Когато става дума за оцеляване без храна и дълголетие, малцина

...
Когато става дума за оцеляване без храна и дълголетие, малцина
Коментари Харесай

Кърлеж може да оцелее години без храна и да доживее до почти 30-годишна възраст

Когато става дума за оцеляване без храна и дългоденствие, малко на брой могат да бият африканския кърлеж Argas brumpti , сочи ново проучване.

Ентомологът Джулиън Шепърд от Университета Бингхамтън в Ню Йорк следи тези инсекти в лабораторни условия в продължение на 45 години и открива, че някои от тях доближават до 27-годишна възраст (доста над междинната дълготрайност на живот, типична за кърлежите – 2-3 години).

Нещо повече, други оцеляват цели 8 години без храна, което е много впечатляващо даже за животно, което е еволюирало по подобен метод, че да живее с минимални количества хранителни субстанции.

Нещо повече, женските кърлежи снасят яйца 4 години след гибелта на последния мъжки кърлеж в групата. Това най-вероятно се дължи на обстоятелството, че женската може да съхранява сперматозоиди за по-дълги интервали от естественото.

Самите кърлежи са подарени на Шепърд през 1976 година Той ги слага под наблюдаване в своята лаборатория при постоянни условия (21 градуса по Целзий и 81 % относителна влажност). Поколението на тази истинска група е към момента живо и продължава да се възпроизвежда.

Когато източниците на храна (зайци, мишки и кръв от плъхове) се изчерпват през 1984 година, настава и интервал на недояждане. Първоначалният мъжки кърлеж умира цели 4 години по-късно.

„ Винаги съм се впечатлявал от акомодацията на организмите към тяхната среда – споделя Шепърд. – В този случай става дума за суха среда с на процедура нулев достъп до вода за дълги интервали от време и метод на живот, характеризиращ се с дълги интервали без храна “.

A. brumpti са относително огромни кърлежи – те доближават до 20 мм дължина добиват храната си най-вече от животни. Въпреки че хапят и хора, те не предизвикват каквито и да било известни болести. За разлика от множеството си събратя имат мек и кожена обвивка.

Изследването е оповестено в Journal of Medical Entomology.

Източник: Science Alert

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР