Когато Русия нахлу в Украйна, Съединените щати и Европейският съюз

...
Когато Русия нахлу в Украйна, Съединените щати и Европейският съюз
Коментари Харесай

CNN: Западът си затваря очите, докато Вучич дестабилизира Балканите

Когато Русия нахлу в Украйна, Съединените щати и Европейският съюз форсираха дейностите си към Сърбия. Вместо да жонглират с спорните претенции на плуралистичните и раздробени балкански страни, западните столици концентрираха по-голямата част от напъните си върху една-единствена цел.Политиките им имаха в действителност две цели. Първо, Сърбия да се причисли към Запада и да се отдалечи от Русия. Второ, да разрешат на съответните администрации да се съсредоточат по-пълноценно върху поддръжката за Украйна.Традиционно един от най-близките съдружници на Москва в Европа, Белград, от дълго време се пробва да прекоси линията сред историческите си връзки с Русия и евентуалното бъдеще на по-тясна европейска интеграция. Западните дипломати се пробват да измъкнат сръбския президент Александър Вучич от орбитата на съветския му сътрудник, президента Владимир Путин, като дават обещание по-бърз път към участие в Европейски Съюз и в същото време предизвестяват за изолираност, в случай че това не се случи.

Но след 18 месеца някои наблюдаващи настояват, че сегашният метод е бил единствено морков и никаква сопа и вследствие на това не съумява да реализира нито една от двете си цели. Сърбия отхвърли да взе участие във всички кръгове на глобите на Европейски Съюз против Путин. Сърбия продължава да преследва личните си ползи в района с намаляваща отговорност, като разпалва спорове в чужбина, с цел да отвлече вниманието от недоволството вкъщи, знаейки, че няма да бъде упрекната на Запад.Последиците от това се усещат най-силно в Косово, което получи самостоятелност от Сърбия през 2008 година след кървавите балкански войни през 90-те години на предишния век. Но Белград - и доста етнически сърби в северната част на Косово - към момента отхвърлят да признаят суверенитета му, което обтяга връзките сред съседите.Си Ен Ен беседва с няколко специалисти, както и с локални поданици в Сърбия и северната част на Косово, които са възмутени от опитите на Съединени американски щати и Европейски Съюз да привлекат Сърбия в евроатлантическата общественост и настояват, че продължаването на тази политика рискува да отчужди демократичните съдружници и да усили опасенията за сигурността в района.

" Руски троянски кон “

Наблюдатели настояват, че западните държавни управления от дълго време третират Сърбия като незаместим глас на Балканите, от време на време за сметка на по-периферните участници. " Тяхното разбиране е, че Сърбия е тази, която, в случай че успее да притегли някого на своя страна - каквото и да значи това - всичко ще бъде по-лесно ", споделя пред Си Ен Ен Ясмин Муянович, политолог, специализирала в региона на Западните Балкани.Въпреки че няколко следващи администрации на Съединени американски щати са се опитвали да привлекат Вучич и неговата Сръбска прогресивна партия (СНС), като тези старания " станаха изключително мощни " след началото на войната в Украйна, споделя Муянович, те не са постигнали задачите на Съединени американски щати. " Изглежда, че те имат вяра, че доближават Сърбия към Европейски Съюз, НАТО и западното мислене и я отдалечават от Русия... Но това не е нещо, което бих споделила, че е реализирано ", съобщи пред Си Ен Ен Алиша Кърнс, английски народен представител и ръководител на парламентарната комисия по външни работи.Вучич от дълго време поддържа топли връзки с съветския си сътрудник Путин. Говорейки след съвещание на Съвета за национална сигурност през февруари, Вучич оправда решението си да не глоби Русия, тъй като тя е " единствената страна, която не е налагала наказания против нас през 90-те години ". " Те поддържаха териториалната ни целокупност в Организация на обединените нации ", добави той, визирайки отхвърли на Русия да признае независимостта на Косово. Сърбия изгуби контрола над Косово след бомбардировките на НАТО през 1999 година, които сложиха завършек на избиването на етнически албанци - съставляващи над 90% от популацията на Косово - от сръбските сили.

Въпреки подкрепяните от Европейски Съюз старания за енергиен преход, Сърбия остава мощно подвластна от Русия, откакто продаде мажоритарния дял от петролната си компания на съветския държавен колос " Газпром ". В резултат на това, макар заявените очаквания на Сърбия да се причисли към Европейски Съюз, Вучич продължава да се движи по въже сред Москва и западните сили. Въпреки че се причисли към резолюциите на Организация на обединените нации, осъждащи съветската инвазия в Украйна, сръбският водач не сподели предпочитание да се причисли към западните наказания.През април сръбското държавно управление отхвърли известията, че е продало оръжия и муниции на Украйна, откакто се появи изминал документ на Пентагона, в който се твърди противоположното. Тогава Сърбия съобщи, че поддържа политиката си на неутралитет, макар че някои западни представители одобриха отчетите като доказателство, че политиката им работи.Няколко анализатори обявиха пред Си Ен Ен, че Сърбия е трябвало да направи доста малко, с цел да получи похвали от американските и европейските публични лица, и че в реалност Вучич е оставил диря от неизпълнени обещания.

" Когато Вучич беше избран отново през 2020 година, всички ни споделяха, единствено изчакайте след изборите, внезапно ще видите, че той става доста западно и европейски насочен ", сподели Кърнс. " Това не се случи. Казаха ни, че той ще се причисли към глобите и ще покаже, че в действителност е на наша страна. Това не се случи. Казаха ни, че той няма да се сближи с Русия. През септември той подписа съглашение за сигурност с Путин. За следващ път той се смее в лицето на Запада. И когато попитам западните публични лица: " Защо сте толкоз решени да оставите Вучич да ви разиграва? ", те споделят, че той е най-хубавият вид ", споделя Кърнс.

Кърнс е една от дребното западни персони, които обществено подлагат на критика Сърбия. И това ѝ е коствало скъпо. След като тя приказва пред Си Ен Ен, Вучич насочи явна опасност към нея по време на послание по държавната телевизия, заявявайки, че " в случай че държавното управление на Англия не желае да реагира " на нейните рецензии към Сърбия, " ние ще бъдем принудени да реагираме ". При такова държание някои се питат дали целият план за сръбска интеграция е жизнерадостен при настоящето държавно управление. " Ако приемем, че по някакъв чудодеен метод вкараме Сърбия в Европейски Съюз, с подобен режим на процедура вкарвате още един съветски троянски кон в Европейски Съюз, какъвто имате в лицето на унгарския министър-председател Виктор Орбан ", споделя пред Си Ен Ен Майда Руге, специалист по Балканите в Европейския съвет за външна политика. " Да, може да повлияете на разширението, само че сигурно няма да неутрализирате съветското въздействие в района - просто ще го внесете в Европейски Съюз. "

Косово и върховенството на закона

Последиците от снизходителния метод на Запада към Белград се усещат най-силно в Косово, което зависи от западната поддръжка, откогато разгласи самостоятелност. Повече от 100 страни признават суверенитета на Косово, само че Сърбия не го признава, а го преглежда като отцепническа страна. Опитите за нормализиране на връзките сред двете страни - под надзора на Съединени американски щати и Европейски Съюз - са сложни и от време на време изпълнени с принуждение.Най-ожесточеният миг настъпи след кметските избори в четирите северни общини на Косово през май. Тези избори постоянно минават без звук: Около 90% от популацията в този район са етнически сърби и при нормални условия те избират етнически сърби за свои кметове.Но тези условия не са нормални. През ноември кметовете от подкрепяната от Белград партия " Сръбска листа ", която господства в четирите общини, по едно и също време подадоха оставки. Те бяха последвани от етнически сръбски служители на реда, административни чиновници и съдии в района.Техните оставки провокираха нови избори, които трябваше да се проведат през декември. „ Сръбска листа “ съобщи, че няма да взе участие в изборите, откакто сърбите в района ги бойкотираха с цялостната поддръжка на Вучич. Предвид напрежението обаче Косово се съгласи да отсрочи изборите за април - решение, което беше оценено високо от Квинтата - неофициална група, включваща Съединени американски щати, Обединеното кралство, Франция, Германия и Италия.

Тъй като косовските сърби не участваха в изборите, претендентите на етническите албанци се кандидатираха безпроблемно. Избирателните управляващи оповестиха, че в четирите общини са дали своят вот единствено към 1500 души - изборна интензивност от едвам 3,5%. Някои кметове са били определени с едвам 100 гласа.Въпреки че изборите никога не бяха представителни, за министър-председателя на Косово Албин Курти въпросът не представляваше нищо по-малко от самата правова страна. " Имаме четирима кметове, чиято легитимност е ниска. Но все пак няма никой, който да е по-легитимен от тях. Трябва да имаме господство на закона. Ние сме демократична република ", сподели Курти пред Си Ен Ен през май.Позицията на министър-председателя обаче е подложена на критика като твърда и безкомпромисна. Неговите съдружници го упрекнаха, че на 26 май, когато доста от тях бяха обкръжени от протестиращи, е наложил влизане в кметствата обратно на експлицитните указания.

" Съединени американски щати в действителност споделиха на Курти - и тук е неговата виновност - споделиха му да не ги конфигурира в общинските здания. И тъкмо тук Курти подцени съответните инструкции ", сподели Едуард Джоузеф, учител по външна политика в университета " Джонс Хопкинс ", който в продължение на десетина години е служил на Балканите, в това число в НАТО.Правителствен чиновник от Прищина съобщи, че те не желаят да " предават " публични държавни здания на протестиращите. " Кметовете влязоха в офисите си... Сърбия беше призовала сърбите да бойкотират изборите. Сега те желаеха никой да не влиза в тези здания. Но тогава поражда въпросът: в случай че кметовете не би трябвало да влизат в постройката, кой би трябвало да влезе? " Но въпреки че Курти може да е подхванал некоординирани дейности, отговорът на това не е бил неминуем. Най-голямото принуждение пристигна не в деня, в който кметовете влязоха в офисите си, а три дни по-късно, в град Звечан - когато кметът даже не беше в постройката.

Насилието беше извънредно. Десетки миротворци на НАТО бяха ранени, откакто бяха нападнати от етнически сърби. Някои пострадвания бяха тежки: трима маджарски бойци бяха простреляни, а на един от тях бе ампутиран кракът.Курти съобщи, че това не са били " мирни протестиращи ", а " фашистка милиция ", за която се знае, че работи в северната част на Косово, " на която се заплаща и която получава заповеди от Белград ".Сръбското държавно управление не отговори на многочислените молби за коментар.Други са съгласни с Курти. Кърнс сподели, че английските войски, ситуирани в Косово, са разкрили „ хранилища с оръжия, скрити в църкви и коли за спешна помощ от сръбската милиция в северната част на Косово. „ Чухме за гранати пред праговете на хората, в случай че откажат да поддържат сръбската милиция “, сподели тя.Въпреки това огромна част от дипломатическия отговор се концентрира върху дейностите на Курти, за които Косово заплати висока цена. След резултатите от изборите Косово беше отстранено от взаимни военни учения със Съединени американски щати, изключено от европейски инфраструктурни планове и наложено със наказания, които съгласно косовския бизнес алианс могат да костват на стопанската система му 500 милиона евро (550 милиона долара) до края на този година.Кърнс разкритикува " небалансирания " отговор на Запада, като сподели, че подценява същинската причина за проблемите. „ Началото на рецесията беше намесата на сръбското държавно управление във вътрешните работи на Косово, като споделиха на косовските сърби да не гласоподават на локалните избори. Това е непозната интервенция “, сподели тя.

„ Зеленски на Балканите “

Като се има поради зависимостта на Косово от западната поддръжка, някои се притесняват, че непримиримостта на Курти разочарова съдружниците му и отслабва страната му. Някои приканват за цялостна смяна на метода.„ Той се пробва да бъде Зеленски на Балканите “, сподели Шкиприм Арифи, кмет на южния сръбски район Прешево. „ Той употребява риторично и популистки аргументацията за върховенството на закона. Той желае да бъде Зеленски на албанците “.Прешевската котловина в Сърбия съставлява противоположната страна на северно Косово. Докато северната част на Косово е обитаема най-вече от етнически сърби в страна с болшинство от албанци, долината на Прешево е обитаема най-вече от етнически албанци в страна с болшинство от сърби.Най-добрият метод за възстановяване на обстановката, сподели Арифи, е Курти да направи това, което изискват западните съдружници: да работи за основаването на Общността на сръбските общини в северната част на Косово.

Курти е упрекнат, че попречва въвеждането на самоуправляващи се общини за сърбите, както е посочено в Брюкселското съглашение от 2013 година, ориентирано към нормализиране на връзките сред балканските съседи. Съгласно съглашението Сърбия би могла да сътвори ОСО в Северно Косово, която да работи според правната система на Косово, като косовската полиция остава единственият правоприлагащ орган. Десетилетие по-късно тези общини не са основани, оставяйки да се разгарят разногласия по отношение на степента на автономност на косовските сърби.Но има подозрения по отношение на това дали това решение – в този момент настоятелно прокарвано от Съединени американски щати и Европейски Съюз – ще облекчи напрежението.

„ Повярвайте ми, това няма да е най-хубавото решение “, сподели пред Си Ен Ен Душан, сърбин, живеещ в община Лепосавич. „ Може би през първите няколко месеца това ще бъде облекчение. Но ще е подправена зора. От икономическа позиция животът ни няма да се усъвършенства, а ще бъде по-лош “, сподели той, защото жителите ще би трябвало да стартират да заплащат за услуги и налози, които сега се покриват от държавното управление на Косово. Си Ен Ен промени същинското име на Душан, защото той се опасява, че мненията му могат да повлияят на прехраната му.Има също опасения, че ОСО може да провокира ново геополитическо напрежение.„ Не знаем какви ще бъдат тези общини “, сподели Кърнс. „ Ще бъде ли по този начин, че локалните общини да са виновни за личната си вода и електричество и налози? Или това ще бъде нова Република Сръбска? Реалността е, че не мисля, че някой желае друга Република Сръбска “.

Република Сръбска, едно от двете формирания, съставляващи Босна и Херцеговина, прогласи самостоятелност през 1992 година и беше публично приета според Дейтънското съглашение от 1995 година През последните месеци нейният проруски президент Милорад Додик се опита да проправи пътя за нейното разединение от Босна.През юни депутатите от Република Сръбска гласоподаваха да се анулират решенията на конституционния съд на Босна, в ход, разказан от специалисти като „ законно разединение “ и тежко нарушаване на Дейтънското съглашение. Съединени американски щати осъдиха този ход, заявявайки, че той заплашва суверенитета на Босна.„ Хората в Прищина и Курти доста, доста ясно демонстрираха, че виждат в самостоятелните общини нова Република Сръбска. И те не виждат в този модел решение за Косово. Те виждат нова версия, ново потомство рецесия за Косово и в последна сметка за района като цяло “, сподели Муянович.

Грешният кон?

През последните месеци на напрежение Съединени американски щати и Европейски Съюз непрестанно повтаряха уговорката си към идеята да привлекат Вучич на страната си. Но Сърбия работи, представлявайки това, което Кърнс назова „ неуспех на възпиращата дипломация “.Един подобен епизод пристигна в Охрид, Северна Македония, през март, когато след месеци на договаряния с посредничеството на Съединени американски щати и Европейски Съюз, Сърбия и Косово най-сетне одобриха двустранно съглашение, ориентирано към нормализиране на връзките сред двете страни. Но макар че това беше оповестено за пробив, Вучич напусна договарянията, без да е подписал документа, потвърждавайки в телевизионно послание, че не е могъл да го направи: „ Имам непоносима болежка в дясната си ръка... тази болежка се чака да продължи още четири години. "

Друг пристигна, когато сръбските управляващи задържаха трима косовски служители на реда, за които се твърди, че са били „ надълбоко в територията на централна Сърбия “ и са се готвели да извършат „ терористичен акт “. Но Косово настоя, че офицерите са били „ отвлечени “ в рамките на Косово и че Сърбия е направила „ акт на експанзия “.САЩ и Европейски Съюз реагираха постепенно на този случай. КФОР, силите на НАТО в Косово, излязоха с изказване 48 часа откакто офицерите бяха оповестени за изчезнали. Съединени американски щати излязоха с изказване три дни по-късно, потвърждавайки, че арестите са осъществени по „ подправени обвинявания “.Джоузеф сподели, че е мъчно да се повярва на сръбския роман за събитията - и че формулировката на изказването на Съединени американски щати допуска, че техните чиновници евентуално също не го имат вяра.И все пак Сърбия не беше осъдена за задържанията. Освобождаването на офицерите е обезпечено две седмици по-късно – не от западните съдружници, а от Виктор Обан.След сходни епизоди Джоузеф сподели, че методът на „ затваряне на очите “ към режима на Вучич може да стартира да се пропуква.„ Въпросът тук е: Кой в администрацията на Байдън към момента има вяра, че Вучич е сътрудник? “ сподели той, акцентирайки неотдавнашното санкциониране на Александър Вулин, шеф на сръбската разследваща работа, като доказателство, че администрацията на Байдън „ към този момент не е в плен на страха и илюзиите за Вучич “.

Но дали това води до смяна на политиката, не е ясно. Междувременно Вучич подвигна залозите. В отговор на глобата на Вулин, Вучич забрани износа на оръжие от Сърбия за 30 дни, потвърждавайки, че „ всичко би трябвало да бъде квалифицирано при положение на експанзия против Република Сърбия “.„ Той в действителност сподели: „ ще влезем в спор, би трябвало да спрем целия експорт на оръжия тъкмо в този момент, тъй като имаме потребност от това за нашата национална сигурност “. Той безусловно заплашва с война. Никога преди не съм го виждал толкоз безапелационен “, сподели Руге от ECFR.И посланието на президента беше възприето от някои сръбски жители. На футболния мач на Цървена звезда в Белград предишния месец сръбски националистически почитатели издигнаха транспарант с надпис „ Когато армията се върне в Косово “. Вучич е участвал на мача, съгласно локални медии.„ Ситуацията е ясна кой към момента е хулиганът на Балканите “, сподели Мелиса Харадинай, някогашен външен министър на Косово, пред Си Ен Ен. „ Времето ще покаже, че тази „ инвестиция “ за усмиряване на Сърбия е безрезултатна “. /БГНЕС

--------------------------------

Крисчън Едуардс за Си Ен Ен
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР