Когато пазаруването на място в магазина е предизвикателство за възрастните,

...
Коментари Харесай

Смарт очила улесняват възрастни японци в пазаруването


Когато извършването на покупки на място в магазина е предизвикателство за възрастните, на помощ идват…. смарт-очилата (снимка: Toppan)

В планинския японски град Ийзуна, цялостен с ябълкови градини, чиновник в смесения магазин 7-Eleven си поставя чифт очила, наподобяващи нещо от научнофантастичен филм. Интелигентните очила, както ги назовават, снимат рафтовете от гледната точка на служителя и фрагментите се предават в действително време на клиент, който ги вижда на своя смарт телефон или таблет вкъщи.

Когато клиентът допре стоката от екрана на устройството, смарт-очилата демонстрират на служителя местоположението на стремежи артикул и той го взима, с цел да го включи в пакет артикули, който ще замине за доставка до дома на клиента, гледал магазина през смарт телефона си. Поръчката се доставя по-късно на клиента.

Обикновено по този метод пазарят възрастни купувачи, които са трудноподвижни. Пилотният план започва при започване на юни, а поръчките се одобряват един път седмично. Услугата се употребява от 13 души на 60 и повече години.
още по темата
„ Хората могат да получат помощ посредством гласов чат, което направи безпроблемно извършването на покупки “, сподели Рюсуке Касаи, който работи за поощряване на цифровите нововъведения в Ийзуна.

Интелигентните очила RemoPick в началото са били създадени, с цел да улеснят брането на ябълки. Те трябвало да оказват помощ на възрастни фермери да предадат ноу-хауто си за развъждане на ябълки на младите – от комфорта на домовете си “, споделя Шота Фуджикава от Toppan, фирмата-разработчик. След това им пристигнало мислено да тестват отдалечена връзка и за извършване на покупки в магазин.

Със своето непрекъснато застаряващо население Ийзуна има редица поданици с проблеми с подвижността. Градът е ситуиран в хълмист регион в подножието на планината Ийзуна, което го прави извънредно сложен за придвижване. „ Магазините са съсредоточени най-вече в центъра на града и доста поданици споделят, че е мъчно да се пазари “, споделя Касаи.

Изпитанията със смарт-очилата ще продължат до края на юли, а вторият тест ще стартира през септември. Потенциално пълномащабно стартиране на услугата се възнамерява за 2023 г.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР