Колкото са по-интелигентни жените, толкова по-често искат да раждат естествено.

...
Колкото са по-интелигентни жените, толкова по-често искат да раждат естествено.
Коментари Харесай

По-интелигентните жени предпочитали да раждат естествено

Колкото са по-интелигентни дамите, толкоз по-често желаят да раждат естествено. Даже отхвърлят стимулация и обезболяване. Това разкри доктор Милко Папазов, шеф на родилното поделение във варненската болница “Света Анна ”.

Моделът на естественото раждане се завръща. Все повече пациентки се ориентират към обикновено раждане, демонстрират наблюденията на акушер-гинеколога с над 30-годишен стаж.

„ Моделът, който беше преди двайсетина години: „ Не желая да ме боли, желая секцио ”, отмина ”, разяснява доктор Папазов. Той посочи, че предходната година секцио е прилагано при 35 на 100 от ражданията в „ Света Анна ”, което е много под междинното за страната към 60 на 100.

И в родилното поделение на „ Света Анна ” се следи наклонността дамите все по-често да раждат след 30-годишна възраст. Най-възрастната родилка за предходната година е 45-годишна.

„ Раждането в млада възраст е най-благоприятно и за майката, и за детето, в случай че щете и за неговото образование. Кариерата не е причина да се отсрочват ражданията, само че и наклонността и тук е такава ”, посочи шефът на най-старото в града звено за раждания.

В същото време най-младите майки са на 14-15 години. „ Това е покруса. Те се радват тук, кичат ги със злата тия деца, които са изкарали втори клас. То себе си не може да гледа, а би трябвало да гледа бебе ”, показа доктор Милко Папазов. Според него за решение на този проблем са нужни „ доста обществени решения ”.

През 2018 година в родилото на „ Света Анна ” и имало 1076 раждания, като на бял свят са се появили 1071 бебета. Статистиката е за 9 месеца, защото отделението беше затворено за огромен ремонт. До края на май звеното работеше с половината от потенциала си, а през юни и юли приключи напълно приема на пациентки, с цел да бъде преобразено и осъвременено.

До края на февруари се чака да бъде пуснат в деяние новият асансьор в постройката. След монтажа на авариралото оборудване, ще се пристъпи към замяна и на другия асансьор. В момента 4-етажната постройка се обслужва от единствено един асансьор, пуснат в деяние през далечната 1958 година

Най-много раждания във Варна през предходната година са регистрирани в СБАГАЛ „ Проф. доктор. Д. Стаматов ”. В единствената профилирана болница по акушерство и гинекология отвън столицата се хоспитализират родилки от цяла Североизточна България. Там през 2018 година са проплакали 2278 новородени, което е с към 100 повече спрямо миналата година, заяви шефът на болничното заведение проф. доктор Емил Ковачев.

В АГ болница означиха Бабинден с ритуала по измиване на ръцете на най-опитния акушер-гинеколог в лечебното заведение live.varna.bg
Най-младата родилка е на 13 години, а най-възрастната - на 51. Многоплодните бременности са 61– 59 двойки близнаци и 2 двойки тризнаци. През отделението по неонатология в АГ болница са минали 294 недоносени деца, като най-малкото бебе е родено 610 грама. То към този момент е приведено за доотглеждане в Дома за медико-социални грижи за деца в кв. ”Виница ”. /dariknews.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР