Когато става дума за енергетика, никой не е независим, призна

...
Когато става дума за енергетика, никой не е независим, призна
Коментари Харесай

Теменужка Петкова: Когато става дума за енергетика, никой не е независим

Когато става дума за енергетика, никой не е самостоятелен, призна отрасловият министър Теменужка Петкова пред студенти в Университета за национално и международно стопанство (УНСС) на лекция за основните цели и провокации пред бранша в страната.

Всички планове зависят освен от икономическите параметри, само че и от външната политика, изясни Петкова, визирайки главно тази към Русия.

Диверсификацията на доставчиците на енергийни запаси е изключителна значимост - за доставката на първични материали, както и за конкурентните цени.

" Условието този приоритет да стане факт е нужната инфраструктура. Години наред извънредно значими планове не са се случили ", безапелационна беше тя.

Теменужка Петкова даде за образец интерконектора сред България и Гърция, който ще даде опция на страната за достъп до различен източник на газ.

" Това е стратегически приоритет за Европейския съюз. Този план е главен детайл от южния газов кулоар. Ние работим доста интензивно по него ", съобщи Петкова.

Енергийният министър уточни още интерконектора със Сърбия и този с Турция като основни цели за енергетиката на България. Според нея всички тези планове ще обезпечат нужната инфраструктура, с цел да може страната да се трансформира в разпределител на природен газ.

Европейската комисия с огромно предпочитание одобри нашето предложение за сходна идея. България има стратегическо състояние. Основното преимущество, което имаме е, че на територията ни се намират 80 от компресорните станции за природен газ на района, сподели Теменужка Петкова.

Министър Петкова разяснява и плана за построяването на АЕЦ " Белене ". В него са вложени няколко милиарда лв., „ които не могат да бъдат захвърлени с лека ръка “. Тя уточни, че до края на месец юни ще бъде направен отчет, в който ще се показват разновидности за оползотворяването на към този момент закупеното обурудване за АЕЦ " Белене ".

Като триумф на държавното управление, енергийният министър уточни, че Националната електрическа компания (НЕК) за първи път ще има позитивен финансов резултат въпреки и доста дребен. През 2014 година НЕК е имала недостиг от 800 млн. лева

Министърът на енергетиката съобщи, че България ще търси изключения от новите по-сериони условия на Европейски Съюз за въглищните елетроцентрали.

Като главен акцент за битка с нездравословните излъчвания Европейски Съюз вижда потребността от по-строги условия за въглищните електроцентрали. Това е предизвикателство пред българската енергетика. Ние не можем да реагираме толкоз бързо, с цел да изградим заместващи мощности. Българското държавното управление би трябвало да се възползва от опция за изключения от тези правила. Тези централи са гръбнака на българската енергетиката, сподели Теменужка Петкова.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР