Когато става въпрос за домашни любимци, най-вече си представяме кучета,

...
Когато става въпрос за домашни любимци, най-вече си представяме кучета,
Коментари Харесай

Може ли да гледаме жаба у дома?

Когато става въпрос за домашни любимци, най-много си представяме кучета, котки, птици и някои дребни гризачи, само че надали бихте си показали жаба за домакински любим. Но за какво не? Жабите са необикновени животинки за развъждане вкъщи, които в действителност могат да живеят много забавен живот в аквариум с вода или в терариум. Те извънредно висят във водата, плуват като същински гмуркачи и изследват своята област, подскачат и се катерят в терариума. Гледането им е даже по-интересно, в сравнение с и рибите. А и можете да си купите жаба в много от магазините за домашни любимци. Там би трябвало и да ви предложат всичко належащо, с цел да поддържате вярно като домакински любим земноводното вкъщи.

Ще ви разкажем какви типове жаби са подобаващи за развъждане вкъщи, по какъв начин да изберете верния дом за вашия домакински любим, по какъв начин да го оборудвате, температурни условия и осветяване, филтриране на вода, почва и заслони, растения, по какъв начин и с какво се хранят жабите, по какъв начин да се развъждат, преимущества и дефекти на развъждането им вкъщи.

Видове домашни жаби

Домашните жаби въобще не са мръснозелени човеци, живеещи в естествени условия. Има декоративни типове жаби с дребни размери и красиви цветове. Именно тези привлекателни типове се отглеждат вкъщи. Най-популярните породи домашни жаби са:

- Гладката ноктеста жаба е доста лесна за грижи, само че придирчива към храната. Дължината на тялото на възрастен е не повече от 8 см. От тези представители най-популярни са албиноси със ярко розов звук на кожата.

- Далекоизточната жаба е отличен избор за начинаещи. Те се държат в изсъхнал аквариум без вода. Те са дребни по мярка и красиви на цвят.

- Жабата Пакман е различен представител на сухоземните жаби. Лесни за грижи, не изискват място, водят спокоен и неактивен метод на живот.

- Африканската жаба джудже не изисква интензивни грижи и жива храна. Подходяща за начинаещи.

Отровните жаби имат красиви цветове. Те също постоянно се държат в домашни аквариуми, само че начинаещите би трябвало да заобикалят такива представители. Това е доста рисковано за неопитни стопани, а също така изискват специфични грижи.

 Отровна жаба

Колко дълго живеят жабите вкъщи

Ако се отглеждат вярно, жабите в домашни аквариуми могат да живеят до 15 години.

Характеристики на развъждане и грижа за жаби вкъщи

За да отглеждате жаба вкъщи, ще ви би трябвало аквариум или терариум, средства за съоръжение на дома и аксесоари за грижа и хранене на вашия домакински любим.

Как да изберем верния дом за домашна жаба

Удобен дом за жаба ще бъде необятен аквариум, определен съгласно размера на възрастен субект, като се вземат поради характерностите на породата (максималния размер на жабата). Опции за настаняване на домашни жаби са:

- аквариум за водни представители, където би трябвало да има пречистване на водата;

- терариум за земноводни.

- най-удобни за жабите-амфибии се смятат съдове, където една част е цялостна с вода, а втората част е цялостна със земя.

За естествен живот жабите изискват доста място. За развъждане на една жаба е задоволителен съд с размер 50-75 литра, за двама огромни представители - най-малко 100 литра. За дребни жаби е изцяло задоволителен съд с размер 20-25 литра.Ако съдът е прекомерно дребен, жабата няма да може да прояви типичната си интензивност и ще стартира да боледува. Проблемите със здравето на домакински любимец-амфибия ще бъдат доста по-трудни за решение, по тази причина предлагаме да изберете необятен съд, с цел да осигурите удобен живот на жабата вкъщи.

Местоположение на жабешкия дом

Няма специфични условия за местоположението на съда за жаби, само че има места в къщата, които несъмнено не са подобаващи за домашни любимци-амфибии. Места, които би трябвало да се заобикалят:

- кухня - има доста непознати миризми, които могат да повлияят отрицателно на здравето на жабата, както и чести температурни промени;

- места, изложени на директна слънчева светлина - съдът ще прегрее, което ще докара до внезапно повишение на температурата вътре в него;

- зони, изложени на каквито и да е спрей аерозоли - токсичните съединения са евентуално рискови за жабите.

Когато избирате място за инсталиране на аквариума или терариума, помислете за вашето равнище на комфорт. Не би трябвало да стои в пътеките, би трябвало да е комфортно за притежателя да се приближи до него за хранене и грижа за домашния любим. Също по този начин не забравяйте да почиствате вътрешността му.

Светлинни и температурни условия за домашна жаба

В аквариума, където живее домашната жаба, би трябвало да създадете вярната температура и светлинни условия. Ако е ситуиран на добре осветено място, няма да са нужни спомагателни източници на светлина. В противоположен случай ще би трябвало да си купите луминесцентна лампа - най-безопасният апарат за осветление на жаби. Необходимата дневна светлина е 12 часа.

Оптималният температурен режим се дефинира самостоятелно, според от типа на жабата. Ако апартаментът е топъл, не е належащо в допълнение отопление на аквариума. Ако има потребност от загряване на водата, можете да употребявате потопяем бойлер, предопределен за аквариуми. В същото време не забравяйте да си купите термометър за премерване на температурата на водата.

Земя и заслони

 Може ли да гледаме жаба вкъщи?

Дъното на съда се запълва с избран вид почва, която също се избира според от типа на жителя. Например далекоизточните жаби харесват пясък, жабите с нокти избират камъчета, а жабата пипа избира тънък трошляк. Големи камъчета без остри ъгли също ще служат като заслон за жабата. Други варианти за заслон за аквариумна жаба:

части от глина;

- кокосови орехи (предварително нарязани и почистени от вътрешното съдържание);

- бамбук;

- дървесина без рискови клони, които биха могли да наранят обитателя;

- изкуствени декоративни заслони (могат да бъдат закупени в магазин за домашни любимци).

Когато купувате жаба за домашно развъждане, проверете коя почва е най-подходяща за определения тип.

Растения и фон

Можете да украсите съда, в който ще се държи жабата, с пластмасови и живи растения, мъх, меки камъчета и други декоративни детайли, имитиращи естествената среда. Можете също по този начин да създадете натуралистична атмосфера, като употребявате специфичен украсителен декор за аквариуми (продава се в магазините за домашни любимци).

С какво да храним жаба и попови лъжички

Повечето жаби избират жива храна. Това са всевъзможни буболечки, щурци, червеи, гъсеници и други инсекти. Трябва да купувате такава храна единствено в профилирани магазини. Насекомите, уловени от вас, могат да бъдат химически отровени, което не е безвредно за вашия домакински любим. Какво друго ядат жабите:

- огромни представители на драго сърце ядат мишки и риба;

- живи скариди;

- замразени червеи, червеи, саламура, рибно филе, телешко сърце;

- гранулирани храни от зоомагазини.

Диетата на домашна жаба би трябвало да бъде разнообразна. Храната се дава всекидневно: възрастните представители се хранят 2-3 пъти дневно, а поповите лъжички 1-2 пъти дневно. Малките стартират да се зареждат 5-6 дни след излюпването им от яйцата. Първоначално диетата им се основава на специфични смеси от разнообразни билки и инсекти, задушени на слънце или във фурна. Сушени ябълки, сушени кайсии и стафиди могат да се прибавят към допълващи храни. В последните дни на метаморфозата в диетата се вкарват телешки черен дроб и дребни кръвни червеи в натрошена форма. Можете да се консултирате с ветеринарен доктор, който е експерт в лекуването на домашни земноводни по отношение на разпоредбите за хранене и здравословна диета за домашни жаби и попови лъжички.

Водата и нейното филтриране

Водата в съда с жабата би трябвало да е чиста. Жабите не пият вода, а се зареждат с влага, която навлиза в тялото през кожата по време на процеса на къпане. Не би трябвало да се употребяват химикали за филтриране на водата. Оптималното решение би било да инсталирате специфичен филтър в аквариума.

Почистване на аквариума - терариума

Почистването на изсъхнал аквариум би трябвало да се прави на всеки два дни. Постелята се отстранява от дъното на резервоара, дъното, стените и декоративните детайли, ситуирани вътре в резервоара, се измиват.

Аквариум с водна среда би трябвало да се почиства всеки месец. Не забравяйте да промените водата, почистете всички повърхности и отстранете слузта и водораслите. По време на почистването жабата се реалокира във всеки различен контейнер с дехлорирана чиста вода при стайна температура.

Вижте още:

- Китайска летяща жаба;

- С какво да храним жабата си?

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР