Когато се сформира новото мнозинство на промяната, повечето нейни привърженици

...
Когато се сформира новото мнозинство на промяната, повечето нейни привърженици
Коментари Харесай

Не опашката на гущера, а главата. Но първо - каскетът

Когато се образува новото болшинство на смяната, множеството нейни последователи бяха безапелационни, че смяна е допустима единствено в случай че се отстранят Гешев и Цацаров. За хората, които едва се интересуват от политика, това може и да е нещо маловажно. На тях ще им кажем единствено, че кражбите на властта няма по какъв начин да се спрат без чисти хора на върха на прокуратурата и без настоящ антикорупционен орган.

Затова, когато и да си тръгнат Цацаров и Гешев, все ще е късно.

У нас повече от 10 години стоят безнаказани и корупцията, и злоупотребата с власт, и наглите похищения върху свободата на словото. Това няма по какъв начин да трае постоянно и към този момент е ред на последния епизод от сериала " Престъпления без санкции ".

Има вяра да е финален, тъй като до момента не се беше случвало от парламентарната естрада да се изиска оставката на основния прокурор. Не че не е имало аргументи за това в трите мандата ръководство на Борисов, само че очевидно не е имало кой да го направи. В специфична декларация новото болшинство уточни по-важните си причини.

Струва си да ги напомним още един път: бездействието на прокуратурата при антикорупционно следствие, довело до налагането на глобите " Магнитски " и каузи с висок публичен интерес като източването и банкрута на КТБ. Тогава министър председателят Борисов разгласи: " КТБ беше съзнателно съборена от предходното държавно управление. Орешарски, Чобанов и Искров са хората, които провокираха и позволиха банкрута на банката ". Реакция от Цацаров - нула. Осребряване на заплашителното изявление на Борисов - с двеста.

Дългата поредност продължава с чекмеджетата с пачки и кюлчета на някогашния министър председател, изявления на Гешев против политически водачи и непосредственост с други такива, потулване на потвърдени необясними замогвания на политици, прочули се като " Апартаментгейт ", както и скандалното потребление на СРС против протестиращи жители и против политици.

Разбира се, този лист може да бъде детайлизиран и уголемен, а и занапред доста неща ще се появят, за които може да бъде търсена отговорност. Бездействието на прокуратурата е най-укоримото нещо, с което се съгласява и Брюксел. Сигурно има за какво да бездейства. Серия следствия демонстрираха нелицеприятни истини за Цацаров, още когато беше основен прокурор. Сигурно има и за какво самичък да се отдръпна. А несъмнено има и за какво ГЕРБ да удрят по Рашков - един от малцината, които знаят къде да натиснат и не ги е боязън да го създадат.

Ако се върнем и още малко обратно, ще си спомним, че Цацаров беше съществена фигура при експлоадирането на аферата " Костинброд ". Започналото следствие за подправени изборни бюлетини заглъхна незабавно, щом Борисов завоюва изборите. Няма по какъв начин да пропуснем и погрома против КТБ, тъй като и по това време Цацаров беше основен прокурор. Резултатът са едни безкрайни процедури и томове хартия, само че осъдени няма. Следва извънредно скандалната среща в ЦУМ сред Цацаров и Георги Гергов. Там пък получи закани Сашо Дончев - предприемач с потвърден престиж.

И като стана дума за бизнес - прекалено много легални предприемачи бяха репресирани първо при Цацаров, след това при Гешев. Теренът за лакомниците към ГЕРБ и Движение за права и свободи беше добре разчистен. Редица бизнеси бяха просто отнети, други - набутани в девета глуха. Най-глуха беше прокуратурата, почтително подчиняваща се на патрона Борисов. Когото би трябвало - удря. Когото би трябвало - пази. И през днешния ден има наглостта да реве, че политици се месят в самостоятелната ѝ власт.

Същата тази самостоятелна прокуратура отхвърли да проверява далаверите на властта, очеизвадни покупко-продажби в ущърб на публичния интерес, контрабанда и пране на пари. Но пък витално се нуждаеше от мултитемпературен охладител за вино. И да живее в резиденция.

Така стигнахме до деня, в който и Европа, и Съединени американски щати ни припознават като първенци по безнаказана корупция. Чужди издания нееднократно вадиха на Борисов кирливите ризи, само че на управляващите не им се видя забавно да вземем за пример написаното в " Шпигел ", че Борисов и Цацаров работят за непознати държавни ползи.

Масовите митинги с " Долу Цацаров " не бяха чути от властта. Дори президентът Радев се задейства, чак когато качулки нахлуха в институцията, само че основен прокурор беше към този момент Гешев.

Сега Цацаров е с лишен достъп до класифицирана информация, само че това към момента нищо не значи. Метастазите са на всички места и е изцяло допустимо реакцията им да е подмолна, макар привидната подготвеност за колаборация с новото болшинство, която Гешев показва. Стигна се до обстановка, граничеща с анекдот - Пеевски да сезира ДАНС поради заканите към Атанас Чобанов.

Но каквото и да прави оттук-насетне Гешев, след отдръпването на Цацаров той просто няма потребен ход. Ще върти, ще суче, ще опитва да се подмаже на Кирил Петков, даже може някоя скъпоценна загадка на Борисов или Пеевски да се опитва да изтъргува. Номерът няма да мине, тъй като тонът на Петков звучи тъкмо като " финита ла комедия ".

За да има действителна смяна в България, даже не са задоволителни тези лични промени, за които упорстват партиите на смяната. Не единствено поради метастазите, само че и поради това институционално и законово несъвършенство, което направи допустимо стигането ни дотук. Дали да остане мандатът на основния прокурор 7 години - не са ли прекалено много? Дали да се раздели на две КПКОНПИ и да се преструктурира, с цел да е по-ефективна? И по какъв начин законово да се ограничи властта на основния прокурор, граничеща с максимализъм?

В прокуратурата, ДАНС и Министерство на вътрешните работи работят и безчет читави и висококвалифицирани специалисти, които сигурно ги е позор от ставащото. И от невъзможността да се противодейства на октопода. Въпросът е да не се размени един октопод с различен. И да не се реже единствено опашката на гущера, а главата.

Разбира се, откакто се махне първо каскетът.

Автор: Евелина Гечева

Още от АКТУАЛНО:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР