Когато се почувствате зле, последното нещо, което искате да правите,

...
Когато се почувствате зле, последното нещо, което искате да правите,
Коментари Харесай

Politico: Недостигът на лекараства в Европа заплашва да стане смъртоносен

Когато се почувствате зле, последното нещо, което желаете да вършиме, е да обикаляте от аптека на аптека в търсене на съществени медикаменти като сироп за кашлица и антибиотици. Въпреки това в цяла Европа хората скоро ще се постанова да вършат тъкмо това.

От края на 2022 година страните от Европейски Съюз оповестяват за съществени проблеми с доставките на някои съществени медикаменти, а в този момент множеството от тях са изправени пред действителен дефицит. Колко неприятно е ситуацията и, което е по-важно, по какъв начин се взема решение казусът? Нека разгледаме главните моменти.

Колко сериозен е дефицитът?

В изследване, извършено измежду корпорации, притежаващи аптеки в 29 европейски страни, в това число членки на Европейски Съюз, както и Турция, Косово, Норвегия и Северна Македония, съвсем една четвърт от страните оповестяват за дефицит на повече от 600 медикаменти, а 20% - за дефицит на 200-300 медикаменти. Три четвърти от тях настояват, че тази зима дефицитът е по-сериозен, в сравнение с преди една година. В четири страни хора умират поради това.

Песимистичната картина се удостоверява от регулаторните данни. Белгийските управляващи оповестяват за дефицит на съвсем 300 медикаменти. В Германия те са 408, а в Австрия - повече от 600. Списъкът на Италия е още по-дълъг: над 3000 медикаменти, макар че доста от тях са аналози на една и съща дейна съставна част.

Кои медикаменти са изложени на риск?

Недостигът на антибиотици е огромен, изключително на амоксицилин, който се употребява за лекуване на респираторни инфекции, както и на сиропи за кашлица, парацетамол за деца и медикаменти за кръвно налягане.

Защо се случва това?

Причината се крие в комбинацията от увеличено търсене и намаляващо предложение.

Сезонните инфекции - най-вече грип и респираторно-синцитиален вирус (RS-вирус) - са почнали рано и са по-тежки от нормално. Наблюдава се и необикновен гърмеж на стрептококов фарингит при деца. Експертите считат, че високото равнище на интензивност на болестта се дължи на отслабената имунна система, която заради карантината не е привикнала с букета от микроби, които ни заобикалят в всекидневието. След няколко спокойни години (с изключение на COVID-19) актуалната сложна зима изненада производителите на медикаменти. Фармацевтичните компании също бяха мощно наранени от инфлацията в бранша на предлагането и енергийната рецесия.

Миналата година „ Centrient Pharmaceuticals “, нидерландски производител на дейни фармацевтични съставки, съобщи, че създава с една четвърт по-малко артикули, в сравнение с през 2021 година, заради високите разноски за сила. А през декември държавното управление на страната избави сътрудниците им от „ InnoGenerics “ от банкрут.

В резултат на това обстановката с доставките е изключително " напрегната ", съобщи „ Sandoz “, един от най-големите производители на генерични медикаменти в Европа. Сред аргументите те показват и дефицита на първични материали и рестриктивните мерки на потенциала. В момента обаче „ Sandoz “ е в положение да отговори на търсенето, макар че " се сблъсква с някои проблеми ".

Как реагират държавните управления?

Някои страни фрапантно лимитират износа, с цел да защитят вътрешните си доставки. През ноември гръцкият лекарствен регулатор разшири листата с артикули, неразрешени за препродажба в други страни. Румъния краткотрайно спря износа на редица антибиотици и педиатрични болкоуспокояващи. Миналата седмица Белгия разгласява декрет, който разрешава на управляващите да стопират износа при положение на рецесия.

Тези ограничения могат да имат странични резултати. В писмо на комисаря по опазването на здравето на Европейски Съюз Стела Кириакидес до гръцкия министър на опазването на здравето Танос Плеврис се желае да бъде взето поради въздействието на възбраните върху трети страни. " Държавите-членки би трябвало да се въздържат от приемането на национални ограничения, които биха могли да обиден вътрешния пазар на Европейски Съюз и да попречат на достъпа до медикаменти на нуждаещите се в други държави-членки ", написа Кириакидис.

Германското държавно управление обмисля да промени закона, с цел да облекчи условията за възлагане на публични поръчки, които сега принуждават здравните застрахователи да купуват медикаменти на допустимо най-ниски цени, концентрирайки доставките в ръцете на няколкото най-конкурентни производители. Новият закон ще ги задължи да купуват медикаменти от няколко снабдители, в това число на по-висока цена, с цел да се подсигурява сигурността на доставките. Неотдавна Нидерландия задължи доставчиците да вършат ресурси за шест седмици, с цел да компенсират дефицита. Подобно предложение се прави и от шведското държавно управление.

Комитет, управляван от регулаторния орган на Европейски Съюз - Европейската организация по медикаментите (ЕМА), предложи, наред с другото, да се облекчат разпоредбите, позволяващи на аптеките да отпускат медикаменти самостоятелно. Председателят на Германската федерална здравна асоциация стигна до такава степен, че прикани за основаването на неофициални пазари за медикаменти, на които хората да дават неизползваните медикаменти на нуждаещите се от тях. Френските и немските фармацевти започнаха да създават свои лични медикаменти, макар че това надали ще има огромно значение поради мащаба на дефицита.

В положение ли е Европейски Съюз да поправи нещата?

Теоретично Европейски Съюз би трябвало да бъде допустимо най-подготвен да се оправи с огромната рецесия. Наскоро той актуализира законодателството си, с цел да се оправи със заканите за здравето, в това число с дефицита на фармацевтични артикули. На EMA бяха предоставени по-големи пълномощия за наблюдаване на дефицита. Създаден е и напълно нов орган - Органът за подготвеност и реагиране при изключителни обстановки в опазването на здравето (HERA), който има пълномощия да пуска на пазара и да закупува медикаменти за целия Европейски Съюз.

Но до момента това не се е случило. За да стартира да действа HERA, най-малко четири страни от Европейски Съюз би трябвало да се записват в програмата за публични поръчки, само че съгласно представител на Европейски Съюз до момента нито една от тях не е почнала процедурата. Може би това не е изненадващо. Опитите за съгласуване на закупуването на евтини нефармацевтични медикаменти по време на пандемията бяха толкоз мудни и бюрократични, че страните се отхвърлиха от тях в интерес на закупуването на лични медикаменти на свободния пазар.

Тази седмица работната група на ЕМА по въпросите на дефицита на медикаменти може да реши дали да предложи на Комисията да разгласи сегашния дефицит за " събитие от първостепенно значение ", което допуска избрани (ограничени) дейности в целия Европейски Съюз. Съответният координационен съвет на ЕМА ще има пълномощието да изисква от доставчиците данни за наличностите на медикаменти и индустриалния потенциал, както и да насочва рекомендации за понижаване на дефицита.

Досега обаче не всички са съгласни, че обстановката в действителност е толкоз неприятна.
В изявление пред здравната комисия на Европейския парламент Сандра Галина, почитан чиновник на Комисията по опазване на здравето, съобщи, че не желае да приказва за забележителен дефицит и напомни съществуването на различни медикаменти.

Други считат, че обстановката ще се усъвършенства с течение на времето. " Вярвам, че тя ще се усъвършенства сама по себе си, само че това ще зависи от пиковете на инфекциозните болести ", споделя Адриан ван ден Ховен, общоприет шеф на асоциацията " Лекарства за Европа ". „ Ако бъде доближат пикът, доставките бързо ще изгладят недостига. В противоположен случай сюжетът няма да бъде толкоз удобен “.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР