Когато през юли тази година Красимир Рачин решава да премести

...
Когато през юли тази година Красимир Рачин решава да премести
Коментари Харесай

Крепостничество! Защо Александър не играе волейбол, докато баща му не плати 8600 лева

Когато през юли тази година Красимир Рачин взема решение да реалокира сина си от един волейболен тим в различен, той надалеч не подозира какво го чака. Не подозира нито за сумите – стигащи до хиляди левове, които ще му бъдат поискани, нито за психическия стрес, който ще последва.

Синът му Александър е на 17 и през последните 7 години тренира във Волейболната академия „ Стойчев-Казийски “ (ВАСК). И той, и бащата са удовлетворени от изискванията там. След края на спортния сезон обаче, заради съображения, които нямат общо с качеството на тренировките, вземат решение да потърсят нов клуб.

Оказва се обаче, че това няма по какъв начин да се случи гратис. Таксата, с цел да може момчето да стартира да се състезава от името на новия си тим, е в размер от 8600 лева, уведомяват ги от остарелия клуб.

Александър Рачин, както е показан на уеб страницата на ВАСК

А това, което им разрешава да изискат високата сума, е точка в правилника на Българската волейболна федерация (БВФ). Според нея новият клуб, към който минава детето, би трябвало да заплати на остарелия такса като отплата за средствата, вложени в развиването на състезателя.

Правилото е въведено, макар че става въпрос за състезатели дилетанти, които са под 18 години и нямат никакви подписани контракти с клубовете си. И макар че сумите публично се превеждат от единия клуб на другия, в последна сметка ги заплащат родителите, като вършат „ подаяние “ в същия размер на новия си тим. Според Красимир Рачин правилото не е нищо друго с изключение на скица за изнудване на родителите.

" Те употребяват правилника като репресивна мярка. "

Красимир Рачин

„ Те употребяват правилника като репресивна мярка “, споделя Рачин. Нещо повече – по думите му той ясно опонира на закона, съгласно който всяко дете до 18 година има право свободно да се реалокира от един клуб в различен по лично предпочитание, без такси и без други условия.

Случаят на Рачин и неговия наследник не е изключение. В същата обстановка тази година се оказаха десетки деца. При някои от тях поисканите суми са били даже по-високи – родители, с които Свободна Европа беседва, описаха, че в началото в неофициални диалози от клубовете са ги заплашили с до 12 000 лева на дете. Впоследствие сумите са понижени и родителите се съгласяват да ги платят. Красимир Рачин обаче отхвърля и се готви да заведе дело против федерацията.

Как е допустимо преместването на едно дете да коства хиляди левове? И могат ли клубовете да имат правата на състезатели под 18 години, без да са ги обвързали с контракти? Отговорите са в идващите редове.

„ Хванали са ни във вълчи капан “

На 15 октомври се организираха първите мачове по волейбол в другите възрастови групи до 18 година при момчетата. В събота, 22 октомври, се организираха и първите мачове при девойките. Няколко деца обаче нямаха опция да вземат участие в тях. Въпреки началото на спортния сезон те към момента не са картотекирани, т.е. БФВ не им е дала спортни права.

Едно от тези деца е Александър Рачин. Когато преди два месеца взема решение, че желае да смени тима му, татко му следва правилника на федерацията и желае от досегашния клуб служебна записка, че няма някакви неизплатени отговорности към него. Такава записка обаче не му е изпратена. Вместо това от тима канят Красимир Рачин на персонални диалози, в които се пробват да го убедят синът му да остане при тях.

Мач на националния тим на България по волейбол до 19 години

Впоследствие от клуба му изпращат писмо, в което изискват „ такса развиване “ от 8600 лева, изчислена съгласно правилника на БФВ. Други родители, които са поискали да сменят тима на детето си, с които Свободна Европа беседва, потвърдиха, че при тях връзката с отбора е протекла по сходен метод. Вместо да получат въпросната записка, те също са били поканени на персонална среща.

По време на диалозите им е било обяснено, че би трябвало да се платят суми, вариращи от 4500 лева (ако се спогодят с отбора) до 12 000 лева (ако не се спогодят и сумата бъде избрана съгласно изискванията на БФВ).

„ На парче се оферират и вършат някакви покупко-продажби “, описа пред Свободна Европа майка, която също е решила да реалокира детето си от ВАСК в различен тим. Тя пожела да остане анонимна.

По думите ѝ правилникът на федерацията е написан по подобен метод, че разрешава на клубовете да употребяват опасността от висока такса, с цел да убеждават родителите да не се реалокират. Така точно поради правилника се стига до пазарлъци и самостоятелни сделки сред клубове и родители, в които решаващи са не обективните правила, а персоналните връзки.

„ Така са ни хванали във вълчи капан, че нищо не можем да създадем. Опитахме се да платим по-малка сума в името на това детето да може да играе “, споделя майката.

От една страна те е гняв, безумно доста те е гняв, въпреки това си притиснат и го правиш за положителното на детето.

Тя не желае да бъде представена с името си, тъй като се притеснява от спомагателни проблеми с федерацията. Както Рачин, по този начин и тя обаче счита, че правилникът на БВФ опонира на закона. Въпреки това със брачна половинка ѝ са предпочели да се съгласят с изискванията единствено и единствено въпросът да бъде позволен по-бързо.

„ От една страна те е гняв, безумно доста те е гняв, че би трябвало да даваш едни пари, които не е легално да ти желаят, въпреки това си притиснат и го правиш за положителното на детето “, споделя тя.

Какво споделя правилникът на БФВ

Същото решение – да се съгласят с изискванията и да преведат „ подаяние “ в размер от 4500 лева на новия си тим, което той да преведе на остарелия – преди седмица взеха родителите на още към 20 деца, местещи се от ВАКС във волейболен клуб ЦСКА.

Правилникът на федерацията фактически планува такава опция – с изключение на в частта с дарението. В него е записано, че всеки играч може да бъде картотекиран в тим, друг от досегашния му, след края на спортния сезон. Ако детето не е навършило 13 години, това се случва свободно. Ако е към този момент на 13 обаче, разпоредбите се трансформират и с цел да се случи картотекирането, съществуват три разновидността:

• първо, в БВФ да бъде предоставена служебна записка, удостоверяваща неналичието на отговорности към последния клуб, към който детето е било картотекирано;

• второ, отдаващият и приемащият клуб да подпишат договор/споразумение за преотстъпване на спортните права на детето;

• или трето, в случай че те не съумеят да подпишат такова съглашение, новият, приемащ клуб да заплати „ такса развиване “ на БФВ, която по-късно БФВ превежда на отдаващия клуб.

„ Таксата развиване “ пък се дефинира съгласно цени, разказани в правилника. Те плануват разнообразни суми съгласно възрастта на детето и броя на годините, в които то е било картотекирано. Така да вземем за пример таксата за дете на 13 година е най-малко 5000 лева, а за дете на 16 година – най-малко 6000 лева Заради спомагателни точки в правилника обаче тези суми постоянно стават двойни.

Законът за физическото образование и спорта (ЗФВС), който контролира разпоредбите при картотекиране в другите федерации, обаче не планува нито потребността от такси, нито от съглашения сред клубовете, споделя Красимир Рачин.

„ Правилникът на БФВ опонира на закона в тези си елементи. А той е подзаконов нормативен акт и няма по какъв начин да има превес над закона “, показва той.

Какво споделят родители и юристи

Затова и преди месец Рачин се свързва с адвокати, които изготвят правно мнение. Изпраща го на президента на БФВ Любомир Ганев, като в писмото си той приканва федерацията да анулира или да редактира правилника, само че не получава отговор.

В момента Рачин се готви да заведе дело против федерацията, а задачата му е да обори противоречивите точки в нейния устав. Аргументите за това са няколко, показва неговият юрист Георги Вълков.

„ Първо, става въпрос за деца, които нямат подписани контракти с клубовете си “, споделя Вълков. По думите му това е значимо конкретизиране, тъй като ЗФВС прави разлика сред двете хипотези.

Според закона ако дете до 18 година има подписан контракт с даден клуб, тогава клубът има и спортните му права за целия период на съглашението. Когато обаче подобен контракт няма, спортните права на играча се приключват автоматизирано с края на спортния сезон, а досегашният клуб стопира да има искания към него.

„ В закона категорично е посочено – щом изтече спортно-състезателната година и в случай че детето няма подписан контракт, то става един тип свободен сътрудник, може да отиде безусловно където си желае през идната година “, споделя Вълков.

Експерти, с които Свободна Европа беседва, потвърдиха, че в другите огромни отборни федерации – футболната и баскетболната, прекосяването на деца до 18 година от един клуб в различен се случва точно по този начин, без спомагателни условия.

Освен това член 14, алинея 8 от правилника за трансфер на БФВ дефинира разнообразни условия за прекосяването на деца от един клуб в различен, според от това дали са навършили 13 година Такова разграничение в закона липсва.

И това в случай че не е форма на робство, аз не знам какво е

Трети проблем е и самият метод за пресмятане на така наречен „ такси за равитие “, споделя юрист Вълков. По думите му в множеството случаи родителите сами заплащат за съвсем всички разноски по развиването на играчите – като екипировка, такси за лагери, пътувания, изхранване. Така остава неразбираемо по каква формула е изчислена минимална сума от 5000 лева за дете на 13 г, да вземем за пример.

Според правилника таксата би трябвало да бъде преведена от новия клуб, само че одобрената процедура е тя да бъде заплатена от родителите под формата на „ подаяние “ към тима. Това беше доказано пред Свободна Европа от няколко родители.

„ И това в случай че не е форма на робство, аз не знам какво е “, обобщава Вълков.

„ Федерацията няма нищо общо “

Свободна Европа се свърза с президента на БФВ Любомир Ганев, който разяснява, че в тази ситуация не става въпрос за проблем на федерацията.

„ Ние не вършим нищо, което да опонира на закона “, разяснява Ганев.

„ Никъде в нашия устав не написа клубовете да си желаят парите от родителите. Това, че клубът желае от родителите, това си е взаимодействие сред клубовете и родителите. Федерацията няма нищо общо с това “, сподели той.

По думите му до момента нито един клуб не е изказал рецензия към правилника. Свободна Европа потърси мнението и на клуба, който през този сезон е най-засегнат от прекосяването на негови играчи в различен тим – ВАСК, само че не получи коментар.

От Министерството на младежта и спорта, към което Красимир Рачин и други родители към този момент са подавали сигнали, пък дадоха отговор, че са осведомени с проблема и сега тече инспекция.

„ Заместник-министър Петър Георгиев е провел среща както с родители, по този начин и с представители на федерацията по волейбол. След края на инспекцията министерството ще излезе със мнение “, дадоха отговор оттова след въпроси на Свободна Европа.

Докато казусът чака развиване, децата на родителите, които оспорват правилника на БФВ, остават без картотека. В събота Александър Рачин пропусна и втория мач за сезона на новия си тим, а татко му не чака нещо да се промени и за третия.

По думите му най-голямата жертва в тази ситуация са децата, чието развиване се стопира. Синът му да вземем за пример не приема добре решението му да оспорва изискванията на федерацията. Ако Рачин заведе дело против нея, то може да продължи повече от година. През това време синът му ще продължи да бъде без картотека и да не взе участие в мачове.

„ Със сигурност е извънредно тежко за него, стои си в стаята, пита ме какво се случва всеки ден “, споделя Рачин.

„ Виждам го в очите му – другите родители заплатиха, ти не го направи, само че по някакъв метод се надявам да ме разбере “.

Дамяна Велева

https://www.svobodnaevropa.bg/a/32093155.html?fbclid=IwAR2QqWxhD8F8nqLAbGrtK6HxlwGic0Ix-Pg8149t2Km_xv0_d-eVJjn45Cc
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР