Когато законът бе приет на първо четене, не беше подготвен

...
Когато законът бе приет на първо четене, не беше подготвен
Коментари Харесай

Министърът на икономиката: Ако Лукойл не спазва плана за преминаване към неруски петрол, ще търпи санкции

„ Когато законът бе признат на първо четене, не беше квалифициран проект по какъв начин Лукойл да работи без никакъв съветски нефт, в случай че спре да го употребява в този момент. Не заехме какви са трендовете, какви са компликациите, какви са нужните количества “. Това сподели министърът на стопанската система Богдан Богданов в ефира на БТВ.

„ Приемайки закона на второ четене, ние изхождахме напълно от интереса на потребителите. Чухме разнообразни отзиви от специалисти. Някои от тях споделяха че съветския нефт би трябвало да спре да се употребява незабавно. Други изчисляваха разнообразни периоди, в които това може да се случи. Някои пък споделяха, че Лукойл въобще не би трябвало да стопира да употребява съветски нефт. Нашето решение е да предложим един период, който е реален и е в полза на жителите и в полза на страната. Срокът е съгласуван с употребяваните количества, логистичните параметри, както и въздействието на петрола върху цените “, аргументира решението срокът за възбрана на съветски нефт да бъде продължен с една година.

„ На първо четене срокът нямаше даже проект, а към този момент има проект и то по закон. Ако те не бъдат спазени от Лукойл, компанията ще търпи наказания. Освен това в закона споделяме че рафинерията би трябвало да поддържа индустриалните потенциали на междинното си равнище от последните 3 години “, посочи Богданов.

Министърът добави че Лукойл са почнали да заплащат налозите си в България. До момента са платили към 89 млн. лева и се чака да платят още 270 млн. лева налог. Всички по веригата - от вносителя на нефт до разпространителя, би трябвало да са регистрирани в България и да заплащат налозите си тук. Тази мярка пази потребителите, които би трябвало да заплащат ниски цени на горивата.„ Ако законът не се съблюдава, контролът върху рафинерията може да бъде взет от различен оператор “, разясни Богданов.

По мотив инфлацията Богданов съобщи че е сдържан оптимист.

„ В момента инфлационните равнища на страната са сходни на тези от преди войната. Инфлацията е на равнище към 7,7% на месечна база. През Юли и Август имаше лек растеж на инфлацията 0,8-0,9%. Надяваме се междинните равнища на годишна база да са към 8%, а следващата година да продължи да пада. Стандарта на живот в България се покачва. Въпреки това аз разбирам, че е мъчно за доста хора да се оправят. Виждам че още доста бизнеси имат потребност от поддръжка. “
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР