Когато си взима коте за домашен любимец, човек поема отговорност

...
Когато си взима коте за домашен любимец, човек поема отговорност
Коментари Харесай

Кои растения са отровни за котките?

Когато си взима коте за домакински любим, човек поема отговорност за здравето, живота и благополучието на своя питомец. Това значи преди всичко да обезопаси дома си против всевъзможни рискове, които могат да наранят игривото мъркащо творение, или даже да причинят гибелта му.

Наред с почистващите препарати, които държим на предпазване вкъщи, има и още нещо, което може да бъде изключително рисково за котето. Това са някои цветя и билки, отглеждани в домашни условия. Всеки евентуален собственик на котка би трябвало да бъде наясно кои са рисковите типове растения за писаните.

Най-напред за какво котките, които са месоядни животни, биха похапнали от растенията вкъщи?

В дивата природа представителите на котешкото царство употребяват разнообразни растения и цветя като източник за фибри, нужни им за разграждане на храната. Ползват избрани треви и като лекарство при проблеми с коремчето.

Малката топчица е генетично предразположена по тези аргументи да гледа на саксиите като на място, където може да задоволи някои свои хранителни потребности. Една неправилна хапка обаче може да се окаже съдбовна. Изхвърлянето на саксиите от вкъщи, тъй като там ще се заселва коте, не е нужно. Достатъчно е да се знае кои растения са отровни за котката.

Лилия

Това е изключително рисково цвете за пухкавия питомец. Още не е явен отровният токсин, само че едно близване даже може да докара до повръщане при котките. При липса на лекуване се стига до бъбречна непълнота.

Сагова палма

 Някои растения провокират отравяне при котките

Това растение нормално се гледа навън, само че има хора, които са го внесли и вкъщи. Всички елементи на растението са отровни, само че шушулките и семената са с най-висока централизация на отрови за котето и в случай че диарията, повръщането и загубата на схващане не се лекуват, може да се стигне до чернодробна непълнота.

Дифенбрахия, филодондрон, аглаонема

Съдържат калциеви оксалати под формата на кристали. При ухапване или олизване те навлизат в езика и венците, предизвиквайки повръщане и лигавене. При отичане на устичката може да се наруши дишането. Млякото и млечните артикули оказват помощ следователно.

Драцени

Всички към 40 типа провокират повръщане, от време на време с примеси от кръв, а мъниците, вкусили от листата, са като пияни. Все отново растението не води до гибел и признаците изчезват след един ден, до едно денонощие.

При усвояване на части от стайно растение, би трябвало да се потърси лекарска помощ и да се изясни кое е растението, с цел да може ветеринарят да реши какви ограничения да предприеме.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР