Колежът Свети Йоан“ в Кеймбридж е качил в интернет списъка

...
Колежът Свети Йоан“ в Кеймбридж е качил в интернет списъка
Коментари Харесай

Показаха неизучено копие на Великата харта на свободите

Колежът „ Свети Йоан “ в Кеймбридж е качил в интернет листата на Великата харта на свободите (Magna Carta Libertatum), формиран в самото начало на XIV век, оповестява уеб сайтът на Кеймбриджкия университет.

Вече няколко месеца Англия отбелязва 800-годишнината на Великата харта на свободите – документът, който бароните принудили крал Джон Безземни да подпише на 15 юни 2015 година, се счита за един от най-важните в британската, а може би и в международната история. От него са се съхранили четири копия, въпреки че след подписването на Хартата такива да били популяризирани из цялата страна.

През февруари тази година в Британската библиотека е извършена неповторима галерия, в която копията, съхранявани през днешния ден, били изложени в Британската библиотека.

Но на учените е известно, че кралете, седнали на трона след Джон Безземни, също са полагали клетва на Magna Carta. По-конкретно по този начин са правили неговите непосредствени приемници – Хенри III и Едуард I. В рамките на годишно провежданата акция „ Изучи своите архиви “ (Explore your archives) през 2015 година е проведена стратегия по търсене на копия на Хартата.

В рамките на тази стратегия проф. Николас Винсент (Nicholas Vincent) от университета на Източна Англия се обърнал към колежа „ Св. Йоан “ със питане за намиращия се там лист. Става дума за това, че за съществуването на този лист било известно, само че той бил полузабравен и на практика не попадал в научния оборот.

Колежът „ Свети Йоан “ е един от най-старите и най-престижни колежи на Кеймбриджкия университет. Той е зародил на мястото, където през XIV век се е намирала болничното заведение „ Св. Йоан “. Там евентуално било изпратено и едно от копията на Хартата, преиздадена през 1300 година от Едуард I. Хартата била обвързвана с други значими за това време юридически текстове – документи за хляба и зърното, за контролиране на цените и качеството на тези значими артикули, както и с Горската харта, определяща правото на достъп в кралските гори.

Сега този вид на Великата харта на свободите е изложен в интернет дружно с къс филм.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР