Когато Русия изпрати войски в Украйна преди година, директорът на

...
Когато Русия изпрати войски в Украйна преди година, директорът на
Коментари Харесай

Под заплаха от войната украински картини намират убежище в Швейцария

Когато Русия изпрати войски в Украйна преди година, шефът на Киевската национална художествена изложба мислел единствено за едно нещо: картините да са в сигурност, споделя " Ройтерс ".

Докато сирените за въздушна паника виели, Юрий Вакуленко опаковал чантата си и се отправил към галерията, където щял да прекара идващите 66 дни, живеейки в мазето, с бронежилетка и противогаз в подготвеност, и грижейки се за експонатите.

Вакуленко, който не желал картините да събират прахуляк в хранилища в чужбина, попитал европейски музеи дали се интересуват от провеждането на модифицирани версии на две изложения, които към този момент били извършени в Украйна.

Два швейцарски музея, Музеят на изкуствата и историята в Женева и базелския Музей на изкуствата, се съгласили.

 Под опасност от войната украински картини намират леговище в Швейцария
© Reuters

" Това беше концепция, която шеще разрешила нашите картини да бъдат на несъмнено място, като в същото време галерията ни продължава да се бори на културния фронт ", споделя Вакуленко пред " Ройтерс " от Киев.

Музеят в Женева, който е приел картини от мадридския музей " Прадо " по време на гражданската война в Испания през 30-те години на предишния век, изпратил опаковъчни материали, с цел да обезпечи безвреден превоз.

 ЮНЕСКО разгласи центъра на Одеса за заплашен исторически обект ЮНЕСКО разгласи центъра на Одеса за заплашен исторически обект

Музеят " Рат ", който е хазаин на краткотрайните изложения на Музея на изкуствата и историята, в този момент демонстрира изложбата " От здрач до зори " с творби на украински художници от киевската изложба.

Сандъците, в които картините са превозени от Украйна, седмици откакто прозорците на киевската изложба са разрушени от удар на снаряд наоколо, също са изложени.

 Под опасност от войната украински картини намират леговище в Швейцария
© Reuters

Вакуленко споделя, че е било невероятно да се застраховат картините, пресичащи Украйна, тъй че пратката е била съпроводена от защита по време на двудневното пътешестване до полската граница.

" Най-важното беше да се резервира в загадка на придвижването на товара през територията на Украйна ", споделя Вакуленко. " Подробностите за придвижването на товара бяха известни единствено на доста стеснен кръг от хора, директно свързани с процеса на превозване и сигурността ", добавя той.

Изложбата в Базел демонстрира 49 произведения от 18-ти до 20-ти век на родени в Украйна художници, като Иля Репин и Володимир Боровиковски. Много от художниците са учили в Русия.

 Под опасност от войната украински картини намират леговище в Швейцария
© Reuters

Но изложбите провокират концепцията, че творбите се вписват в едно всеобхватно схващане за съветското изкуство.

" Беше значим план да разберем разказа на тяхната сбирка, а също и да погледнем (тяхната) история по по-критичен и умишлен ", сподели Олга Осадчи, помощник-куратор в базелския Музей на изкуствата, за самодейността на киевската изложба.

" Всички сме привикнали с този етикет " съветско изкуство ", само че зад него се крие доста повече ", добавя Осадчи.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР