Коледната елха е задължителен елемент от празнуването на Рождество Христово

...
Коледната елха е задължителен елемент от празнуването на Рождество Христово
Коментари Харесай

История на коледната елха

Коледната елха е наложителен детайл от празнуването на Рождество Христово и съставлява накичване на вечнозелено иглолистно дърво.

Дръвчето се украсява с разноцветни светлини, орнаменти и лакомства. Макар че през днешния ден коледната елха се смята за християнски бит, в действителност той поражда в древността.

В Древен Египет са украсявали палмите. Германските племена по-късно украсяват вечнозелени клончета, с цел да отпразнуват дара на светлината към най-късия ден на годината - 21 декември.

В началото хората са украсявали единствено клончета от елхи, ели, борове и чак през 1597 година стартират да украсяват цели дървета. Вечнозелените дръвчета символизират безконечен живот. Постепенно украсите на елхата стават по-богати. Коледните дръвчета се обкичват с гирлянди, голям брой светлини и коледни играчки.

Обикновено на върха на коледната елха стои огромна звезда, която символизира пътеводната звезда, посочила пътя на тримата мъдреци при раждането на Исус Христос. Популярна декорация за елхите са и ангелчетата, захарните пръчки, разноцветни топки и свещички, гирлянди.

Многобройни са знаците, които кръжат към Коледа. Според някои митове традицията с украсяването на елхата води началото си от езическите празненства.

 История на коледната елха

В историята на доста нации има избрани ритуали, свързани с украсата на дръвчета. Първоначално елхата се свързва с вярата във безконечната мощ на природата.

Римляните украсяват дръвчета със свещи и дребни предмети по време на тържествата в чест на господ Сатурн.

През XVII век навлизат нови претекстове. В Германия стартират да се създават добре познатите ни гирлянди, като първоначално се употребява същинско сребро, от което се изтеглят тънки влакна. През XIX век настава същинска гражданска война в украсата на коледната елха.

Започват да се създават стъклени топки с разнородни цветове и хартиени гирлянди. Малко бяло ангелче кацва на върха. Родителите стартират да оставят под коледната елхата дарове за децата си.

През 1882 година американците патентоват електрическите лампички. Празничното дърво бързо придобива известност и в цяла Европа. За първи път у нас коледна елха се появява в края на XIX век в Царския замък в София. Поводът обаче не е Коледа, а новогодишен бал, проведен от княз Александър Батенберг.

Според поверието всяка година се купува и нова играчка. Така коледната елха се трансформира в една история на фамилията, тъй като всяка една играчка бележи една година от живота му.

В България обичаят да се украсява елха идва от Русия. Руснаците уреждали коледни дръвчета в по-големите градове на България по време на Руско-турската освободителна война. Така елхата станала една от най-популярните в България.

В Япония коледното дръвче е известно към този момент и там, въпреки че множеството японци не са християни.

Вече знаете историята на коледната елха! А вие украсихте ли към този момент дръвче за Коледа?

Като сме на тематика Коледа, разгледайте нашите коледни пожелания и хрумвания за празнична вечеря на Коледа.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР