Колко пъти, подведени от обещанията на синоптиците сте оставяли чадъра

...
Колко пъти, подведени от обещанията на синоптиците сте оставяли чадъра
Коментари Харесай

Доверете се на птиците - не на синоптиците

Колко пъти, подведени от обещанията на синоптиците сте оставяли чадъра си у дома и сте обували новите си велурени обувки, единствено с цел да се приберете няколко часа по-късно боси и мокри до кости?

Въпреки целия теоретичен боеприпас, с които днешните шамани на времето разполагат, синоптичните прогнози постоянно са изненадващо неточни. Ето няколко различни способи да се опитаме да предвидим какво ще бъде времето единствено с помощта на знаците на природата.

 Познаване на времето

Червени висини заран, червени висини вечер

Повече от 2 000 години хората се пробват да предскажат времето по цвета на небето при изгрев или залез. Още в евангелието на Матей са разказани опитите на античните юдейски овчари да разчетат небесните знаци: „ А Той им отговори и рече: вечер казвате: ще бъде ведро, тъй като небето е червено; а заран - през днешния ден ще има стихия, тъй като небето е тъмнобагрено. Лицемерни, типа на небето умеете да разпознавате, а личбите на времената не можете ли? “

Казано с думи елементарни, в случай че вечер небето е обагрено в алено, утрешния ден ще е прекрасен. Червените висини заран са предвещание за несигурно време, знак за утежняване на атмосферните условия. Синоптиците признават, че този способ за предсказание на времето, употребен преди повече от две хилядолетия, се радва на съвсем 70% акуратност.

 Цветя

Небето придобива червен отенък, когато има висока атмосферна влажността и слънчевите лъчи проникват в нея под дребен ъгъл – нормално рано заран или късно вечер. И защото нормално метеорологичните системи се придвижват от запад на изток, алените висини заран (на изток) са знак, че наближава дъжд. Червените висини вечер (на запад) демонстрират, че дъждът и влагата към този момент са отминали.

Мирис на дъжд

Цветята миришат по-силно преди дъжд или просто по този начин ни се коства? Ниското атмосферно налягане подкрепя по-лесното разпространяване на аромата на цветята. Ароматните молекули, които високото налягане задържа, когато времето е хубаво, се популяризират доста по-бързо, когато налягането падне внезапно преди дъжд.

 Пчели

Жуженето на пчелите

Пчеларите ще ви кажат, че постоянно малко преди дъжд пчелите жужат по-силно от нормално и трескаво се прибират в кошера си. Пчелите, като множеството инсекти са извънредно уязвими при смяна на атмосферните условия – мощен вятър или дъжд могат да бъдат пагубни за тях. Поради тази причина те имат изострени сетива, които им разрешават да усетят и най-леките съмнения в атмосферното налягане, които могат да са знак за утежняване на времето.

Борови шишарки

Колебаете си дали да си вземете чадър? Погледнете боровите шишарки – те са превъзходен знак на времето. При изсъхнало време, шишарките се отварят, а когато времето е влажно се затварят компактно. Причината за държанието им се крие в семената, които носят в себе си. Когато времето е изсъхнало, вятърът доста по-лесно придвижва боровите семенца далеко.

 Котки

По-влажната време усилва шанса семето да падне наоколо до дървото родител. По този метод новопоникналото дърво ще би трябвало да се конкурира с родителя си за слънце, почва, вода. Интересното е, че даже когато шишарките са паднали от дървото, процесът на отваряне и затваряне продължава.

Котка под дъжда

Широко публикувано е вярването, че в случай че котката постоянно мие ушите си и зад тях, времето скоро ще се скапе. Това изказване може да е правилно, там където по принцип постоянно вали, само че предсказването на дъжд по този метод е извънредно неопределено.

Въпреки това, доста хора, които отглеждат котки, считат, че директно преди утежняване на времето, животинките трансформират държанието си. Някои стават неспокойни, острят ноктите си или лежат по тил. Ако познавате типичното държание на домашния си любим, измененията в него, може в действителност да са знак на утежняване на атмосферните условия.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР