Когато стане въпрос за безкрайността и космоса, тези факти могат

...
Когато стане въпрос за безкрайността и космоса, тези факти могат
Коментари Харесай

10 умопомрачителни факта за космоса

Когато стане въпрос за безкрайността и космоса, тези обстоятелства могат да се опишат като сложни за осмисляне и даже безусловно невероятни. Понякога имаме потребност да ни се припомня какъв брой сме оскъдни пред необятната галактика.

10. Смята се, че в познатата галактика има 70 секстилион звезди

Според изследване на австралийски учени, във вселената има 70,000,000,000,000,000,000,000 звезди. Изчислението е направено въз основата на изследване на част от небето благодарение на два от най-мощните телескопи в света – в проучвания район са открити 10 000 галактики.

9. Не единствено има планети, които се носят в космоса безусловно самотни, само че е допустимо на тях да има живот

Междузвездните планети са се откъснали от своите слънчеви системи и е изцяло допустимо на тях да има живот. Според ученият Дейвид Стивънсън, в случай че на такава планета има атомна атмосфера, тя би могла да е задоволително топла, с цел да има и вода на повърхността й.

8. Най-голямата вселена във забележимата галактика е елипсовидната вселена IC 1101

Тя се намира на 1.04 милиарда светлинни години от Земята. Диаметърът й е 6 милиона светлинни години (1 светлинна година = 9.4 трилиона километра) и е дом на 100 трилиона звезди. За съпоставяне, в Млечния път има единствено 400 милиарда звезди и диаметър 100 000 светлинни години.

7. Милиарди частици неутрино минават през всеки квадратен сантиметър от телата ни всяка секунда

Около 65 милиарда неутрино минават през всеки квадратен сантиметър от Земята всяка секунда.

6. В Млечния път има най-малко 46 милиарда планети с размерите на Земята

Според ново проучване на НАСА и Калифорнийския университет, съвсем към всяка четвърта звезда обикалят планети като Земята. Изчислено е, че има най-малко 46 милиарда сходни на Земята планети, като изключим тези, които обикалят прекомерно надалеч от слънцата си.

5. Астрономи откриха звезда елмаз на 900 светлинни години

PSR J2222-0137 е с размерите на Земята и съпровожда бяло джудже покрай съзвездието Водолей. Температурата на тази звезда е извънредно ниска – не повече от 2700°C. Това е най-студеният сходен обект, който учените са съумели да засекат и тъй като е с толкоз ниска температура, въглеродът в звездата е кристализирал, също както при диамантите. Ще са ни нужни обаче 10 живота, с цел да стигнем до там.

4. Има голяма водна маса 100 000 пъти по-голяма от Слънцето, която се носи в космоса

Два екипа астрономи от Калифорнийския софтуерен институт са разкрили най-големия воден контейнер в космоса на към 48 милиарда трилиона километра. Той съдържа най-малко 140 трилиона пъти повече вода, в сравнение с всички земни океани взето дружно и е 100 000 пъти по-масивен от Слънцето. Смята се, че черна дупка гълтам наоколо намиращата се материя и в процеса изкарва водни пари.

3. Най-големият обект във вселената е дълъг 6 до 10 милиарда светлинни години и не би трябвало да съществува

Структурата, Her-CrB GW, е по-голяма от теоретичния предел за това какъв брой огромен може да бъде един обект. На процедура не би трябвало да съществува. Обектът е открит през ноември 2013г от екип американски и маджарски астрономи.

2. Има голям район в космоса, където няма галактики и се счита, че е отпечатък от паралелна галактика

Студеното леке, както е наречено, е район в космоса в посока на съзвездието Еридан, открит за първи път през 2004г. Смята се, че съставлява просто едно голямо студено пространство. Според Лаура Мерсини-Хютън, това може да е отпечатък от паралелна галактика, провокиран от квантово преплитане сред двете вселени.

1. Нещо притегля Млечния път и милиони други галактики със скорост 22 милиона км/ч

Има скупчване на галактики наречено ACO 3627, което се намира покрай центъра на голяма маса, кръстена „ Големия магнит “. Този обект е толкоз голям, че придърпва нашата и милиони други галактики към себе си. Много от галактиките в ACO 3627 ще се сблъскат една в друга.

Бонус:  Желязото в кръвта ни идва от ядрото на умираща звезда

Когато се погледнете в огледалото, знайте, че това, което виждате в действителност е формирано от звезден прахуляк. Повечето атоми са се родили през първите няколко мига след Големия гърмеж. Когато първото потомство звезди са изгрели, те са били формирани най-вече от единични електрони и протони. Тези звезди са трансформирали водорода си в хелий и са имали много къс живот. Второто потомство звезди се е образувало от останките на първите, които са починали в свръхнови и са разпръснали още повече детайли в космоса. Желязото се е образувало при такава детонация.

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР