Когато първите камъни на Стоунхендж са били издигнати, най-старото дърво

...
Когато първите камъни на Стоунхендж са били издигнати, най-старото дърво
Коментари Харесай

Чилийският „Прадядо“ – новият претендент за титлата най-старо дърво на Земята

Когато първите камъни на Стоунхендж са били издигнати, най-старото дърво в света евентуално към този момент е съществувало на Земята в продължение на епохи, твърди ново проучване.

Древният колос - кипарисовидна фицроя (Fitzroya cupressoides), известна още като Прадядото (или Gran Abuelo на испански) – се извисява над клисура в чилийските Анди. Според нов компютърен модел дървото е на към 5400 години.

Ако тази датировка бъде доказана, това значи, че Прадядото е с съвсем 600 години по-стар от настоящия рекордьор - калифорнийския бор (Pinus longaeva), прочут като Матусал.

Точната възраст на кипарисовидната фицроя обаче се оспорва, защото с цел да бъде доказана публично, експерти би трябвало да проучват пръстените на самото дърво – способ, прочут като дендрохронология (златният стандарт в това отношение). А сега, несъмнено, не разполагаме с тези данни.

Данните, лежащи в основата на модела, не са обществено налични, нито са минали през процедура за анонимно рецензиране.

Независимо какъв брой остаряло е това дърво, сега то се намира в заплаха и би трябвало да бъде предпазено, споделя Джонатан Баричивич от Лабораторията по климата и околната среда в Париж – откривателят, който основава модела.

„ В извънредно неприятно положение е поради туризма “ и дървото е наранено и от изменението на климата, споделя той пред Live Science.

Колко остаряло е дървото Gran Abuelo?

Първоначално се смяташе, че 60-метровата кипарисовидна фицроя, извисяваща се над мъгливите гори на чилийския народен парк " Алерсе Костеро " – е почти на 3500 години. Баричивич обаче споделя, че учените в никакъв случай не са анализирали възрастта му систематично.

„ Искахме да разкажем историята на дървото, с цел да можем да го валоризираме и защитим “, добавя той.

Ето за какво през 2020 година Баричивич и неговият сътрудник Антонио Лара – професор по лесовъдство и естествени запаси от Австралийски университет в Чили – употребяват неразрушителна техника, с цел да извадят малко ядро от дървото, улавящо към 2465 години от пръстените на дървото. Т-образната бормашина обаче не съумява да доближи до центъра на „ прадядото “, чийто диаметър е 4 м, което значи, че доста от пръстените към момента не са взети поради.

За да дефинира останалата част от годините, екипът създава математически модел, който взима поради по какъв начин F. Cupressoides нараства в другите етап от живота си – от фиданка до зряло дърво. Моделът включва и вариации в растежа, основани на съревнованието с останалата растителност и променливите детайли в средата и климата.

Впоследствие екипът употребява модела, с цел да симулира 10 000 пъти траекторията на напредък на дървото. Според Баричивич тези симулации дават относително прецизен диапазон на хипотетичната възраст на Gran Abuelo.

Моделът пресмята, че дървото е най-вероятно на към 5400 години. То обаче може да е даже на 6000  (абсолютната прекаленост на възрастта му), само че съществува и 80 % късмет да е на малко повече от 5000 години. Всички симулации на траекторията на растежа обаче демонстрират, че то е минимум на 4100 години. „ Като имаме поради размера му, даже и дървото да пораства извънредно бързо, то не може да е по-младо от това “, добавя Баричивич.

Източник: Science Alert

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР