Коли, мебели, детски играчки и други артефакти от бивша Източна

...
Коли, мебели, детски играчки и други артефакти от бивша Източна
Коментари Харесай

7000 евро за Трабант: Разпродажба на артефакти от несъществуваща вече комунистическа държава

Коли, мебели, детски играчки и други артефакти от някогашна Източна Германия бяха продадени на търг в Берлин през уикенда, привличайки мощен интерес от колекционери, очаровани от ежедневните предмети на към този момент несъществуващата комунистическа страна.

На търга беше разпродадена цялата сбирка от частен музей, отдаден на Германската демократична република в дребното източногерманско градче Дьоберниц, ситуирано на към 20 километра северно от Лайпциг, съобщи.

Колекционерите заплатиха общо към 240 000 евро за предмети от сбирката на музея. Най-високите предложения бяха събрани за две източногермански транспортни средства: кола за спешна помощ Barkas, която беше продадена за 18 000 евро, и рядка здрава офроуд разновидност на емблематичните дребни коли Trabant, която беше продадена за 7 000 евро.
 Продадоха на аукцион в Хонконг рядка банкнота с облика на Сталин, за десетки хиляди долари
Продадоха на аукцион в Хонконг рядка банкнота с облика на Сталин, за десетки хиляди долари

Друга банкнота - от 1860 година, беше продадена още по-скъпо

Музеят в Дьоберниц е основан от Манфред Хюгес, който е израснал в западногерманския промишлен град Мьонхенгладбах. Хюгес натрупа сбирка от над 40 000 предмета от Източна Германия.

Той отвори музея в някогашна зала за танци в града през 2014 година Бяха направени няколко несполучливи опита музеят да продължи да работи, откакто Хюгес умря преди няколко години.

На търга в събота колекционерите можеха да купят цели витрини и лавици, както и железопътен модел, кукли, лампи и радиоапарати.
 За пръв път в историята: Sotheby’s прави аукцион на криптоизкуство
За пръв път в историята: Sotheby’s прави аукцион на криптоизкуство

Там се продава сбирката Fungible на Pak

Дисплей " Pebeland ", построен с пластмасови тухли Pebe, източногерманската версия на кубчета Lego, демонстрира град, цялостен с източногермански казарми, магазин и кметство.

Кристина Шулце, историк на изкуството от аукционната къща Historia, която се занимаваше с продажбата, я дефинира като сполучлива. Тя означи, че сбирката на различен фиктивен музей в Дрезден е била на търг през юли, само че е събрала единствено 170 000 евро.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР