Коледа е интересно съчетание от множество зимни празници. И въпреки

...
Коледа е интересно съчетание от множество зимни празници. И въпреки
Коментари Харесай

6 необичайни коледни традиции

Коледа е забавно комбиниране от голям брой зимни празници. И макар че публично на този ден християните празнуват Рождество Христово, в националните традиции по света са се запазили голям брой екзотични езически детайли.

1. Исландия: Коледната котка

Jólakötturinn (или Коледната котка) идва всяка година в навечерието на Коледа. И не е добра – яде хора. В Исландия има традиция, че всеки, който е работил през годината, получава нови облекла за Коледа. За да окуражават децата да оказват помощ в къщната работа, родителите им казвали, че Коледната котка ще познае мързеливите деца по това, че нямат нови дрешки за Коледа, и ще ги изяде. Едно от известните стихчета за Коледа окуражава децата да оказват помощ на бедните, с цел да може и те да имат нови дрешки, които да ги предпазят от Коледната котка.

2. Швеция: Доналд  Дък

Един бит не е нужно да е остарял, с цел да се трансформира в традиция. На Бъдни вечер в Швеция фамилиите се събират към тв приемника в 3 следобяд, с цел да гледат „ Доналд Дък и неговите другари ви пожелават Весела Коледа ” (Kalle Anka och hans vänner önskar God Jul) – шведската версия на „ От всички нас за всички вас ” – селекция от анимационни филмчета на Дисни, издадени за Коледа през  1958 година, множеството от които нямат нищо общо с празника. Традицията датира от 1959 година, когато в Швеция има два телевизионни канала и задоволително тв приемници във всяко семейство, с цел да може филмчето на Дисни да се трансформира в споделено прекарване. Оттам насетне, постоянно когато националната телевизия реши да не излъчва Kalle Anka, феновете са протестирали филмчето да бъде още веднъж върнато в програмата.

3. Финландия: Ходене на гробища

На Бъдни вечер вие най-вероятно ще си останете у дома към трапезата, само че във Финландия не е по този начин. Там фамилията най-вероятно ще направи разходка до гробищата. Традицията повелява на този ден да се възпламени свещ в памет на умрелите близки, само че доста фамилии, които нямат родственици и предшественици, заровени там, отиват поради красивата панорама на хилядите запалени свещи. Много гробища имат особено място, където можеш да запалиш свещ за хората, заровени другаде. В Хелзинки към 75% от фамилиите съблюдават тази традиция, тъй че управляващите обезпечават специфични ограничения за управление на трафика.

4. Испания: Кага Тия

В Каталуния с изключение на коледната елха, си имат и Caga Tiо, или безусловно „ акащо дръвче ”. Защо се назовава по този начин? От 8 декември нататък издълбаният пън с нарисувано усмихнато лице се „ храни ” с лакомства и се завива с одеало, с цел да не настине. На Коледа дървеното дребосъче се поставя в камината, удря се с пръчки и му се подрежда да „ ака ”, т.е. да пуска всички скадкиши, ядки, плодове и бонбони, с които е претъпкано. Има и обичайната ария,  която фамилията пее, до момента в който постанова дънера, окуражавайки го да пуска още лакомства.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР