Колеги, законопроектът ви за изменение и допълнение на Закона за

...
Колеги, законопроектът ви за изменение и допълнение на Закона за
Коментари Харесай

Станислав Анастасов: Бързият влак на „Промяната“ се движи с 5 месеца закъснение

Колеги, законопроектът ви за изменение и допълнение на Закона за силата от възобновими източници е изцяло просрочен, напряко си е ретро.

С тези думи зам.-председателят на Движение за права и свободи Станислав Анастасов се обърна към болшинството по време на дебатите по тематиката в пленарна зала. Поправките са импортирани на 11 март.

Това, което ни оферирате, не е отговор на последните оферти на Европейската комисия, по-популярни като „ repower you “, а е отговор на първите рекомендации на Европейска комисия от 13 октомври предходната година. Тоест бързият трен на „Промяната“ се движи с 5 месеца забавяне, разяснява Анастасов.

Второ – оферирате ни да приемем 2 параметъра, които към този момент не са настоящи. За тавана от 5 мегавата към този момент има единодушие да бъде нараснал на 10 мегавата, заяви Анастасов. И съобщи: „Колеги, нищо не ви стопира да вършиме работи, които сега са одобрени и не нужно да чакаме директивите да бъдат гласувани и одобрени. Можем да бъдем малко по-иновативни примерно от позиция и на това, че България има и по-голям проблем с енергийната самостоятелност и сигурност на електроенергийната система. Знаете доста добре за какво.“.

Вашето предложение е концентрирано само до фотоволатични съоръжения в урбанизирани територии, сподели Анастасов. И изброи най-малко 4 казуса в проектозакона. Ако те бъдат отстранени, Движение за права и свободи може да поддържа плана.

Ето какво сподели Станислав Анастасов:

Първо за какво единствено фотоволтаични съоръжения, кой ви подсказа това?

Аз заставам зад софтуерна индиферентност, т.е. зад всевъзможни технологии, в това число биомаса, водород. Има доста други новаторски технологии, които сега се комерсиализират. Няма безусловно никаква потребност да се ограничаваме единствено до една технология. Има доста производства, които знаете, могат да употребяват отпадни за тях първични материали.

Второ, за какво единствено в урбанизирани територии? Наистина не разбрах това! България няма ли браншове като селско стопанство, горско стопанство и други, които имат към себе си преработвателни мощности, които изискват електрическа сила? Няма ли семейства, сътрудници? Вие сте писали, че законопроектът ви се отнася единствено за икономически небитови консуматори. Явно, не!

Това намирам аз като отговор във вашия законопроект или те просто не са в полезрението на тези, които са съсредоточени в огромните фотоволтаични ферми.

Трето, какво тъкмо ни оферирате и какви са политиките на Европейски Съюз? Вие ни оферирате ВЕИ за лично ползване без присъединение към мрежата. Това отново е напълно друг фокус и е ориентирано към тези, които търсят къде да си вложат средствата като инвестиция във ВЕИ, а не е ориентирано към семействата и тези дребни и междинни предприятия, които би трябвало да си понижат разноските за електрическа енергия и всевъзможен различен тип сила, в това число и топлинна, и което е фокусът на политиките на Европейски Съюз.

Защото предизвикването, което има Европейски Съюз и в частност България, е точно енергийната успеваемост, енергийната самостоятелност и сигурността на енергийните доставки.

Четвърто, сътрудници, липсва нещо голямо, което не е намерило място в законопроекта ви, което е извънредно доста стопира и бави процедурите за създаване на всевъзможни типове мощности, даже в случай че желаете на най-обикновените фотоволтаици, за които вие сте се фокусирали тук.

Липсва смяна в закона за запазване на земеделските земи. Много добре знаете, всички които построяват мощности, даже в действителност, даже софтуерно, е ненужна промяната на предназначението. Това е една от най-тежките процедури. Комисиите заседават на доста огромни интервали, доста тежко е и се заплащат едни непотребни средства от вложителя, които отиват в страната. Това също би трябвало да откри място сред първо и второ четене, в случай че желаете поддръжка за законопроекта.

Накратко – ние ще ви подкрепим, само че под изискване. 6 месеца нищо не направихте по тази тематика. Това е първият ви план и ние ще го приветстваме.

Надяваме се в него да намерят отражение всички бележки, които направихме. За да получите поддръжка, законът би трябвало да придобие подобен тип, че да взема решение проблемите на семействата, на дребните и междинните предприятия. Да им понижава сметките за ток и да разреши да се построяват по този начин наречените микрогридове. Дори да ми кажете, че мрежата не е подготвена, аз незабавно мога да ви задам въпроса за какво би трябвало да влагаме повече от милиард и половина в акумулатори, а не в мрежа, която се развива. Защото знаете, че страни, даже нашите съседи, които са на север и имат по-малко слънцегреене, построяват дребни и микрогридове от фотоволтаици и други типове ВЕИ-та, които са свързани и са присъединени.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР