Когато през 1925 г. британски археолози отварят златния ковчег на

...
Когато през 1925 г. британски археолози отварят златния ковчег на
Коментари Харесай

Спиращата дъха история зад маската на крал Тутанкамон

Когато през 1925 година английски археолози отварят златния ковчег на Тутанкамон (чиято мумифицирана глава можем да забележим на главната снимка), те се озовават лице в лице с празните очи на посмъртната маска на момчето-крал. Оттогава тази маска очарова света.

Със своята горда поза, спокоен взор и блестяща плът, предметът предлага необичаен поглед към живота в античен Египет: той приказва за традициите, вярванията и артистичните качества на една към този момент от дълго време изгубена просвета.

И по този начин, кой е това момче-крал, увековечено в злато? Как археолозите се натъкват на гробницата му? И за какво някои считат, че маската е предопределена за някой различен?

 Howard carter

До 1922 година вложителите на Хауърд Картър стартират да губят самообладание. Британският археолог претърсва долината на царете в Египет в продължение към този момент на 8 години, само че към момента не разкрил нищо значимо.

Но желанието му да откри гробницата на египетския цар Тутанкамон продължава да е живо и по тази причина Картър притиска граф Карнарвън за още една година финансова поддръжка, на което Карнарвън насилствено се съгласява. Той ще финансира Картър още една година – само че единствено още една година.

С към този момент много напредналото време, археологът стартира търсенето си с нова активност. И до ноември 1922 година напъните му дават плод – когато открива набор от скрити стълби. Картър неотложно заяви на Карнарвън и двамата се приготвят да нахлуят в гробницата на крал Тут, заровена подземен.

 George Edward Stanhope Molyneux Herbert00

Граф Джордж Хърбърт Карнарвън

„ Там пред нас лежеше запечатаната врата и с нейното отваряне щяхме да се прехвърлим епохи обратно и да застанем в наличието на крал, който е царувал преди 3000 години “, написа по-късно Картър. „ Собствените ми усеща, до момента в който се качвах на платформата, бяха странна комбинация, и с трепереща ръка нанесох първия удар. “

С Картър отпред, двамата мъже прекрачват прага и навлизат в тъмния, задушен въздух.

„ Първоначално не можех да видя нищо; усещах единствено горещият въздух, излизащ от камерата, карайки пламъка на свещта да трепти “, спомня си Картър, „ само че сега, когато очите ми привикнаха със светлината, детайлите от стаята вътре изплуваха постепенно от мъглата – странни животни, скулптури и злато – на всички места блестеше злато. “

От всички „ прелестни неща “, които открива, обаче, едно сигурно се откроява – златен ковчег. И три години по-късно, откакто изчерпателно документира хилядите гробни предмети, Картър се приготвя да го отвори – за първи път от над 3000 години.

 Tuts Tomb Opened

„ Предпоследната сцена беше разкрита “, написа Картър в дневника си, откакто отваря ковчега и открива маската на крал Тут. „ Много спретнато увита мумия на младия крал, със златна маска с тъжно, само че умерено изражение… маската носи атрибутите на Бог, само че прилича Тутанкамон – спокоен и хубав, със същите черти, каквито виждаме върху неговите скулптури и ковчези “. По-нататъшно изследване разкрива, че маската на краля е направена от два типа злато, очите са от обсидиан и кварц, и вежди и клепачи, украсени с лапис лазули. На шапката му имаше кобра и лешояд, символизиращи контрола на младия цар над Горен и Долен Египет.

Но откритието на Картър не е краят на пътуването на фараона Тутанкамон. Нито е началото.

 Lazurite

Лапис лазули

Откриването от Хауърд Картър на маската на крал Тут го прави прочут. Това също прави и крал Тут прочут – даже по-известен, в сравнение с е бил приживе. И по този начин, кое е момчето крал със златната маска?

Роден през 1341 година прочие н. е., Тутанкамон прави малко, ненапълно незабележимо ръководство. След като се възкачва на трона на деветгодишна възраст след гибелта на татко си, той наподобява значително следва един собствен консултант на име Ай.

Въпреки че бащата на младия крал е наредил на египтяните да преминат към монотеистична вяра и да се покланят единствено на бога на слънцето Атон, Тутанкамон анулира заповедта на татко си и под неговото ръководство египтяните се връщат към почитането на голям брой богове.

Но като цяло крал Тут не реализира доста по време на ръководството си. Той се дами за полусестра си Анхесенамун, само че няма наследници – и двете им дъщери са мъртвородени. И през 1324 година прочие н. е., ръководството на крал Тут ненадейно свършва, когато младият крал умира на 19-годишна възраст.

Към днешна дата никой не е сигурен по какъв начин е починал. Изследвания демонстрират, че той е страдал от малария, фрактура на подбедрицата и, в резултат от блудничество, е имал вродени деформации. Но дали крал Тут умира по естествени аргументи, при акцидент или е погубен, не е известно.

Това, което се знае е, че младият фараон е уважаван в гибелта. След като е мумифицирана и подложен в златен ковчег, крал Тут получава и известната си маска. След това той заключен в гробница с хиляди съкровища, бастуните му и останките на двете му дъщери.

Там остава в продължение на 3000 години, несмущаван, до ноемврийския ден, когато Картър и Карнарвон влизат в гробницата.

 Tutankhamun Los Angeles 2018

Откакто Хауърд Картър отваря гробницата на Тутанкамон, младият крал е обиколил света повече от всеки път в живота си: крал Тут – и маската на крал Тут – са били излагани във Франция, Обединеното кралство, Япония, Русия, Съединените щати и още.

Но международните му турнета не минават без скандал.

На първо място, останките от дълго време са преследвани от клюки, че са прокълнати. Картър е незасегнат, само че Карнарвон умира скоро след отварянето на гробницата: от отравяне на кръвта, откакто е жилнат от комар.

Други сътрудници на Карнарвон, които влизат в гробницата, също имаха странни ориси. Един 35-годишен мъж почива от дихателна непълнота, различен умира при пожар, а един даже се обеси, тъй като се опасява, че ще е идващия застигнат от проклятието.

Това настрани, някои се чудят дали маската въобще принадлежи на крал Тут. Някои английски египтолози допускат, че тя в началото е била направена за Нефертити, брачната половинка на бащата на Тутанкамон, като стигат до това умозаключение, частично тъй като маската наподобява носи обеци.

Египтолозите обаче значително опровергават тази доктрина. Обеците не са единствено за дами или деца по времето на крал Тут, а и има доказателства, че маската е направена особено за него.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР