Колекторски фирми тормозят потребители за сметки с изтекла 3-годишна давност.

...
Колекторски фирми тормозят потребители за сметки с изтекла 3-годишна давност.
Коментари Харесай

Колекторски фирми тормозят потребители за сметки с изтекла 3-годишна давност

Колекторски компании тормозят консуматори за сметки с изтекла 3-годишна отминалост. Това предизвестиха в последния си седмичен бюлетин от Асоциацията на потребителите, базирайки се на получени сигнали.

Право

Особеност в правото е, че периодически отговорности като сметка за телефон, парно имат отминалост от 3 години. След приключване на трите години това обвързване не може да бъде наложително изпълнено, само че все пак то съществува и може да бъде платено, разясниха от потребителската организация, представени от " Телеграф ". Често колектори претендират за дребни суми (50-100 лева) по отговорности към снабдители отпреди 5 години. Колекторът най-често заплашва потребителя, че ще бъде даден на Частен правосъден реализатор (ЧСИ), в случай че не заплати незабавно. При издължаването обаче потребителят би трябвало да заплати законната рента за годините обратно и някакво " адвокатско “ заплащане, най-често от порядъка на 200-300 лв.. Ако сумата не бъде платена, ще бъде включена в разноските посредством ЧСИ и може да нарасне доста.

Казуси

Има случаи, при които съдът издава заповед за осъществяване и за фактури с изминал давностен период. Потребителят може да се избави, в случай че възрази в съда в едномесечен период от връчването на правосъдната заповед за осъществяване. Ако не възрази, заповедта ще влезе в действие и ще има силата на правосъдно решение, предизвестяват от асоциацията.

Когато заемодател (топлофикация или друга комунална фирма) трансферира отговорности на собствен клиент на колекторска компания, той е задължен да уведоми клиента си за трансферираното взимане. В случай че длъжникът не е известен, той не дължи нищо на третото лице, в тази ситуация колектора.

Ако въпреки всичко колекторът твърди, че е акредитиран от кредитора да уведоми длъжника, потребителят би трябвало да изиска нотариално заверено пълномощие за такова прекачване. Ако такова няма, вземането не се счита за трансферирано, изясняват от потребителската организация.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР