Когато си лягат, хората често правят различни ритуали за подготовка

...
Когато си лягат, хората често правят различни ритуали за подготовка
Коментари Харесай

Какво ще се случи, ако всяка вечер пиете по една чаша мляко преди сън?

Когато си лягат, хората постоянно вършат разнообразни ритуали за подготовка за спокоен нощен сън, като да вземем за пример взимат топла вана или практикуват успокояваща йога. Какво да кажем, обаче, за именитата традиция да се изпие чаша топло мляко преди сън, с цел да се улесни пътя към страната на сънищата? Дали има някакво научно доказателство, че това ще помогне за съня? 

Оказва се, че отговорът не е еднопосочен. Млякото съдържа разнообразни аминокиселини, които могат да ускорят заспиването по доста способи. 

„ Една причина, заради която топлото мляко прави хората сънливи, е, че ви припомня за индивида, който е бил задоволително общителен да ви го даде, когато сте били по-млади “, споделя Майкъл Бреус, клиничен психолог, сертифициран експерт по съня в Калифорния и създател на „ Лека нощ: 4-седмичната стратегия на лекаря по сън за по-добър сън и по-добро здраве “. Успокояващата асоциация с майката, да вземем за пример, може да помогне за понижаване на тревогата преди сън, споделя специалистът. 

На молекулярно равнище триптофанът в млякото има свойства за поощряване на съня. Триптофанът е незаменима аминокиселина; това значи, че тялото не може да го създава, тъй че хората би трябвало да го набират с диетата си. Триптофанът, наред с храни яйца, пуешко, риба, соя или фъстъци, бива употребен от тялото, с цел да сътвори съединението серотонин, който от своя страна се трансформира в спомагащия за сън хормон мелатонин.
Големи неточности, които позволяваме със закуската и по какъв начин да ги изправим
Казват, че денят се познава от сутринта, а тук несъмнено влиза и закуската. Ако желаете да се чувствате по-продуктивни, положителни и ене...
Прочети повече
Мелатонинът нормално се създава от мозъка в отговор на тъмнината и взе участие в регулирането на естествения часовник на тялото, сочи изследване от 2017 година, оповестено в списание Current Neuropharmacology. 

На доктрина яденето на храни или пиенето на мляко, богато на триптофан, може да ни накара да се усещаме сънливи, тъй като тялото го трансформира в хормони, които усъвършенстват съня. Поради същата причина има известен мит, че яденето на богати на триптофан храни - като пуйка на огромна фамилна вечеря за Рождество да вземем за пример, е повода хората да се усещат сънливи. В реалност, обаче, ще са нужни големи количества триптофан - доста повече, в сравнение с има в чаша мляко или порция пуешко, с цел да накарат човек да се почувства сънен.

Ако би трябвало да изпиете към 7.6 литра мляко, то сигурно ще ви накара да се почувствате сънливи, само че и ще ви е много неприятно от пиенето на толкоз мляко. 

Неотдавнашните проучвания на Лин Джън и Мумин Джао, учени по храните от Южнокитайския софтуерен университет, демонстрират, че други съединения в млякото могат да обяснят за какво толкоз доста хора стартират да се прозяват след чаша топло мляко преди сън. Тяхно проучване сочи, че съставен елемент на млякото, прочут като казеин трипсин хидролизат (CTH), има резултат за възстановяване на съня при мишки. Стотици пептиди - низове от аминокиселини - могат да бъдат открити в CTH и някои изследвания сочат, че те са отговорни за по-бързо заспиване и по-стабилен сън.

Още от ЗДРАВЕ:
Рейтинг: от. Гласували общо: консуматори
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР