Колаж , Събощиха важна новина за България и нейна съседна

...
Колаж , Събощиха важна новина за България и нейна съседна
Коментари Харесай

Македония призна: Цар Самуил е владетел на Българското царство

Колаж,

Събощиха значима вест за България и нейна прилежаща страна. 

Цар Самуил е държател на огромна средновековна страна, която по-голямата част от актуалната историческа просвета счита за Българско царство с център в територията на днешната Република Северна Македония. Това се споделя в публични рекомендации на Съвместната историческа комисия до държавните управления в София и Скопие за взаимно отбелязване на персони и събития от общата ни история.

След като въпросът за цар Самуил беше един от мъчно решимите сред двете страни и след две години договаряния, комисията показва, че средновековната страна на цар Самуил, която се смята за Българско царство, обгръща по-голямата част от земите и популацията на Балканския полуостров и предлага на двете страни да празнуват дружно Самуил.

Македонският екип в Двустранната мултидисциплинарна комисия по исторически и просветителни въпроси с България разгласи признатите решения на Комисията за съвместни празнувания и рекомендациите за възстановяване на учебниците по история за VI клас в Северна Македония и за V клас в България, оповестява БГНЕС.

" Обявени са рекомендации, признати от Комисията в течение на нейната работа през последните 4 години. Те се отнасят до 5 рекомендации от македонска страна за учебниците за V клас в България и също толкоз български рекомендации за македонските учебници за VI клас - отнасящи се до античния интервал ", уточни съпредседателят на Комисията Драги Георгиев на брифинг в постройката на Министерството на външните работи в Скопие.

Обявени са и рекомендациите за съвместно честване на общи персони от Средновековието - Св. Св. Кирил и Методи, Св. Климент, Сверти Наум и цар Самуил.

Той изясни, че става дума за текстове, с които се предлага на двете държавни управления избрани годишнини или юбилеи да се празнуват дружно.

Въпросните рекомендации би трябвало да бъдат признати от държавните управления и по-късно да се пристъпи към пренаписване на бъдещите учебници и до въвеждане на честванията благодарение на съответните институции.

Георгиев акцентира, че рекомендациите се основават на структурни неуточнености, на фактологически неточности, на историческата география по отношение на това по какъв начин са показани избрани региони географски в учебниците и не засягат въпросите за идентичността.

Той разясни, че това са решения, взети на съвещание на Комисията през 2019 година, които се афишират в този момент според подписаният двустранен протокол.

По отношение на периодите за реализиране на резултати от разискваните сега от Комисията въпроси, Георгиев съобщи, че в протокола няма точка за избрани периоди, в които би трябвало да бъде приключена работата.

Докато двете страни не утвърдят, че е реализиран резултат по отношение на университетските правила и последните изследвания, ние няма да излезем с подготвени рекомендации, заключи той и предизвести:  " Очаква ни тежък, сложен интервал по бъдещите полемики. Комисията работи по превъзмогване на проблемите, предизвикващи ненавист у младото потомство и напрежение в връзките сред двете страни ".

До момента са проведени 13 съвещания на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и просветителни въпроси.

И от двете страни е заявено предпочитание за интензифициране на нейната работа с минимум 8-10 съвещания на годита, както и нуждата от съответни резултати, основани на " достоверни и учредени на доказателства исторически извори, научно пояснение на историческите събития ".

Освен историческите тематики и смяната на Конституцията за включване на българите в нея, в двустранния протокол попадат и всички останали значими детайли от Рамковата позиция на България от 2019 г.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР