Колкото повече доказателства излизат за вредата и опасността от някои

...
Колкото повече доказателства излизат за вредата и опасността от някои
Коментари Харесай

Внимание! Тези често употребявани лекарства предизвикват инфаркт

Колкото повече доказателства излизат за вредата и заплахата от някои медикаменти, толкоз по-масирана и нападателна става рекламата на множеството от тях в средствата за всеобща информация

какой сегодня праздник

Днес публикуваме информация за заплахите от най-разпространените, известни и най-често одобрявани лекарствени препарати.

Двама експерти в региона на клиничната фармакология от Англия и Канада приканват публикуваното обезболяващо лекарство диклофенак – аналгетик от групата на нестероидните противовъзпалителни средства, да бъде конфискувано от аптечната мрежа. В своя разработка, оповестена във авторитетно здравно списание, Патриция Мак Гетиен от Англия и Дейвид Хенри от Канада, са потвърдили още през 2006 година, че продължителният банкет на диклофенак покачва с 40 на 100 риска от инфаркт и други сърдечно-съдови болести. Извършеният от създателите разбор демонстрира, че диклофенакът продължава да е най-често предписваният противовъзпалителен нестероиден препарат в 15 страни от света. Освен това участва в националния лист от лекарствени средства от първа нужда в още 74 страни. При това диклофенакът се приема с идентична периодичност както в най-развитите страни, по този начин и в по-изостаналите. Резултатите от проучванията потвърждават, че информацията за рисковете, свързани с диклофенака, по този начин и не е стигнала до практикуващите клиницисти. Такъв извод вършат Мак Гетиен и Хенки.

„ Имайки поради съществуването на по-безопасни други възможности, диклофенакът би трябвало да бъде изключен от националните описи на жизненоважни препарати. Освен това съществуват задоволително учредения това лекарство да бъде изтеглено от международните фармацевтични пазари ”, считат медиците. Между другото, в изявление за в. „ Дейли телеграф ” представител на английския лекарствен регулатор отбелязва, че за множеството пациенти обезболяващият резултат от диклофенака надвишава риска от странични резултати. Според него е нужно да се предложи този препарат да се приема на къси курсове и в оптимално ниски дози.

Обезболяващите са рискови за сърцето

Дори късият банкет на най-популярните обезболяващи препарати е заплаха за хората, прекарали инфаркт. Изследователи от Университета в Копенхаген – Дания решили да ревизират и изяснят по какъв начин въздейства приемът на обезболяващи препарати, отнасящи се към групата на нестероидните противовъзпалителни средства, върху здравето на сърдечно-съдовата система при пациенти, които преди са имали сърдечни пристъпи. В проучването вземат участие към 83 500 пациента, прекарали инфаркт на миокарда на междинна възраст 68 години. На 43 на 100 от тях лекарите предписват нестероидни противовъзпалителни препарати, най-често ибупрофен или диклофенак. Както се обяснява в хода на проучването, всички нестероидни противовъзпалителни препарати покачват вероятността от гибел.

Пациентите, приемащи такива медикаменти в продължение на една седмица, стартират да умират по-често от тези заболели, които не се лекували с тях. Ако пациенти, прекарали сърдечен припадък, одобряват такива препарати три месеца, броят на повторните инфаркти при тях нараства с 55%. А най-опасен се оказва отново диклофенакът, приемът на който е обвързван с трикратно увеличение на риска от гибел.

„ Нашето проучване сподели, че лечението благодарение на нестероидни противовъзпалителни препарати не може да се смята за безвредна ”, отбелязва ръководителят на екипа доктор Ан-Мeри Олсън.

Въпреки че проучването има бдителен темперамент и учените не съумяват да съберат задоволително данни, експертите акцентират, че потреблението на нестероидни противовъзпалителни препарати би трябвало да се сведе до най-малко, когато става дума за заболели, страдащи от сърдечно-съдови болести. За това проучване се оповестява и в здравното списание „ Кръвообращение ”, издавано от Американската асоциация на сърцето.

Вреден ли е аналгинът?

Много хора и до ден-днешен се избавят от главоболие, злоупотребявайки с това най-популярно лекарствено средство. Въпреки че от дълго време е потвърдена вредата от него. Лекарите от дълго време настояват, че са изрично срещу таблетките аналгин. А главната причина даже не е в това, че натоварвате и разболявате черния си дроб. Лошото в тази ситуация е, че аналгинът е като опиат. Заболи ви глава, вземате таблетка и болката отстъпва. Следващият път отново с аналгин снемате болката. Но след два-три часа болката се връща още веднъж. А това към този момент е характерен признак на положение, провокирано от невъздържание с медикаменти. Това е сигнал, че организмът ви към този момент не може без аналгетик. И в случай че постоянно, ежедневно, изпивате по 3-4 таблетки аналгин, можете да се причислите към групата на аналгиновите наркомани.

Между другото!

Преди време лекарите са сваляли температурата с аналгин в комбиниране с амидопирин. В днешно време тази примес се счита за „ отрова в кръвта ”, защото веществата от тези медикаменти, даже признати поотделно, убиват левкоцитите. Не по-малко рисков е цитрамонт. Той вреди в доста огромна степен на кръвта, само че към момента има хора, които го употребяват. Много цивилизовани страни от дълго време са се отказали от лекуване с тези медикаменти. Отдавна има опция на тези нездравословни препарати. А можете да се възползвате и от националните способи за лекуване. Но без да прекалявате, постоянно се консултирайте с доктор.

СЗО разгласи парацетамола за безвреден

Световната здравна организация дефинира парацетамола като най-безопасния аналгетик. Но все пак при нескончаем банкет или предозировка този препарат провокира странични резултати, в частност оказва нефротоксично и хепатотоксично деяние. Хепатотоксичността на парецатемола е най-разпространената причина за остра бъбречна непълнота в Съединени американски щати, Англия, Австралия и Нова Зеландия.

Предозировката с парацетамол води пациентите в токсикологичните центрове на Съединени американски щати доста по-често, в сравнение с прекомерния банкет на всяко друго фармакологично вещество. От няколко години в Съединени американски щати се водят проучвания на затрудненията, провокирани от парацетамола. Поводът са зачестилите случаи на увреждане на черния дроб, провокирани от предозиране на това лекарство. Според публични данни използването на парацетамол е най-разпространената в Съединени американски щати причина за пораждане на чернодробни увреждания. Всяка година там с такава диагноза при лекарите попадат приблизително 56 хиляди индивида, като към 458 случая от тях приключват съдбовно. Еднократният банкет на парацетамол в количества над 10 грама за възрастни и над 140 мг за деца води до отравяне, съпроводено с тежки провали за черния дроб. Подобна картина се следи и в случай че приемате парацетамол наред с алкохола.

Има данни също по този начин, че продължителният банкет на повече от една таблетка дневно парацетамол усилва двойно риска от развиване на тежка нефропатия, водеща до терминална бъбречна недостатъност. И най-лошото е, че първоначално може и да няма признаци на токсичност от парацетамола, само че в това време да се стигне до бъбречна непълнота и гибел до няколко години.

Източник: diana.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР