Когато в дърводелската работилница на СУ Паисий Хилендарски учениците изработят

...
Когато в дърводелската работилница на СУ Паисий Хилендарски учениците изработят
Коментари Харесай

Училище си произвежда бъркалки и лопати

Когато в дърводелската работилница на СУ „ Паисий Хилендарски ” учениците изработят шпатули и бъркалки, в прилежащата образователна кухня незабавно могат да ги вкарат в деяние в майсторенето на палачинки. А каквото падне на пода, се обира с железни лопати - и те са направени в школото, което си има два струга - за метал и дърво, банциг, пробиваща машина, абкант за прегъване и рязане на ламарина.

Навремето първият етаж от образователното заведение беше заграден и южната част се ползваше от МУЦТПО, като в работилниците идваха възпитаници от целия град, споделя шефът Илия Къртев. След закриването на центъра той усвоил някои от пространствата, с цел да ги трансформира в класни стаи. Техниката, която остана, успяхме да съхраним, прибавя школският началник. Разчистил равнището подземен, което тогава се употребило за склад и мазе. И през днешния ден там има образователни работилници, с каквито не може да се похвали нито едно приблизително учебно заведение в Пловдив. В тях се учи новият предмет „ Технологии и предприемачество ”, който замести предходното трудово образование. Като мине всеки клас от 4. до 7. и измайстори каквото му се пада по стратегия, се получава съвсем едно малко дружество за дървени сувенири, железни произведения и текстил, споделя зам.-директорът Георги Щерев. То се „ върти ” от самите деца, които вършат планове и чертежи на изделията, водят в тетрадки счетоводството, зареждането и пласмента. Уж е на ужким, с цел да упражняват умения, които ще им трябват за личен бизнес, пък има и подготвена продукция.

В работилницата по дървообработване са строени тезгяси с менгемета, два струга, бормашини, банциг и абкант. На масата в средата са струпани дървени лъжици и бъркалки, които чакат да бъдат довършени. Всяко дете си създава самичко по една. Част от тях поемат за Коледния базар на учебното заведение, другите - да ахкат майки и баби вкъщи. Доайенът в работилницата е вехто четвъртито приспособление в ъгъла до дъската, което наподобява на чушкопек. Оказва се пещ, пенсионирана от златарско ателие, която учебното заведение е взело, почистило и в този момент употребява за размразяване на сребро и олово при 1600 градуса. В помощ е и на записаните във факултативна активност „ Стари занаяти ”.

Освен забавни хрумвания за декорация работата в ученическата работилница ражда и рационализации. Именно тук е основано приспособление, за което всички фамилии благославят школото - на дръжката на дървена шпатула на учителя му хрумнало да закрепи 3 бирени капачки. Получило се идеално стъргало за люспите на шарана, което оставя чиста кухнята след приложимост.

В съседство с работилницата по дървообработване и металообработване е кабинет, който пък е 3 в 1 - по начертаване, електромонтаж и сигурност на придвижването. Вътре е приютено оборудването от тогавашните общоградски кабинети, в които всички възпитаници се изреждаха да учат разпоредбите по пътищата. Освен специфични пластмасови табла по стените тематичен програмен продукт е конфигуриран и на компютрите. Има учаща стратегия и изпитваща стратегия, която най-после написа оценка, изяснява Къртев.

И вкарва в най-скоро обновената работилница, където в същото време четвъртокласници въртят палачинки и посрещат посетители с кафе и ореховки. Две години работим по построяването на този кабинет, изясни шефът. Кухнята дели една стая с шивашката работилница. Школото санирало помещението и избило прозорци. Училищното настоятелство дарило 2000 лева за пералня, миячна машина и тв приемник, а с 30 000 лева от бюджета си учебното заведение осигурило всичко останало, което е нужно, с цел да може учителят по готварство Хачик Асадорян да вкара малчуганите в кулинарията. Учим се още на техника на сигурност и на хигиена, вметва той, до момента в който снове сред децата, които вършат пица. Най-важното е на всички места върху тестото да има шунка, царевица и кашкавал, изяснява Петър от 4. А. Наталия от 4. Г пък вещо изяснява, че фурната първо се пуска на 250 градуса, а щом се пъхне тавата, се понижава на 180. Рая към този момент е взела участие и в правенето на меденки и мъфини в учебната кухня. А за формалното разкриване деветокласниците бяха подготвили за гостите „ таралежи ” от зелки във фолио със забити от горната страна шпагички с кюфтенца и мезенца.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР