Колкото и безобидно да ви изглежда вечерното пържене на картофи

...
Колкото и безобидно да ви изглежда вечерното пържене на картофи
Коментари Харесай

Без шега! Пърженето на картофи - малка стъпка към Апокалипсиса!

Колкото и безобидно да ви наподобява вечерното пържене на картофи или риба, това може да докара до съществени последствия като смяна на времето, утежняване на резултата на световното стопляне и даже снежен апокалипсис.

Ново изследване откри, че пърженето на храна може да промени времето, защото мастните киселини, отделени във въздуха от олиото за готвене, оказват помощ да се образуват облаци. Изследователите допускат, че въздействието на пърженето на храна може даже да е задоволително огромно, с цел да има охлаждащ резултат върху планетата.

Изследователи от Университета в Рийдинг, Англия потвърдиха за първи път, че мазнините, освободени по време на готвене, могат да образуват комплицирани 3D структури в атмосферните аерозолни капчици. Екипът има вяра, че образуването на тези структури евентуално ще удължи атмосферния живот на тези молекули и ще окажат въздействие върху метода на формиране на облаците.

Известно е, че молекулите на мастните киселини, покриващи повърхността на аерозолните частици в атмосферата, могат да повлияят на способността на аерозолите да вземат участие в облачното формиране, споделя доктор Кристиан Пфранг, съавтор на проучването.

 Пържени картофки

Това е първият път, когато учените обмислят какво вършат тези молекули вътре в аерозолната капчица. Те сглобили редица комплицирани подредени модели на молекулни структури, употребявайки уловени левитиращи капчици олеинова киселина (мастна киселина, обвързвана с готвене), уловени в небето на Лондон.

Изследователите разкрили, че молекулите на мазнините се свързват с кристално сходни сфери или цилиндри, за които е известно, че въздействат върху поглъщането на водата. Други опити посочили, че мастните киселини в тези структури са по-устойчиви на озон и по този начин могат да оцелеят по-дълго и да продължат да левитират в атмосферата. Откритията демонстрират, че удължената дълготрайност на живота на тези молекули към този момент спомага в облакообразуването.

Учените допускат, че в гъстонаселените региони, където кулинарните желания на популацията са свързани с повече пържене, климатът може да се дефинира значително от мастните молекули в атмосферата.

 Пържени храни

Вероятно тези мастни структури оказват доста въздействие върху поглъщането на вода от капчиците в атмосферата, усилват живота на реактивните молекули и съгласно нашето изследване това може да утежни парниковия резултат и надлежно да забърза процеса на световното стопляне, споделя доктор Пфранг.

Това ще докара до размразяване на ледниците, наводнения, измръзване на океанските течения и внезапна смяна на климата, а нищо чудно и снежен Апокалипсис в Северното полукълбо.

Замислете се за това идващия път, когато сложите следващата порция пържени картофки, прибавя ученият.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР