Когато първите бронирани машини на руската армия достигат до сърцето

...
Когато първите бронирани машини на руската армия достигат до сърцето
Коментари Харесай

Вътрешният враг в Украйна: Тайна мрежа от агенти е помогнала на руските сили в Чернобил

Когато първите бронирани машини на съветската войска доближават до сърцето на атомната електроцентрала в Чернобил в следобедните часове на 24 февруари, те се сблъскват с украинските сили, изпратени да защитят оборудването. За по-малко от два часа и без пердах 169-те членове на украинската национална армия смъкват оръжията си. Русия завладява Чернобил, съхраняващ тонове нуклеарен материал и основен пункт за подстъпите към Киев.

Падането на Чернобил се откроява като особеност в петмесечната към този момент война: сполучлива интервенция от вида " блицкриг " в спор, белязан от брутално и спиращо придвижване на съветските войски и яростна опозиция от страна на Украйна. Разследване на " Ройтерс " открива, че триумфът на Русия в Чернобил не е бил инцидентен, а е част от дългогодишна интервенция на Кремъл за навлизане на секрети сътрудници в украинската страна.

Петима души, осведомени с подготовката на Кремъл, настояват, че военните стратези към президента Владимир Путин са считали, че благодарение на сътрудници Русия ще се нуждае единствено от дребна военна мощ и няколко дни, с цел да принуди администрацията на украинския президент Володимир Зеленски да се откаже, да избяга или да капитулира.

Врагът от вътрешната страна

Позовавайки се на изявленията с десетки публични лица в Русия и Украйна и обзор на украински правосъдни документи и показания пред следователи, " Ройтерс " оповестява, че тази мрежа от съветски сътрудници е проникнала доста по-дълбоко, в сравнение с се признава обществено.

Сред интервюираните чиновници са руснаци, които са били осведомени за планирането на нашествието от страна на Москва, и украински следователи, натоварени със задачата да наблюдават шпиони.

" Освен външен зложелател, за жалост, имаме и вътрешен зложелател, който е не по-малко рисков ", съобщи в изявление секретарят на Съвета за национална сигурност и защита на Украйна Олексий Данилов.

Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР