Коледа е на броени часове! Най-вълшебното време от годината има

...
Коледа е на броени часове! Най-вълшебното време от годината има
Коментари Харесай

Най-добрите коледни базари в Европа, носещи духа на празниците

Коледа е на броени часове! Най-вълшебното време от годината има навика да трансформира дестинациите по света по грандиозни способи: градовете са украсени с ослепителни украшения, улиците гъмжат от локални обичаи, а площадите са завладяни от изскачащи празнични пазари, предлагащи пълнители за чорапи и сезонни артикули лакомства. Вижте едни от най-завладяващите пазари в Европа, които ще ви завладеят с празничния си дух:

1. Германският Кьолн

Кьолн има няколко коледни базара, най-големият от които е в центъра на града, под катедралата. Markt der Engel е просто магически с всичките си светлини и окачени ангели. Николаусдорф (селото на Свети Никола) пък ще ви споделя историята на същинския Свети Ник, като портата Ханен от 13-ти век се издига величествено на назад във времето. Има даже пазари, отдадени на митичните гноми и на морската история, допълнени с морски колиби и пирати. Ако желаете нещо малко по-традиционно, сложете кънките си и се насочете към откритата ледена пързалка на Heumarkt.

2. Залцбург в Австрия

Красивият роден град на Моцарт е място, където може да видите в действителност атентичен коледен базар, чиито сергии наподобяват съвсем по този начин, както са изглеждали, когато са били сложени за първи път още през 15 век. Фокусът тук е върху качеството над количеството, тъй че очаквайте ръчно плетени чорапи, стъклени коледни фигурки и всевъзможни други ръчно направени неща. За оптимално коледно въодушевление се присъединете към безплатните ежедневни концерти в 17:00 часа пред катедралата или пейте коледни песни във вторник (18:00-20:00 часа).

3. Берлин

Центърът на града е декориран с към 80 коледни базара (дори има един особено за кучета), тъй че не се опитвайте да ги обиколите всички. Ако търсите мащаб, Spandau е най-големият. Що се отнася до външния тип, Weihnachtszauber, на превъзходния площад Gendarmenmarkt, е най-красивият с доста изкуства и занаяти, които се оферират. Накарайте пулса си да се състезава в Winter World, на Potsdamer Platz - това е по-малко за извършване на покупки и повече за зимни спортове, с тобоган, кърлинг и ледена пързалка с безвъзмездни уроци за деца. Отидете в 10 сутринта, когато е най-тихо.

4. Будапеща, Унгария

Будапеща предлага два в действителност приказни коледни базара - площад Воросмарти и базиликата. Площад Воросмарти е сврян тъкмо в сърцето на града и е най-старият коледен пазар в Будапеща. Тук ще намерите обилие от сергии за храна, магазини за занаяти и безвъзмездни концерти. Basilica предлага всичко нагоре, само че с леко преимущество - коледни лазерни прожекции върху самата базилика и ледена пързалка, която обикаля към огромна коледна елха.

5. Прага, Чехия

 

Красивата като картичка Прага е идеална за празничния сезон. Изживейте се като локален гражданин и сменете чашата си греяно вино с чаша грог - ром, вода, лимон и захар. Коледните базари тук оферират обилие от дарове, в това число матирано, ръчно издухано стъкло, обичайната скара, палачинки, хлебчета с чесън и сирене, всички гарнирани с глътка сварак, локалното, цитрусово греяно вино. Неговият мирис на канела се разнася по целия площад. Ако имате деца, заведете ги на Стария градски площад, където ще намерите овце, кози и магаре, които търпеливо чакат вниманието на сериозните туристи.

6. Коледната столица на Франция - Страсбург

Френската „ столица на Коледа “ наподобява като същинска приказка по това време на годината. Ще намерите 300 обичайни дървени сергии, подредени като маниста на централните площади на града. Потърсете пазара на дребните производители на Елзас за салами и бадемови, плодови, сходни на бриош кугелхопф.

7. Страсбург в Швеция

Liseberg, най-популярният увеселителен парк в Швеция, се трансформира в един от най-елегантните коледни пазари навън в света - тук няма скърцащи виенски колела, пластмасови коледни елхи или пияни елфи. Плащате, с цел да влезете, само че можете да останете до късно (отворено е от 15:00 до 22:00 през множеството дни), да похапвате пушени елени и да пиете глог (скандинавско греяно вино). Възползвайте се оптимално от безплатните занимания за деца. Посетете Дядо Коледа в неговата дървена работилница, карайте колички и не пропускайте блестящото половинчасово ледено шоу.

8. Братислава, Словакия

По Коледа Братислава засиява и се трансформира в една дребна магия. Приказни светлини са обгърнати към коледните елхи, до момента в който пазарните сергии продават обичайни дървени играчки и красива коледна декорация. Кулинарните лакомства включват палачинки, салами и обилни сладкиши.

9. Бохемия, Чехия

 Насочете се към южните бохемски градове Ческе Будейовице и Чески Крумлов и ще откриете два от най-вълшебните пазари в Европа. Централният градски площад на Ческе Будейовице, със комбинация от готическа и класическа архитектура, е дом на оживени сергии, продаващи дървени играчки, коледна декорация и чаши пикантно греяно вино, написа Розали. Чески Крумлов е чист Дисни, недокоснат и красиво бароков, ситуиран под сантиментално изглеждащ палат. Ще намерите коледните сергии на площада на кметството, където приказни светлини и коледна декорация блестят, а ароматът на прясно изпечени бисквити и печени наденички се носи навън.

10. Виена, Австрия

 По Коледа Виена свети с приказни светлини, снежните улици блестят, а ледени висулки висят от грандиозни хабсбургски здания. Безброй коледни пазари се разгръщат по тесните улици на остарелия град, предлагайки сергии, претъпкани с обичайни дървени играчки и занаятчийски неща като ръчно направени сапуни. Сгрейте се с парещи чаши греяно вино и ароматни печени кестени и прясно изпечени гевреци.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР