Кохезионната политика не е просто трансфер на средства, а фактор

...
Кохезионната политика не е просто трансфер на средства, а фактор
Коментари Харесай

Румен Радев: Без реални отбранителни способности Европа ще е непълноценен актьор на световната сцена

Кохезионната политика не е просто трансфер на средства, а фактор за политическа и обществена непоклатимост на целия континент. Тя може да облекчи икономическата имиграция в богатите страни и демографската рецесия в по-слабо развитите европейски страни. Това сподели президентът Румен Радев пред публицисти в Париж, откакто организира в Елисейския замък среща с президента на Франция Еманюел Макрон, оповестиха от прессекретариата на президента. Радев е на тридневно работно посещаване във Франция по покана на Макрон.

" За да имаме ефикасна Кохезионна политика, би трябвало да има ефикасни ограничения за битка с корупцията. Формалните отчети не правят работа ", акцентира още българският президент и добави, че за това са нужни действителни ограничения. " Утре ми следва среща с френския бизнес, на която ще обсъдим и изискванията за привличане на френски вложения в България ", уточни той.

По думите на Румен Радев провеждането на втора среща на равнище държавни глави в границите на четири месеца, е удостоверение за общата воля за засилено партньорство сред България и Франция.

" Изграждането на действителни отбранителни качества на Обединена Европа е нужда, без които тя ще бъде малоценен артист на международната сцена ", счита Румен Радев.

Двамата президенти са подчертали потребността от европейска взаимност пред външните провокации за Европейски Съюз като миграцията и тероризма. " Приемането на България в Шенген е значим фактор за допринасяне на повишение на сигурността в Европа, тъй като сигурността на всеки европейски жител стартира от сигурността на външните граници и България е такава граница ", сподели Радев и прикани Европа да работи солидарно в отбрана на своята народна власт.

Европейската вероятност на страните от Западните Балкани в светлината на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз, също е била измежду тематиките на диалога сред двамата президенти, разгласи Румен Радев.

Президентът Еманюел Макрон изрази предпочитание за развиване на двустранните връзки сред България и Франция и постигането на резултати в три области: защитата, икономическото съдействие и образованието. Той назова България значим сътрудник във връзка с дневния ред на Европейския съюз и изрази поддръжката си за идното председателство на нашата страна на Съвета на Европейски Съюз.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР