Когато Володимир Зеленски печели президентските избори в Украйна през пролетта

...
Когато Володимир Зеленски печели президентските избори в Украйна през пролетта
Коментари Харесай

Олена Зеленска: Всички разбираме, че без наша победа няма да има мир в Украйна

Когато Володимир Зеленски печели президентските избори в Украйна напролет на 2019 година, най-щастливият човек в фамилията е синът му Кирил.

6-годишното дете не знае какво в действителност значи триумфът на татко му. Не схваща, че оттук насетне Зеленски съвсем няма да се прибира вкъщи, че фамилните срещи ще стават все по-редки. Или че единствено три години по-късно Русия ще провежда пълномащабна война против родината му.

Ако съветската " цел номер 1 " е заличаването на Украйна, " цел номер 2 " е президентското семейство.

Първата дама на Украйна Олена Зеленска избира да не мисли за страха, а да разчита на своето възприятие за дълг и отговорност. Тя счита, че напрежението, на което е подложено цялото общество, ще го направи по-силно в края на войната - тъй като " тестванията закаляват във всеки смисъл ".

" Ще има мир. Със сигурност ще има. Затова сме уверени в силите си. Нямаме подозрения в успеха. (В армията) има мъже на повече от 50 години, които имат своето място в живота и водят война за своите внуци - с цел да се върнат и да им дадат опция да порастват. Всеки ден преди да отидат на борба, гледат клипове с внуците си. Това ги въодушевява, тъй като знаят защо водят война. Младежите водят война за своето бъдеще. Ние водиме война за своята страна, по тази причина нямаме подозрения дали успеха ще пристигна ", споделя тя в изявление за BBC.

Зеленска показва, че за всички украинци " думата мир е със знак за тъждество с думата победа ".

" Всички разбираме, че без нашата победа няма да има мир в нашата страна, за жалост. Тъй като имаме подобен зложелател с такива планове и способи за водене на война. Техният мир може да е мним, лъжовен, погрешен, къс. Затова ни е нужна победа ", споделя тя.

На въпроса дали я тормози вероятността за реализиране на мир против подчинение на част от украинските територии, завзети от Русия, тя споделя:

" Не можем да предадем хората, които сега се намират в окупираните територии. Не можем да ги изоставим. Това са хора, които чакат избавление. Ако се съгласим, значи да предадем хората, които към този момент починаха във войната. Това ще значи, че са починали на вятъра. Това не е морално.

Всички хора го имат вяра. Това не е политическа позиция на президента или държавното управление. Това е позицията на украинците, която президентът също споделя ", споделя Зеленска.

Войната трансформира личната ѝ роля в обществото - от дамата в сянката на Зеленски тя се трансформира в същински дипломат на Украйна пред света.

Участва в интернационалните конгреси, сплотява съпругите и съпрузите на държавни глави от целия свят, поканена е в Конгреса на Съединени американски щати, където приканва американските управляващи да дават отбранителни оръжия на Украйна - " в името на спасението, тъй че нашите деца да не бъдат убити в домовете си ".

" Всеки ден се опасявам, че идната ракетна офанзива ще бъде съдбовна. И аз не съм застрахована от сходно нещо, както и всички останали украинци. И децата ми, и родителите ми, и родителите на брачна половинка ми, и всичките ми другари и близки. Затова желаех оръжия. И не бих споделила, че съм навлязла в политическото поле. За страдание тези решения се вземат на политическо равнище. Затова приказвах с хората, които разполагат с тази власт - само че приказвах с тях на персонално равнище. Като майка, щерка, жена ", споделя тя.

Изпитанията, през които Украйна мина в последните 9 месеца, са толкоз тежки, че последната рецесия със спиранията на тока поради съветските ракетни удари не може да пречупи волята им за триумф.

" На въпроса " Как сте? " нормално отговаряме " Държим се ". Ставаме все по-находчиви, опитваме се да вършим всичко, до момента в който има ток. Когато има ток, не отлагаме нищо за по-късно ", споделя Зеленска.

Тя цитира данни на социологическо изследване, коеот демонстрира, че над 90% от хората в Украйна са склонни да търпят ограничения за повече от 2 години, в случай че знаят, че има вероятност за участие на страната им в Европейски Съюз.

" Знаем за какво го вършим - за успеха, за възприятието за личното ни достойство, за това, че ни чака демократичното семейство - и желаеме да бъдем равни в него с останалите. Знаете, че е елементарно да бягаш на маратон, когато знаеш какъв брой километра ти остават. За страдание ние не знаем какъв брой остава - би трябвало да разчитаме на личните си сили ", споделя тя.

Съпругите на президентите на Полша, Франция и Германия - Агата Дуда, Брижит Макрон, Елке Буденбендер - са измежду дамите, които най-силно поддържат Зеленска.

С Емине Ердоган - първата дама на Турция - съумяват да договорят евакуация на децата от две обществени институции в област Одеса. Връзките сред тях са непрекъснати и всеки знае с какво може да помогне.

" Благодаря им, тъй като всички схващат, че това не е просто война в Украйна, това е световна война, война на мирогледите. Всеки избира на чия страна да застане. И те са с мен, те с нас ", споделя тя.

Олена Зеленска счита, че войната ще промени вечно украинското общество - изключително дамите.

В Украйна са останали жените-военни доброволци, медици, учителки - хората, които знаят, че не могат да изоставен, тъй като работата им е прекомерно значима. Докато работят за успеха, те не престават да се грижат и за децата и околните си.

От друга страна, към 8 милиона украинци бяха принудени да се изселят поради войната и не престават да живеят в чужбина - главно това са дами и деца.

" И това е доста значима роля. Поемаш отговорност като родител, заминаваш за непозната страна. Повечето от тях работят и се грижат за децата и околните си, и се пробват да се интегрират в непознатото общество. Тези тежести са доста огромни, само че въпреки всичко имам вяра, че тестванията ще ни създадат по-силни. Жената, която преживее всичко това, повече няма да направи крачка обратно. И съм сигурна, че нашата вътрешна самонадеяност ще нараства дружно с всички тези проблеми ", споделя Олена Зеленска.

Тя показва, че даже сега държавното управление на Украйна е отворено за доста повече дами - министри, дипломати, посланици, които печелят уважението на сътрудниците си.

Единствените хора, за които Олена Зеленска не намира думи, са съветските майки.

" Опитвала съм се да мисля за това няколко пъти. Особено когато всичко стартира, мислих, че може би някой (в Русия) ще ме чуе. Сега виждаме, че никой нищо не слуша. Да измисляме речи за тези, които не желаят да слушат, е загуба на време. Те са затворени в своето осведомително пространство и това не е инцидентно. Техните държавни ръководители имат потребност да ги държат в този информативен вакуум ", споделя тя.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР