Жадни и изтощени, тексасци усещат горещата вълна

...
Когато слънцето изгря над остарялата водна кула, която стои над
Коментари Харесай

Когато слънцето изгря над остарялата водна кула, която стои над тихия град Каризо Спрингс, Тексас - население 5000 души - така и температурата.

До средата на сутринта градът беше зноен. Паркираните коли бързо станаха непоносими и по улиците почти нямаше хора, с изключение на няколко строителни работници, които пиеха вода и търсеха подслон от слънцето.

Въздухът се усещаше тежък и ходенето навън за повече от няколко минути наведнъж беше трудно дори за жителите, отдавна свикнали с парещите температури на Южен Тексас.

"[Тази година ] се чувства различно... дори е трудно да се поеме дълбоко въздух“, каза Ан Маргарет Валдес, директор на спешното отделение на Регионална болница Dimmit, докато погледна през прозорец към паркинг, в който топлината видимо излизаше от тротоара . „Топлината е твърде силна, а влажността я влошава“.

Колко горещо е твърде горещо за човешкото тяло?

Опасната реалност на лятото в Тексас вече е познат на персонала в болницата, която обслужва предимно селска общност в сухо и почти изцяло лишено от сянка пространство, което обхваща два засегнати от слънцето окръга, на около 116 мили (186 км) югозападно от Сан Антонио.

"Обикновено, когато хората идват със силно изтощение от топлина, те имат много ускорен пулс. Те са някак объркани и не реагират много добре", каза Родриго Гутиерес, координатор на медицинската сестра по травма на болницата, пред BBC.

"Или ще влязат и ще спят", добави той. „Изтощени до степен, в която губят съзнание“.

Дори и с взети предпазни мерки, последователните дни с изгарящи температури до 42C (106F) могат да завършат с трагедия. Въпреки жегата, казват от болничния персонал, някои работници продължават да се напъват, докато не стане твърде късно.

"Това, което наистина ни вълнува, е, когато видим пациенти да идват с температура от 109 F (42 C) и не реагират. Трябва да направим CPR. Просто много тъжно", добави г-жа Валдес. „Това са млади хора“.

В световен мащаб експертите смятат, че юли вероятно ще бъде най-горещият месец в историята. Тук, в Тексас, през месеца няколко града разбиха топлинни рекорди, като в някои части на щата температурата се задържаше над 37 C (100 F) дни наред.

Броят на хоспитализациите и смъртните случаи в Тексас по време на горещата вълна от това лято все още не е ясен, но данните от Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC) и Тексас Министерството на държавните здравни служби показва, че хиляди хора са били лекувани от заболявания, свързани с горещината, в целия щат през юни и юли. съобщавайки, истинската обща сума вероятно е много по-висока.

Повече от 30 души бяха съобщени загинали тази година, включително 11 само в окръг Уеб на границата с Мексико. Миналата година над 300 души са починали от причини, свързани с топлината, което е най-високият брой от десетилетия.

Усилията за безопасност на жителите обаче се усложняват от факта, че в целия щат много работници не могат да избегнат продължителното излагане на слънце и топлина. В окръг Димит, например, много работници са наети във ферми или в нефтената и газовата индустрия.

„Горещо е, но какво да се прави? Ако не работиш, не ядеш“, каза Хуан Гомес, селскостопански работник, който живее близо до Сан Антонио. Той добави, че дори и при наличие на достатъчно вода и почивки, жегата „наистина може да ви засегне, ако не се грижите“.

Други работници са по-пренебрежителни към опасностите.

„Тексас е... горещо е“, каза Еверардо Рамирес, строителен работник. — Доста съм свикнал.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР