Коледа е един от най-светлите празници, които честваме по нашите

...
Коледа е един от най-светлите празници, които честваме по нашите
Коментари Харесай

Коледа е: свещ на перваза гори цялата нощ, за да освети пътя на доброто към дома

Коледа е един от най-светлите празници, които честваме по нашите ширини. Но не трябва да забравяме, че много от традициите, които съблюдават и православните християни, и католиците обаче идват от езическата просвета.

По много от обичаите се гадае за бъдещето на фамилията и дома. Някои от протичащите се към празника неща се смятат за положителни, а други – за неприятни поличби. Ето част от най-разпространените суеверия, свързани с коледните обичаи:

– Вярва се, че украсата на дома го пази от гнева на природата и злите сили.

– Католиците не палят лампичките на елхата преди на небето да изгрее първата звезда в коледната нощ.

– Елхата е належащо да се украсява на Бъдни вечер – 24 декември.

– В някои западни страни украсяват коледното дръвче, едвам откакто децата в фамилията заспят.

– В Германия, последната играчка, която се закача на елхата, е с формата на зарзават. На сутринта първата задача за децата е да я открият. Победителят в конкуренцията получава специфичен подарък.

– На доста места по света хората отварят необятно вратите си на Бъдни вечер, с цел да могат злите духове да излязат на открито.

– На перваза на прозореца пък се оставя свещ, която гори цяла нощ, с цел да освети пътя на положителното към дома.

– В доста страни стопанинът не би трябвало да мете прага на къщата, тъй като това вещае неприятности за фамилията през идната година.

– У нас е наложително всички пространства в дома да се прекадят с тамян – за здраве и шанс на всички членове на семейството.

– Паричката в питката на Бъдни вечер гарантира на индивида, в чието парче се падне, благосъстояние през цялата година. В някои краища на България в погачата се поставя и бобено зърно за шанс и дрянова клонка за здраве.

Инфо: www.edna.bg

Източник: uchiteli.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР