Колона, посветена на римския император Троян Деций, са открили археолозите

...
Колона, посветена на римския император Троян Деций, са открили археолозите
Коментари Харесай

Колона, посветена на император Троян Деций, е открита край Троян

Колона, отдадена на римския император Троян Деций, са разкрили археолозите при разкопките на крепостта Состра край Троян това лято. Екипът управителен от проф. Иван Христов от Националния исторически музей са разкрили и голям брой монети.

Колоната е открита при изследването на най-ранната стена на крепостта от крея на първи и началото на втори век, разясни професор Иван Христов, началник на археологическата експедициите на Состра.

„ Това е втората милиарна колона открита на място, инсито, както споделяме ние, пред основната врата на кастела. На тази милиарна колона, която ви наподобява като едно безобидно парче камък е изписана  доста история. Върху 13 реда надпис на латински научаваме, че локалния гарнизон на крепостта Состра са почели  император Траян Деций. “

Проф. Христов добави, че при разкопките са открити и голям брой монети, с които ще бъде обогатен фонда на музея на занаятите в Троян.

„ Над 80 бронзови, сребърни монети, украшения. Като част от най-новата облага на локалния музей са една колективна  находка от 77  бронзови монети,отсечени от градските управи, тук на Балканите.

В последна сметка може и купища злато да докараме тук, само че когато има буквички, написаната история дава доста по-ценни сведения, отколкото  купчината скъпи брошки, украшения и златни монети. “

Проучванията на крепостта ще продължат и идващото лято.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР