Количествено ще имаме достатъчно газ за потребление. Проблемът стои с

...
Количествено ще имаме достатъчно газ за потребление. Проблемът стои с
Коментари Харесай

Правен абсурд: Глобяват потребители за неизконсумиран газ, който Булгаргаз всъщност няма

Количествено ще имаме задоволително газ за ползване. Проблемът стои с цената, която би трябвало да се заплати за този газ. Това съобщи пред БНР заместник-председателят на Българската газова асоциация Кирил Темелков.

Той уточни, че в света цената на газа е станала висока, защото има повече търсене - хората желаят да купуват повече от производството в световен мащаб. По отношение на Европа по негови думи казусът е с спора, който се развива с Украйна.

" За момента публичната полемика е ориентирана към количествата за България, а това не е акцентът. Акцентът е върху обезщетенията и реструктурирането на пазара, с цел да влязат конкурентни цени на природния газ " , акцентира Темелков.

Относно апела на Европейска комисия потреблението на газ до края на отоплителния сезон да се понижи с 15%, той означи, че това ще бъде реализирано за България, а евентуално и за района, без да се постанова да се прави безусловно нищо.

Според БПГА, в случай че тези цени на газа се задържат в идващите месеци, това ще понижи потреблението като цяло . Това се следило още преди да навлезем в зимния сезон.
 Руският газ поскъпнал с 2000%
Руският газ поскъпнал с 2000%

Икономист: Беше нелепост да откажем танкерите с газ от Съединени американски щати

" В автотранспорта да вземем за пример клиенти превключват от един към различен тип гориво. Промишлени предприятия обаче, които изнасят, не могат да бъдат конкурентни на тези цени и за тях излиза по-евтино да стопират производства, вместо да работят на загуба поради платения безценен газ ", разясни специалистът.

По негови думи, в случай че не се дефинират вярно сериозните и проблематичните зони, ще стане тъжно това, което ще се случи.

Темелков изрази очакване високите цени да се задържат най-малко година-две.

Този интервал би трябвало да бъде обезщетен от страна на страната под разнообразни форми, безапелационен е той. Според него казусът би трябвало да бъде решен с някакви обезщетения, ориентирани към избрани браншове.

Темелков съобщи, че когато са правени годишните търгове, " Булгаргаз " не е резервирал слотове, тъй като тогава не е имало проблеми . От момента, в който е станало ясно, че ще бъдат нужни спомагателни количества, сдружението трябвало да е по-активно.
 Газ ще има, само че на неуправляеми цени
Газ ще има, само че на неуправляеми цени

Мартин Димитров: Няма потребност от диалози с Москва

" За момента доста от потребителите изпадат в доста комплицирана обстановка поради това, че " Булгаргаз " е сключил с тях едногодишни контракти при закрепени количества да използват . Те са поели ангажимент да употребяват газ, който ще схванат по-късно какъв брой ще им коства. В един миг цените стават непостижими за консумация, само че потребителите не престават да имат задължението да го използват, а " Булгаргаз " не стига, че няма тези количества, а всички търсим на " Булгаргаз " да откри количествата, които потребителите не желаят да употребяват . И на всичкото това от горната страна, потребителите получават съобщение, че ще получат глоба за какво не са изконсумирали този газ , който " Булгаргаз " го няма и го търси. Това е малко смешно ", изясни неуместната обстановка той.

По негови думи договорите с крайните консуматори не са приспособени по никакъв метод към средата, която се получава в този момент.
 Шефът на
Шефът на " Булгаргаз " твърди, че ще има газ до края на годината

Не толкоз положителната вест е, че синьото гориво ще е скъпо, сподели Иван Топчийски

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР