„Колкото и кризи да имаме в здравеопазването, ние няма да

...
„Колкото и кризи да имаме в здравеопазването, ние няма да
Коментари Харесай

Жена с положителен COVID тест се оказа нерегистрирана в системата на РЗИ

„ Колкото и рецесии да имаме в опазването на здравето, ние няма да научим най-важния урок, а той е хуманността и човечността и на второ място – нуждата от цифровизация – всичко, което е обвързвано със здравето на пациента, той да може да го вижда на телефона си, както може да вижда сметките си за ток и парно, да има непрестанен онлайн достъп до пациентското си досие “. Така Александър Миланов от Националната пациентска организация Неправителствени организации разяснява пред Българска национална телевизия неуместния проблем с учителката Мирослава Дякова, която с изненада открила, че не е записана в системата на РЗИ, откакто е била с доказан позитивен Коронавирус тест и назначено лекуване от „ Спешна помощ “, а когато е потърсила инспекцията, там са й декларирали, че се води умряла и са оповестили, че би трябвало неотложно да извикат органите на Министерство на вътрешните работи.

Мирослава Дякова бе безапелационна, че е постъпила като безкористен жител и пациент и няколко пъти е звъняла на РЗИ, само че не е съумяла да се свърже, заради това, че телефоните на инспекцията или непрестанно са давали заето, или никой не се обажда на тях. В същото време тя е останала в дома си под карантина, само че не знае дали това е отразено или не в базата данни на РЗИ, а болничен лист за това време ще й е нужен. Обадила се е на персоналната си лекарка, посетила е и Коронавирус зона по нейна рекомендация. И до ден сегашен обаче не попада в системата, удостовери тя.

„ Има към момента цели „ части “ от опазването на здравето, цели браншове от системата, които остават на хартия. В този случай става въпрос за учителка, която въпреки всичко може да направи опит да излезе от административния безпорядък, само че има хора, които нямат потенциал или идват от чужбина и не могат да се ориентират в системата “, разяснява Миланов.

Ние не сме виждали осведомителната система, само че знаем, че в нея са вложени доста пари, в случай че тя беше построена както би трябвало, нямаше да има тези пробойни, добави той.

Мирослава Дякова изясни, че още веднъж ще потърси РЗИ, с цел да си извади зелен документ, само че не знае дали това ще се случи.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР