Когато размишлявате върху качествата на добрия лидер, вероятно наум ви

...
Когато размишлявате върху качествата на добрия лидер, вероятно наум ви
Коментари Харесай

Качеството на шефа, което е сред най-харесваните от служителите

Когато размишлявате върху качествата на положителния водач, евентуално мислено ви идват неща като - увереност, примирение и убеденост.

Според специалисти от Станфорд обаче, ключът към сполучливото водачество лежи в друга напълно простичка линия: възприятието за комизъм.

Може да вършим съществени неща, без да се взимаме прекомерно насериозно.

Всъщност, постоянно по този начин се оправяме с тях по-добре, споделя Наоми Багдонас от бизнес учебното заведение на Станфорд.

Багдонас води курс, отдаден на силата на хумора за лидерските качества. Заедно със експерта Дженифър Аакер, тя държи мотивиращи речи. По думите й хуморът оказва помощ да се основават по-силни връзки в екипа. Освен това подтиква креативния капацитет и устойчивостта.

Смехът основава чувство за доверие, непосредственост и комфорт. Когато хората се смеят дружно, мозъкът им освобождава избрани хормони - ендорфини и допамин. Те наподобяват чувството на бегача - наслада и приятност от физическото натоварване, написа CNBC.

Тази химическа реакция в мозъка е това, което ни кара да се усещаме свързани с другите, споделят Аакер и Багдонас.

Следвайки тази логичност, работодателите, които споделят хумора си със чиновниците си, може да основат по-добра връзка с тях.

Аакер и Багдонас цитират изследване, оповестено в профилираното списание Social Behavior and Personality, съгласно което водачите с възприятие за комизъм се възприемат от чиновниците като по-мотивиращи и вдъхващи чувство за удивление. Те са по-приобщаващи и подтикват екипа два пъти повече да търси креативен решения на провокациите.

Разбира се, не всеки дефинира хумора като елементарен за реализиране. Лошите и изкуствени смехории разваляват усещането.

Аакер и Багдонас поучават работодателите, които желае да употребяват силата на смеха, да не търсят паметни смехории, а да се придържат към протичащото се в живота. Дори споменаването на битката с косата заран е занимателна тематика, която може да бъде наранена.

Добрата вест е, че всекидневието ни е богато на хумористични моменти. Просто би трябвало да ги видим, споделя Аакер.

Не се питайте дали това, което казвате, е смешно. Вместо това се запитайте дали думите ви ще повияят позитивно на чиновниците, добавя тя.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР