Колективното наказание е военно престъпление. Колективното наказание на Израел срещу

...
Колективното наказание е военно престъпление. Колективното наказание на Израел срещу
Коментари Харесай

ООН обвини Израел във военни престъпления, Нетаняху отказал подпис за сухопътна операция

" Колективното наказване е военно закононарушение. Колективното наказване на Израел против цялото население на Газа би трябвало неотложно да спре ", сподели в Женева говорителката на организацията на Организация на обединените нации Равина Шамдасани.

Същевременно службата на Организация на обединените нации съобщи, че палестинската ислямистка формация " Хамас " е направила военни закононарушения и жестокости , в това число похищение на цивилни от Израел, при смъртоносната си офанзива на 7 октомври. Шамдасани изиска палестинските групировки да спрат " безразборните си офанзиви " против Израел.

Смята се, че повече от 200 души, доста от които цивилни, към момента са заложници на " Хамас " в Газа.

Израел разгласи " цялостна обсада " на Газа, прекъсвайки доставките на вода, храна, електрическа сила и гориво за анклава .

" В момента сме очевидци на една филантропична злополука за 2,2 милиона палестинци, блокирани в Газа, които са обект на групово наказване ", сподели Шамдасани.

Световната здравна организация (СЗО) разкритикува дебатите за точността на данните за жертвите, съобщавани от ръководеното от " Хамас " здравно министерство в линията Газа.

От една страна, СЗО от години няма причина да се съмнява в цифрите, предоставяни от здравните управляващи в Газа, съобщи през днешния ден от Йерусалим Ричард Пеперкорн, представител на организацията за окупираните палестински територии. От друга страна, филантропичната обстановка в линията Газа е пагубна, а броят на убитите от израелските удари е голям, без значение дали жертвите са с хиляда повече или по-малко, означи той.

Пеперкорн съобщи, че 23 от 35-те лечебни заведения в Газа остават най-малко отчасти отворени, макар че лекарите в някои лечебни заведения към този момент би трябвало да оперират на пода. Той обаче сподели, че ситуацията се утежнява поради съвсем цялостната обсада на анклава от страна на Израел и масираните въздушни удари.

Около 94 000 литра гориво са нужни всеки ден единствено за работата на генераторите в 12-те най-важни лечебни заведения в Газа, с цел да се обезпечи минимална помощ при животозастрашаващи болести и рани, сподели Пиперкорн.

Две трети от 72-те по-малки здравни заведения са затворени , сподели той.

Организацията на Организация на обединените нации за обучение, просвета и просвета - ЮНЕСКО - на собствен ред прикани за отбрана на учебните заведения от обстрел по време на войната в Газа.

Училищата в Газа служат и като леговище за популацията и обстрелът на постройките им е в прорез с интернационалното право, съобщи през днешния ден ЮНЕСКО в Париж.

Повече от 200 учебни заведения в линията Газа, или над 40% от всички учебни заведения там, са били развалени при израелските удари, нанасяни след офанзивата против Израел от страна на ислямистката формация " Хамас " на 7 октомври, сподели ЮНЕСКО.

В Газа има 625 000 възпитаници и над 22 500 учители, които в този момент са в извънредно уязвимо състояние, съобщи организацията.

В сходство с пълномощията си ЮНЕСКО подсети на всички участници в спора задължението им да съблюдават интернационалното филантропично право.

Нетаняху е отказал да подпише окончателния проект за сухопътна интервенция в Газа, настояват източници на в. " Ню Йорк таймс "

Израелският министър председател Бенямин Нетаняху е отказал да подпише окончателния проект на армията за сухопътна интервенция в линията Газа, с което е ядосал високопоставени офицери, написа в. " Ню Йорк таймс ", като се базира на свои източници, поискали анонимност.

Според източниците отводът на премиера се дължи частично на обстоятелството, че той желае единомислещо утвърждение от страна на военния кабинет , образуван след офанзивата на " Хамас " на 7 октомври.

Според анализатори Нетаняху не се взема решение да работи еднолично поради спада на рейтинга му и се опасява, че в случай че интервенцията се провали, обвиняванията ще бъдат фокусирани върху него.

" Поставихме си две цели в тази война: да отстраняваме " Хамас ", като унищожим военните сили и властовите благоприятни условия на групировката, и да създадем всичко допустимо, с цел да върнем заложниците вкъщи ", сподели Нетаняху в сряда. " Подготвяме се за сухопътно нахлуване. Няма да встъпвам в детайлности по какъв начин или по кое време, нито да разгласявам общите съображения, които вземаме поради ", добави израелският водач.

Изглежда, че тази двоякост отразява различията в кабинета му по въпроса дали да се даде зелена светлина за пълномащабна инвазия в палестинския анклав . Това може да въвлече сухопътните сили в продължителни градски борби против хиляди бойци от " Хамас ", укриващи се в мрежа от дълбоки тунели, дълги стотици километри.

Някои министри обмислят по-малко упорит проект, предусещащ още няколко лимитирани сухопътни акции в линията Газа, всяко едно от които да бъде ориентирано към дребни зони от анклава.

Сред военното управление има опасения, че задачите на Израел ще бъдат размити, в случай че Нетаняху следва обещанието си от сряда по едно и също време да се опита да освободи всички заложници и да унищожи " Хамас ". Първата цел изисква договаряния и реализиране на единодушие с водачите на палестинската формация, а втората - заличаването ѝ. Трудно е да се реализира сходен баланс, са споделили двама високопоставени представители на израелската войска, поискали анонимност.

Израелската войска: " Хамас " държи минимум 229 заложници в Газа

 

Израелската войска е идентифицирала още хора, за които се счита, че са държани за заложници от " Хамас " в Газа, съобщи ДПА.

Семействата на 229 заложници са били известени до през днешния ден, сподели представителят на израелската войска Даниел Хагари. Очаква се броят на заложниците да нарасне още, уточни представителят.

Според израелски представители най-младият заложник е деветмесечно бебе, а най-възрастният е на 85 години.

Четирите заложнички, освободени от " Хамас ", не са включени в тези данни, заяви израелската войска. Според израелските сили за защита измежду заложниците има жители на 25 страни.

Почти три седмици след нападенията близо 100 души остават в неопределеност, съобщи говорителка на израелското държавно управление. Идентифицирането на жертвите е затруднено, защото доста от телата са обезобразени. Хагари сподели, че измежду убитите са и 310 израелски бойци.

Израелската войска заяви също, че е атакувала повече от 200 цели в линията Газа през миналите 24 часа, в това число тунели, употребявани от бойците на " Хамас ", както и оперативни щабове и площадки за изстрелване на ракети.

Израелските сили за защита показаха, че измежду убитите при израелски удари десетки членове на " Хамас " е и Мадхат Мубашар, почитан пълководец на ислямистката формация, обвързван с няколко бомбени и снайперистки офанзиви против израелски военни и цивилни.

Израелски дрон се е разрушил нощес в линията Газа, заради " техническа щета ". Израелската войска заяви, че няма заплаха от дрона да бъде извлечена поверителна информация, само че добави, че случаят се проверява.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР