Колкото по-умен е един човек, толкова по-малко говори. Светът не

...
Колкото по-умен е един човек, толкова по-малко говори. Светът не
Коментари Харесай

Бъдете внимателни с мълчаливи хора като Киану Рийвс – те ни карат да мислим

 Колкото по-умен е един човек, толкоз по-малко приказва.

Светът не се нуждае от още повече яки, бъбриви момчета с напомпани мускули, тесни тениски и раздути егота. Светът има потребност от тихи хора. Защо? Защото тихите хора ни карат да мислим. А мисленето от своя страна внася изясненост и улеснява измененията.

Винаги съм бил заинтересован от личността на Киану. Той е много безмълвен човек, който държи всичко в себе си и който към момента не се е научил да бъде прочут, макар че дълги години справедливо се счита за един от най-емблематичните артисти в Холивуд.

Не търси популярност и внимание. Напротив, Киану избира мълчанието. Но когато най-сетне реши да приказва, късите му фрази основават резултат на бомба, както в едно от интервютата му със Стивън Колбърт:

Стивън: „ Киану, какво мислиш, че ни чака след гибелта? “

Киану: „ Знам единствено, че ще липсваме на тези, които ни обичат.„

Само с 10 думи Рийвс съумя да опише целия смисъл на живота. И това беше миг на чисто величие.

Време за търсене на отговор

По време на едно изявление с Киану през 2000 година журналистът Крис Хийт деликатно изучавал по какъв начин тъкмо Киану употребява мълчанието.

„ Попитах го за какво играе в киното. Актьорът мълча 42 секунди, без нито една дума, тон, без опит да избегне отговора и намек какъв ще бъде отговорът му. През по-голямата част от това време главата на Киану беше обърната на 90 градуса от мен, като че ли там имаше източник на О2.

Накрая той сподели: „ Хм, единствено една дума ми пристигна в главата и, ъъъ, това е занимателно “. Няколко минути по-късно задавам неразбираем въпрос дали ще напише книга или ще режисира филм. На което артистът отговори единствено с тиха въздишка.

В най-лошия случай се случва точно това. Задавате въпрос на Киану Рийвс и … просто чакате. А в космоса в същото време се сблъскват планети и звездите се трансформират в свръхнови, на Земята се унищожават гори, животните ръмжат, а хората крещят, приказват небивалици и ридаят от залоба или наслада.

А през цялото това време Рийвс седи на стола и мълчи.

Този път мълчанието му продължи 72 секунди. „

Първо Киану мисли дали има отговор, а по-късно въображаемо го редактира, тъй че да е явен на събеседника. Повечето от интервютата с Киану са изпълнени с огромни, безмълвни пасажи. Затова телевизионните му изяви са толкоз повърхностни – той се нуждае от време, с цел да отговори, а в 3-минутни изявленията то е доста лимитирано.

Отговорите на най-трудните витални въпроси постоянно желаят доста време.

Тихата, мека тирада предизвиква доближаването

Били Айлиш* също употребява този принцип в песните си. Много от лирическите й песни тя пее с толкоз спокоен и мек глас, че човек несъзнателно би трябвало да се наклони напред, с цел да разбере защо пее.

По време на интервютата си Киану прави същото, като че ли примамва хора на странствуване през живота си. Холивуд копнее да бъде гръмък и съвременен, само че самият Киану умишлено се държи по друг метод.

Често ни се споделя да приказваме по-силно. Социалните медии ни учат да слагаме емотикони, хаштагове и големи заглавия на нашите видеоклипове, с цел да притеглим вниманието на хората. Но какво, в случай че с цел да бъдете в действителност чути, би трябвало да спрете да сте гръмогласни?

Тихият глас, като на Рийвс, първо ви притегля и чак тогава чувате какво ви споделя.

Фрази, които „ взривяват “ публиката

Тази история е разказана в публикацията на Мики Търнър „ Киану е индивидът на няколкото думи “.

Не че Рийвс е неприятен събеседник, просто понякога той изцяло се отдръпва в себе си и по-късно споделя фраза, която безусловно „ взривява “ публиката, както беше казусът, когато репортерът попита Рийвс дали счита, че кариерата му се дефинира от присъединяване в трилогията Матрица. На което артистът отговори с глас на робот: „ Аз съм акредитиран представител на трилогията „ Mатрицата “. Работното ми време … „

Когато не казвате съвсем нищо, седите и просто слушате, като понякога вмъквате няколко думи, имате опция да изречете остра фраза, която ще взриви мозъка на хората и ще ги накара да мислят интензивно.

Мълчанието е източник на любознание

Киану ослепително употребява безмълвие по време на своите изявленията. Това кара слушателите да желаят да чуят какво ще им каже артистът. Мълчанието основава напрежение, отвлича вниманието ви от вашия мобилен телефон и притегля вниманието към този, който приказва. Освен това подхранва любознанието, което от своя страна дава опция да се водят диалози, където ще бъдете чути.

Мълчанието е разрушение на шаблона

Холивудските артисти, като предписание са гръмки и се отличават с ярка характерност. Но мълчаливостта на Киану унищожава всевъзможни шаблони.

Опитайте да извършите следното: посетете заседание, където би трябвало да дадете своето мнение. Не казвайте нищо. Просто седнете и слушайте деликатно, давайки си тип, че доста внимавате.

Мълчете и се съпротивлявайте на желанието да кажете нещо. А в този момент вижте до каква степен ще докара това. В един миг мълчанието ви ще наруши проекта на съвещанието и някой ще изиска вашето мнение. Тогава сигурно ще бъдете чути „ вярно “.

На заседание хората са склонни да приказват доста. Но с безмълвие нарушавате нормалния ред и със личните си думи помагате на присъстващите да мислят.

Трудно е човек да устои на желанието да приказва. Но за него не по-малко мъчно е да се опълчи на опитите да накара най-мълчаливия събеседник да приказва.

Паузите дават време за разбор

Безмълвните хора като Киану постоянно употребяват стратегически паузи в диалога. Те вършат пауза за малко преди всяко значимо изказване, както и след комплимент или израз на благодарност, с цел да усилят оптимално своето влияние.

Паузите по време на разговор разрешават на мозъка ни да мисли аналитично. Проблемът постоянно е, че не вършим пауза съзнателно, а изпълваме тишината с всевъзможни „ е “ и „ хмм “. Паузата оказва помощ на индивида да мисли.

Колкото по-умни ставате, толкоз по-малко говорите.

Това научих от Киану: многословието не е мярка за вашия IQ. Няма да повлияете на събеседника по никакъв метод, като повишите гласа си.

Какво ви прави умни:

Умението да дадете опция на другия човек да приказва пръв,
Умението да слушате,
Способността да деянията интерес към диалог с изражението на лицето си,
Навикът да говорите по-малко
Eмпатията.

Мълчаливите хора ни карат да мислим

Мълчанието е освен злато. То също по този начин ни кара да мислим. А в тези сложни времена ни би трябвало повече време за размисъл.

И противоположното – невероятно е да обмислите думите на събеседника си, в случай че не знаете какво желаете му кажете.

Да можете да мълчите е добре, това ви дава опция да мислите. Тихи хора трансформират света.

* Били Айлиш Пайрът Беърд О’Конъл е американска певица и авторка на песни. Нейният дебютен сингъл „ Ocean eyes “ става прочут и натрупва над 132 милиона слушания в Spotify към октомври 2018 година Дебютният ѝ „ Dont Smile at Me “ е публикуван през август 2017 година.

 

Румѝ: „ Тишината е езикът на Бога, всичко останало е неприятен превод “

 

* Мевляна̀ Джалал ад-Дин Мухаммад Румѝ е персийски стихотворец и суфистки мистик, живял по време на Златния век на исляма. Ето 15 цитати от изключителния персийски стихотворец: „ Дълго време търсех…

Цялата публикация

Източник: energetika-bg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР