Когато самолетът й започва да се спуска към Сейшелите на

...
Когато самолетът й започва да се спуска към Сейшелите на
Коментари Харесай

Жената, посетила всички страни в света

Когато самолетът й стартира да се спуска към Сейшелите на 6 октомври 2019 година, американката с угандийски генезис Джесика Набонго надниква през прозореца, подготвяйки се за един от най-важните моменти в живота си, който следва да се случи.

Тя освен ще стане член на влиятелен клуб, формиран от доста малко хора, пътували до всяка страна по света, само че и ще бъде първата чернокожа жена, която е документирала това.

Набонго е съпроводена от 28 нейни другари и фамилията си, които пътуват с последния ѝ полет.

Отнема ѝ повече от 450 полета и близо два милиона въздушни километра , само че тя стига до всичките 195 приети от Организация на обединените нации страни по земното кълбо.

Изживяването обаче е изтощително - Набонго взима повече от 170 полета за една година и споделя, че е била на път да се откаже няколко пъти.

" Имаше няколко пъти, когато се паникьосах и си споделих: " О, боже, това ще докара ли до обществен неуспех? ", споделя тя пред CNN Travel.

Малко след великото си пътешестване Набонго написва и книгата The Catch Me If You Can , в която в детайли разказва прекарванията си, от обикалянето от страна в страна по време на епичното предизвикателство.

Кръстен на известния ѝ блог, книгата споделя за нейното рекордно пътешестване, като се концентрира върху 100 от 195-те страни, които е посетила.

" Аз съм фанатик по география ", споделя Набонго за решението си да поеме предизвикването, обяснявайки, че това е нещо, което е желала да направи най-малко десетилетие, преди да извърши.
 Камино де Сантяго, Чинкуе Тере, Кралската пътека в Швеция, Турът на Монблан, Торес дел Пайне - най-големите провокации, които да извървиш пешком
Най-големите провокации, които да извървиш пешком

Само предпочитание би трябвало

" През 2017 година някак си взех решение, че желая да го направя до 35-ия си рожден ден ", споделя тя пред CNN Travel.

И по този начин, съумява ли да съблюдава крайния си период?

" Изпреварих рождения си ден с пет месеца " , изяснява Набонго. " Но в последна сметка приключих на рождения ден на татко ми. Той умря единствено два дни след моя 19-ти рожден ден, тъй че беше хубаво да му го посветя. "

Според Набонго, която е родена в Детройт, една от главните аргументи, заради които се е чувствала принудена да напише книгата си, се дължи на обстоятелството, че доста малко чернокожи са измежду към 400-те хора на планетата, за които се счита, че са посетили всяка страна в света.

" Толкова сме привикнали да виждаме света през обектива на белите хора ", споделя Набонго, която употребява свои лични фотоси в книгата. " И това е друго. Очевидно има някаква уникалност в прекарванията, които имаме, защото съществуваме в света, като доста разнообразни хора. "

" Става дума за нормализиране на нашето битие, тъй като, да, даже през 2022 година постоянно съм единственият негър в аероплан с 300 ", споделя още тя.

Набонго признава, че в действителност е доста значимо за нея да споделя истории за места, до които множеството хора може в никакъв случай да не пътуват и в действителност да употребява платформата си, с цел да сложи тези места в по-положителна светлина, в сравнение с нормално виждаме.

Как се изминават 4240 километра пешком

Петър Ванев за най-голямото предизвикателство през Тихоокеанския хребетен път и по какъв начин се написа книга по странствуване

" Намерих доста хубост на доста места, където хората евентуално не биха очаквали. "

Тези места включват Афганистан , където Набонго е очарована от храма на Хазрат Али, прочут също като Синята джамия в северния град Мазари Шариф. Пакистан , където тя не може да се насити на уличната храна. И Иран , където посещава античния град Язд.

Въпреки че обществените медии съществуват, когато Набонго за първи път стартира да пътува по-активно, те сигурно не са толкоз авторитетни, колкото през днешния ден.

Бившата служителка на Организация на обединените нации отбелязва, че съществуването на сполучлив блог и над 200 хиляди почитатели в Instagram ѝ е предоставило доста привилегии, изключително когато става въпрос за пътешестване . Но тя е доста деликатна към наличието, което споделя, признавайки, че въздействието на обществените медии не е било изцяло позитивно, когато става въпрос за уязвими места.
 Пътуване с трен от Португалия до Сингапур и това ли е най-дългият маршрут
Най-дългият маршрут с трен

За какъв брой време се стига от Португалия до Сингапур

" Като инфлуенсър или човек с въздействие, би трябвало да бъдете извънредно деликатни с метода, по който споделяте. За мен е в действителност значимо да подсигурявам запазването на местата, които навестявам ", по тази причина и постоянно не отбелязва къде тъкмо се намира.

По време на някои от най-трудните си моменти на пътя, Набонго стартира да се пита дали ще стигне до Сейшелите - последната страна в нейния лист.

Но пътуването се трансформира в доста повече от просто реализиране на задачата ѝ. Тя осъзнава, че демонстрира места, които нейните почитатели евентуално в никакъв случай не биха си и помислили да посетят.

Докато Набонго отбелязва, че притежаването на американски паспорт ѝ дава привилегии, които не се дават на пасажери от други националности, тя изяснява, че е съумяла да пътува до над 40 страни с угандийския си паспорт. И не би съумяла, в случай че имаше единствено американско поданство.

Нейният триумф, дружно с този на хората като нея, постигнали същото, без подозрение ще въодушеви и други да се опитат да пътуват до всяка страна по света, само че Набонго показва, че тази съответна цел не е за всеки.

Преди да тръгнем на такова премеждие, Набонго акцентира, че в действителност би трябвало да се запитаме за какво желаеме да се впуснем в него, " тъй като това е мотивацията, която ще ви води до финалната права ".
 Orient Express La Dolce Vita, Ориент експрес и новото пътешестване, което оферират първокласните влакове
Как ще наподобява новият Ориент експрес

Пътуване през сладкия живот на Италия

Тя се надява, че нейната история ще насърчи другите хора да следват фантазиите си, каквито и да са те.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР