Колко компенсации и субсидии са получили превозвачите? Какви фактури са

...
Колко компенсации и субсидии са получили превозвачите? Какви фактури са
Коментари Харесай

Ще излезе ли истината за градския транспорт на Пловдив? TrafficNews съди Общината за скрита информация

Колко обезщетения и дотации са получили превозвачите? Какви фактури са показали на Община Пловдив за тях? Колко са приходите от билети и карти? Какви наказания са понесли превозвачите за постоянното несъблюдение на курсове и други нарушавания?

Това са единствено част от въпросите, които чакат пловдивчани за обществения превоз на града. Това са и въпроси, които ние от TrafficNews не стопираме да задаваме, само че Общината и до този миг не е дала отговори. Първо опитахме през пресцентъра на Община Пловдив да получим редица отговори, само че оттова изпращаха дълги, несъдържателни отговори с нула конкретика.

Все отново TrafficNews се добра до докладите на компаниите превозвачи единствено за един месец. След нашите разкрития гръмна и големият скандал, а по-късно се стигна и до следствието на прокуратурата и обвиняванията към общински чиновници и двама от превозвачите.

Ние обаче не спряхме дотук, като поискахме всички фактури, доклади и разбори на ОКТ за цялата 2021 година. След като стана ясно, че от пресцентъра няма да ни дадат отговорите на въпросите, защото зам.-кметът по превоз Тодор Чонов не желае те да станат обществено притежание, пуснахме питане по Закона за достъп до социална информация.

На 18 октомври 2021 година пуснахме въпросите съгласно ЗДОИ, а на 2 ноември получихме отговор, че Община Пловдив удължава инспекцията с 10 дни. На 19 ноември от Общината ни осведомиха, че няма да ни дадат съответната информация, защото сега се води следствие от контролните органи.

В законоустановения период ние обжалвахме решението пред Административния съд, като за през днешния ден е планувано първото съвещание по делото.

Всичко това се случва на фона на непрестанните изказвания на зам.-кмета по превоз, че няма нищо прикрито и всичко е обществено. Видно обаче е,че това са голи изречения без покритие, а Чонов пази зорко огромна част от информацията.

Въпросните данни, като се изключи че би трябвало да са обществена информация, те по никакъв метод не биха трансформирали и хода на следствието.

Въпросите и документите, които поискахме бяха:

1)Отчетите на всички компании, с които Община Пловдив има подписан контракт за транспорт на пасажери от вътрешноградските транспорти от началото на 2021 година до последните доклади, дадени в ОКТ. В това число и аналитичните данни на ОКТ за докладите им. Счетоводни доклади по месеци приети, непризнати разноски и доходи по всички контракти.

2) Информация по отношение на брой продадени билети и осъществени курсове по месеци.

3) Брой на неизпълнени курсове по всяка линия за всеки месец от началото на годината до момента.

4) Санкции към превозвачите за всеки месец от началото на година до момента за всички типове нарушавания по договорите.

Очаквайте продължение!

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР