те са издълбани в скалите от мощни потоци лава.

Според геолозите тунелите са образувание от изстиващи магмени потоци, които са минали през извънредно твърда канара. Огромният размер на лунните тунели съгласно учените се дължи на по-слабата гравитация и редица други фактори, свързани с размера на спътника.

От НАСА към този момент възнамеряват задача, която в детайли да изследва тунелите. Ако те се окажат постоянни, специалистите са в подготвеност за създаване на проекти за основаване на непрекъсната база на Луната.

Създаването на такава значително ще преодолее проблемите към евентуалните рискове, пред които биха били изправени хората, работещи в една възможна база, издигната на повърхността на Луната. Заплаха биха представлявали метеоритите, както и слънчевата радиация, пропускана заради неналичието на защитна атмосфера.

 Колония на Луната

Земните вулканични тунели не доближават повече от 30 метра диаметър. Гравитационните доказателства обаче демонстрират, че лунните ще са сигурно в пъти по-големи. Направените оценки на плътността на скалата допускат, че широчината им ще е три пъти по-голяма от височината им. Анализът демонстрира, че стабилността значително ще зависи от широчината им.

В собствен разбор, излязъл през 2015 година, от НАСА пресметнаха още, че нова задача до Луната ще коства едвам 10 милиарда $. Също по този начин построяването на база там също ще бъде на допустима цена. Още повече че последните данни, получени от земния сателит, демонстрират, че там могат да бъдат открити скъпи минерали и руди, които ще изплатят разноските по градежа въз основата, както и огромни находища от замръзнала вода, които да създадат живота вероятен.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР