Когато става въпрос за зърнена каша, не съществуват граници. Почти

...
Когато става въпрос за зърнена каша, не съществуват граници. Почти
Коментари Харесай

Закуска за шампиони: Най-консумираните каши в света

Когато става въпрос за зърнена каша, не съществуват граници. Почти всяка страна има своя лична версия на тази закуска и известността ѝ пораства с всеки минал ден. След като дълго време е считана за закуската на селяни и работещи хора, овесената каша в този момент е избор на съвсем всяко семейство, което обича здравословния метод на живот и домашно приготвения комфорт.

Като крайъгълен камък на кухните по света овесената каша върви с доста имена и е направена с многообразие от съставки - от овес, ечемик и пшеница, до киноа, бобови растения, елда, царевица и ориз.

Всички тези зърнени култури се варят в гореща течност да кремообразна каша и се гарнират с мляко, мед, риба, сирене, зеленчуци и билки или съгласно усета и желанията.

Въпреки разликите всички каши наподобява, че споделят няколко общи черти: кашите са питателна, здравословна, цялостна с витамини храна и са най-лесното нещо, с което да заситите глада.

Ето и някои от най-консумираните каши по света:

 Упма

Упма

Любимата закуска в южната част на Индия и Шри Ланка е Упма каша, направена от изсъхнал печен грис, обичайно задушен в стопено масло с препечени синапени семена, подправено с къри, куркума и пържен лук. Може в подготвен тип да се смеси с картофи, домати, грах и препечени ядки. В днешно време Упма служи освен за закуска, само че и като главно ядене, употребявано за обяд или вечеря.

Оризова каша

 Kayu

Готвачи в цяла Азия, в това число в Китай, Корея, Тайланд, Виетнам и Малайзия, са известни с обичаната им каша, направена от ориз, който е постепенно сварен до кремаво съвършенство и се сервира с разнообразни вкусни съставки. Тази оризова каша за тях е еквивалент на пилешка чорба в западните култури, която се хапва при здравословно неразположение. Кашата върви с няколко имена и вариации на предписания, според от това къде и кой я е направил. В Китай да вземем за пример е известна като jook. Оризовата каша може да се вари, смесена с джинджифил, свинско месо, скариди, лук, чесън, сушени гъби и яйца. В Япония кашата се наричано kayu и може да бъде покрита със сусам и кисели сливи.

Овесена каша

 Закуска

Освен като национална опора овесената каша в Америка е и съществена домашна закуска. Традиционно се яде с масло и мляко, само че съгласно района, където се подготвя, рецептите за кашата варират от гарнирана с бекон, яйца и шунка, до такива със сом и скариди.

Champorado/Tsampurado

 champorado

Сладка и шоколадова, тази Филипинска каша е приготвена от варен леплив ориз с добавено мляко, захар и какао. Традиционно се сервира за закуска или като десерт. Националното благосъстояние за филипинската софра в действителност е въведено от мексиканците, които по време на испанската колонизация галеон мексикански търговци въвели техния обичаен парещ шоколад, който след това се преобразява в рецепта за филипинска каша.

Полента

 Полента

Като многото типове каши, по този начин и Полентата на времето е била храна на простолюдието, и по навръх италианските селяни. Полентата може да се сервира като царевична каша, гарнирана с месо, сосове и сирене или простичко с парче масло и поръсена с пармезан. Често се оставя да се охлади, при което се втвърдява и стяга, разрязва се на части, които се пържат, панират или готвят на скара. Модерната гурме кухня в днешни дни гарнира полентата с Горгонзола, сотирани диви гъби, скариди и даже омари. У нас полентата е обичайният ни качамак.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР