Кои са важните теми за нас като хора и като

...
Кои са важните теми за нас като хора и като
Коментари Харесай

Онлайн гласуване решава кои са думите на 2023-а

Кои са значимите тематики за нас като хора и като българи може да забележим през основните думи, които са белязали съзнанието ни. Именно тях ще изберем в третото издание на " Думи на годината с Как се написа? ". Станалото обичайно проучване на публичното мнение има за цел да наблюдава процесите и механизмите, които са ни водили през миналата 2023 година, оповестяват уредниците на към този момент обичайна самодейност - доктор Павлина Върбанова, създателка на " Как се написа? ", и Доротея Николова, учителка по български език и литература, и журналистка, написа Българска телеграфна агенция.

Кампанията се организира онлайн и се радва на огромен интерес. Тя дава опция на всеки да взе участие в огромното изследване. В него от 8 до 12 януари се събират предложенията на хората (предложете тук: https://shortly.bg/TgeFv), по-късно жури от дългогодишни наблюдаващи на публичните процеси ще дефинира десетте най-ярки думи и изрази, от които с анкета в интервала 15 - 20 януари на платформата за просветеност " Как се написа? " ще се изберат първите три.

Организаторите на към този момент обичайна самодейност доктор Павлина Върбанова и Доротея Николова обръщат внимание какъв брой ни е нужно да се опитаме да разберем себе си през езика, отразяващ метода, по който възприемаме самите нас и света. Те допълват, че проучването ще бъде най-пълноценно, в случай че в него се включат представители от разнообразни генерации. Затова самодейността ще поддържат и младежи със своите канали в разнообразни обществени мрежи.

" Има отчетливи разлики в мисленето, говоренето, въобще в потреблението на езика от хората от поколението Z да вземем за пример и тези от предходните генерации ", споделя доктор Върбанова. Тя добавя, че езикът като публично събитие, посредством което обменяме мисли, познания и усещания, е на всички ни и е скъпо през него да се видят връзките и дистанцията сред генерациите. Любопитно е и дали ние, българите, още веднъж ще насочим вниманието си най-вече към обществената и политическата динамичност у нас и по света, или ще се прокраднат и по-индивидуалистични тематики, които следим като световна наклонност.

Тази година лайтмотивите и в международен, и в български подтекст още веднъж са тревожни и трескави, допълват уредниците. Съвременници сме на войни и катаклизми, политическа неустойчивост в България, повишение на експанзията и насилието. В същото време живеем във време на изкуствен интелект, всекидневието ни протича в обществените мрежи на бързи обороти, на части, на фрагменти и съвсем сме се сраснали с мобилните си телефони. За всичко това е добре да можем да водим първокласен диалог, който да ни помогне да се ориентираме и успокоим.

Езикът на медиите също е доста значим фактор за публичните процеси. И тази година " Думи на годината с Как се написа? " включва разбор на медийното наличие на български език, обезпечен от сътрудниците на самодейността - системата за световен медиен мониторинг и разбори Sensika. Ще бъде направена ранглиста на най-употребяваните знакови думи и изрази от средствата за всеобща информация. Новост е, че с изключение на тях ще бъдат прегледани и личностите, най-често политически оцветени, които са били в окото на медиите и са стартирани от тях.

" Необходимостта от насърчаване на сериозното мислене и грамотното потребление на информацията в интернет става все по-крещяща ", споделя Доротея Николова. Тя добавя, че методите за агитация, операция, заблуждение на аудиторията, както и самозаблудата порастват стремително с новите софтуерни благоприятни условия. По думите й, проучването, което ще се реализира в границите на " Думи на годината с Как се написа? 2023 ", може да помогне в битката против тях.

Проучването " Думи на годината " се организира на платформата за просветеност " Как се написа? ". То минава през три стадия. В първия - от 8 до 12 януари, всеки има опция да даде своите оферти за думи и изрази на годината на: https://shortly.bg/TgeFv и на https://twitter.com/pvarbanova.

Във втория стадий от 30-те оферти с най-вече гласове петчленно жури ще отсее 10. Кои три от тях са най-важните за нас като общество, ще се избере в анкета в уеб страницата " Как се написа? " - от 15 до 20 януари в третия, финален стадий.

Журито е формирано от дългогодишни наблюдаващи и участници в публичните процеси в България, и от езикови специалисти: доктор Павлина Върбанова - създателка на платформата " Как се написа? ", доцент Георги Лозанов - мъдрец и медиен специалист, Веселина Седларска - журналистка и писателка, Доротея Николова - учителка по български език и литература, и журналистка, и доктор Иван Ланджев - стихотворец и есеист.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР