Количеството олово в питейната вода на стотици хиляди домове в

...
Количеството олово в питейната вода на стотици хиляди домове в
Коментари Харесай

Журналистическо разследване показа натравяне с олово във водата на стотици домове в Канада

Количеството олово в питейната вода на стотици хиляди домове в Канада, надвишава считаните за безвредни равнища, написа БГНЕС, цитирайки BBC. На някои места има равнища, сходни на регистрираните при огромния скандал с олово в питейната вода в американския град Флинт, в щата Мичиган.
Между 2014 и 2018 година били взети 12 000 проби. Една трета от тях отчели по-високи от допустимите съгласно наредбите за сигурност 5 частици на един милиард.
Канада е на трето място в света по ресурси с прясна вода.
Отравянето с олово се свързва с невисок коефициент на просветеност при децата, високо кръвно налягане и заболявания на сърцето.
Резултатите са от траяло 1 година следствие на 120 публицисти от 10 медии, с поддръжката на Института за проверяваща публицистика в Канада.
В страната, считаните за безвредни равнища на олово във водата са ниски, спрямо други страни. Но 18 % от пробите отчели повече от 15 частици олово на милиард, което е над допустимото и съгласно условията на прилежащите Съединени американски щати.
Най-големият източник на това замърсяване са прекомерно старите тръби на водопроводите и другите материали, с които са свързани домовете на хората с централните тръби.
Доклад на канадското държавно управление от 2017 година признава за казуса и заключава, че към 500 000 семейства в страната са наранени.
Журналистическото следствие посочило, че тестванията на качеството на водата са разнообразни в другите елементи на Канада, а на някои места въобще не се правели такива измервания. Разследването почнало, откакто журналистът от вестник " Торонто Стар " Робърт Криб дал за проучване водата в личния му апартамент и се оказало, че равнищата на олово са високи.
" Това е доста, доста по-голям проблем, в сравнение с може да реши един публицист или една организация ", споделя Криб.
Властите в провинция Квебек и кметството на Монреал, където бяха регистрирани високи равнища на олово във водата споделиха, че ще вземат ограничения.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР