Когато става дума за възприемане на реалността, нашите мозъци са

...
Когато става дума за възприемане на реалността, нашите мозъци са
Коментари Харесай

Вашият мозък се опитва да ви покаже бъдещето и може да ви спаси живота

Когато става дума за разбиране на действителността, нашите мозъци са много положителни в попълването на празнините. При това дотам, че постоянно в главата ни се образува самобитно " филмче ", още преди цялото събитие да е почнало да се случва.

Ново проучване сподели, че предсказването на бъдещето от “окото на мозъка ” се случва със скорост, доста по-голяма от тази в действителността. И ние евентуално сме получили тази дарба, с цел да компенсираме нашето постепенно чувство за виждане.

Освен в случай че нямате положение, наречено афантазия, което прави невероятно извикването на ментални изображения, сте осведомени с метода, по който образният кортекс построява мислени подиуми в мозъка ви.

Досега множеството проучвания на облиците, които се появяват по време на очакване на някакво събитие – или „ авансово очакване “ – са били правени върху животни. Това ново проучване поглежда какво се случва във образния кортекс на хората.

Изследователи от Радбоуд университет в Холандия сложили 29 студенти от университета под функционална магнитно-резонансна томография (fMRI), с цел да картографират мозъчната им интензивност, до момента в който те гледали бяла точка, движеща се по екран.

Участниците били помолени да следят същата анимация, повторена 108 пъти по време на няколко къси сесии. Към края мозъците им били сносно подучени какво да чакат, до момента в който точката се движела от ляво на дясно и от дясно на ляво за към половин секунда.

След като към този момент били построили тези упования, участниците гледали инцидентни серии от 24 придвижвания на точката. Някои от тях били тъкмо като предходните, при които точката се движела през екрана, до момента в който при други точката била единствено на началните или крайните позиции, както и някои „ чудновати “ проби, при които последното деяние се забавя при отрязъка на придвижването.

Целият опит бил извършен два пъти с всеки студент, до момента в който четирима други доброволци работили като контроли, с цел да изключват остатъчните резултати след опитите.

На мозъците им били направени редица томографски скенери на супер бърза скорост, с цел да уловят потока на кръвта в избрани тъкани.

Докато доброволците гледали по какъв начин точката подскача, кореспондираща част от образния им корекс се осветявала с всяко придвижване.

Когато им била показвана единствено започващата точка, същите зони в мозъка били задействани, ментално довършвайки отрязъка в очакване, само че това се случвало два пъти по-бързо, в сравнение с била действителната скорост на точката в тези изрезки.

Диаграмата изпод ще ви даде визия за метода, по който мозъкът сканира по време на гледането на движещите се точки, в съпоставяне със скенерите на доброволците, до момента в който те очаквали да видят същото.

Източник:  Ekman etal, Nature Communications

Диаграмата не може да покаже какъв брой бързо е „ превъртането напред “, защото fMRI скенерите могат да снимат единствено до избрана скорост, даже и да е ултра бърза.

Но подсказва, че имаме метод бързо да пресъздаваме относително елементарни придвижвания, като топка, връхлитаща главата ни, за най-малко половината от времето, което би лишило, с цел да се случи събитието.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР