Колкото и невероятно да звучи – 40 години творческа дейност

...
Колкото и невероятно да звучи – 40 години творческа дейност
Коментари Харесай

40 години творческа дейност отбелязва примабалерината Маша Илиева

Колкото и необикновено да звучи – 40 години креативна активност ще означи примабалерината Маша Илиева на сцената на Софийската опера и балет. Това ще стане идващия месец – на 11 и 12 февруари, с балетната класика „ Спящата хубавица “.  

Маша Илиева учи в влиятелната балетна академия „ Ваганова “ в Санкт Петербург и още преди да навърши 18 става част от състава на балета на Софийската национална опера, както се е наричала тогава. От 1990-та година Маша Илиева е примабалерина и е играла всички огромни функции от балетния репертоар на театъра – в „ Жизел “, “Дон Кихот ”, „ Лебедово езеро “, „ Ромео и Жулиета “ и “Зорба гърка ”.  
Маша Илиева е актьор, хореограф, репетитор, възпитател и балетен режисьор, а в последните години работи с деца. Точно това й доставя най-голямо наслаждение, признава тя.



" 40 години ми наподобяват много доста , като че ли нямам доверие, че е минало това време. Реших да бъде юбилеят маркиран със " Спящата хубавица ", тъй като това е връх в моята кариера . Когато танцуваш самичък и искаш публиката да те хареса, предизвикването е доста огромно. Осевен това постановката е суперпродукция , в нея вземат участие над 100 индивида в спектакъла, дружно с оркестъра ", сподели в едно особено изявление за „ Хоризонт до обед “ Маша Илиева .

В интервала 2001-2003г. Илиева е живописен началник на Националния балет – София . Тогава българската балетна аудитория за първи път се среща с творчеството на Баланчин и се слага истинската режисура на “Силфида “.  

От 2009г. е репетитор в Софийска опера и балет, а през 2014г, към този момент като балетен режисьор, Маша Илиева възвръща балетната класика „ Спящата хубавица “ на сцената на националния ни оперен и балетен спектакъл. Ето за какво точно с този театър  Софийска опера и балет ще означи празника на примабалерината. 



В интервала, в който Маша Илиева е артист-балерина, а в следствие и примабалерина, „ Спящата хубавица “ има своя история, обвързвана с Операта. През 1983г. огромният балетен актьор и хореограф Марис Лиепа придвижва версията на Болшой спектакъл на балета „ Спящата хубавица “, поставяйки го на сцената на  Софийската национална опера. В този миг Маша Илиева напълно от скоро е част от балетната натрупа на театъра. Поверени са ѝ всички дребни сола.  

По-късно балетът „ Спящата хубавица “ е възобновен от Бойко Неделчев във типа, в който е бил подложен от Лиепа. Вече като примабалерина, Маша Илиева влиза в ролята на принцеса Аврора и Фея Люляк.  

През 2005г. следва още една версия на балетния шедьовър – тази на Мариинския спектакъл. Тук Маша извършва ролята на Фея Люляк.  

И по този начин, през 2014г, към този момент като балетен режисьор, Маша Илиева възвръща „ Спящата хубавица “ на сцената на Софийска опера и балет . Тя резервира достоверността на балета и в това време вкарва собствен личен прочит в някои от основните функции в спектакъла, да вземем за пример ролята на Фея Карабос. В истинската версия ролята се извършва от мъж, с цел да бъде по-силно емфатичен контраста на Фея Карабос и останалите феи в балета. В постановката на Маша Илиева Фея Карабос е жена с могъщ темперамент, отмъстителна и непреклонна. Премиерата се състои на 14 ноември 2014г. и се радва на огромен триумф. 



Зрителите на Софийска опера и балет още веднъж ще могат да се насладят на приказната балетна класика „ Спящата хубавица “, режисура и постановка на Маша Илиева, на 11 и 12 февруари 2022г. от 19:00ч. Двата спектакъла са честване на известната българска примабалерина, жест на признателност и самопризнание  за всичко, което е дала и продължава да дава на българския балет като актьор, хореограф, репетитор, възпитател и балетен режисьор.

Още по тематиката в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР