Когато в края на миналата година предложих разработването на подобна

...
Когато в края на миналата година предложих разработването на подобна
Коментари Харесай

Елена Йончева направи пробив в преговорите в ЕС за реформа в областта на убежището

Когато в края на предходната година предложих създаването на сходна пътна карта, която да улесни договарянията сред Съвета на Европейски Съюз и Екологичен потенциал, доста сътрудници смятаха, че сходна амбициозна стъпка е невъзможна. Няма да скрия, че договарянията бяха сложни. Никога преди в границите на елементарната законодателна процедура не е разработвана сходна пътна карта. Убедена съм, че тази рамка за договаряния, която установихме през днешния ден, ще докара до реализиране на единодушие по самите законодателни ремонти. Изключително съм признателна и на ръководителя на Екологичен потенциал Роберта Мецола, както и на ръководителя на Комисията по цивилен свободи, правораздаване и вътрешни работи (LIBE) Хуан Фернандо Лопес Агилар за поддръжката и доверието, което ми гласоподаваха, разяснява Елена Йончева.

 

Тя дефинира днешното съглашение като голям триумф освен за Европейския парламент, само че и за европейските жители. Реформата в региона на убежището е една от най-чувствителните тематики през последните години.

 

България има интерес от такива законодателни промени, които да разрешат да не поема напълно тежестта на мигрантския поток като първа страна на външната граница на Европейски Съюз. Приемането на промени в тази посока ще е едно от огромните провокации в идващите година и половина. Законодателният пакет включва и тематики като инспекциите по границите, ръководство на рецесии и изключителни обстановки, релокация и други В процеса по приемането на измененията България ще има опция да отбрани ползите си като се възползва в огромна степен от съществуващите механизми и принадлежности на Европейски Съюз, както и от тези, които ще бъдат в допълнение открити. Елена Йончева нееднократно е изразявала позицията си, че ще упорства мигрантите да не остават наложително в първата страна в Европейски Съюз, до която са достигнали.

 

Това безспорно е един исторически миг, се споделя и в общо изказване на Екологичен потенциал и Съвета на Европейски Съюз. Пътната карта получи единодушието на страните членки, които ще ръководят Съвета до 2024 година Те оповестиха, че общата европейска система за леговище и новият европейски пакт за миграцията и убежището съставляват главен приоритет в работата на Европейския парламент и Съвета на Европейския съюз.

 

Преговорите по законодателните промени би трябвало да стартират най-късно до края на 2022 година На всеки три месеца представители на Контактната група на Екологичен потенциал и на Съвета ще разискват напредъка по тях.

 

Пътната карта дава явен сигнал за това, че ще се оправим с поетите задължения, се споделя още в взаимното изказване на Екологичен потенциал и Съвета.

 

Елена Йончева работи задълбочено и интензивно по промяната в региона на убежището още от 2020 година Тогава тя беше определена за докладчик по новия Регламент за основаване на Европейска организация за убежището. В края на 2021 година регламентът беше признат, а организацията действа от началото на тази година. С това Елена Йончева се трансформира в първия за последните 10 години, и досега – единствен, договарящ от страна на Екологичен потенциал, постигнал съглашение със Съвета по законодателно предложение в региона на убежището.

 

" Когато през 2020 година ме избраха за докладчик по новия Регламент за основаване на Европейска организация в региона на убежището разгласих, че задачата ми е приемането му да стане в границите на идната година. Тогава това звучеше като пожелателно мислене. Днес организацията към този момент е реалност и дава поддръжка на всички страни членки на първа линия, в това число и на България ", сподели Елена Йончева. На 6 септември организацията подписа действен проект за работа в България, в резултат на който ще изпрати 15 чиновници и симултанни преводачи в поддръжка на Държавната организация за бежанците, както и ще провежда образования на нейни чиновници.

 

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Екологичен потенциал:

.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР