Когато от жега не можеш си намериш място, климатикът ти

...
Когато от жега не можеш си намериш място, климатикът ти
Коментари Харесай

Уникално място в Родопите гарантира прохлада и чудесни емоции

Когато от горещина не можеш си намериш място, климатикът ти е на " шест " и нищо не ти се прави, единствено на 67 километра от Пловдив и на 215 от София има едно ужасно селце, което е само по рода си в целия свят.

Забърдо е село в Южен централен район на България и е част от община Чепеларе, област Смолян. Разположено е на 1261 метра надморска височина.

Селището е доста остаряло, има доказателства, че е съществувало още през 4 – 5 век след Хр. Доказателство за това са тракийско населено място и разрушената цитадела Заград. Близо до Забърдо се намира и доста добре съхранен римски път. В пещерата Челевещница са открити скелет на пещерна мечка, ризница на римски боец, както и неговото въоръжение.

Разположено е в долината на река Забърдска. Основен занаят тук е земеделието и отглеждането на животни, като все по-голям дял заема и туризмът. Районът към Забърдо е удобен за най-разнообразен лов.

На 10 км от Забърдо се намира естественият феномен Чудните мостове – два мраморни скални моста. Името идва от " ер “ (тур. – земя) и " кюприя “ – мост, т.е. натурален скален мост. Смята се, че са се образували при сриване на тогавашна пещера, формирана в протерозойски мрамори от водите на дребната река Дълбоко дере, вероятно при земетресение. Водите отнесли част от падналите материали и образували един до различен два мраморни моста. Между двата към момента има големи каменни блокове, които заемат речното корито.

Първият е дълъг 96 м, ширината му варира от 7 до 45 м, а височината от 14 до 43 м. Започва с 3 отвора, разнообразни по величина, а приключва с един. Смята се за най-високия пещерен отвор в България. По него (дебелина 10 – 15 м) минава пътеката от село Орехово за село Забърдо.

Вторият мост, който е на 200 м под първия, е по-дълъг и по-тесен, мъчно наличен за екскурзиант без екипировка и умел лидер. Дълъг е към 60 м. Започва с необятен отвор, който последователно се стеснява и се трансформира най-после в елементарна пролука.

Малко преди втория мост е входът на Ледената пещера, в която до късно лято се резервира лед. Зад моста водата пропада в карстов понор и изчезва в земята, с цел да се появи на 1,5 км по-ниско. Надолу от втория мост е клисура. Сред нея високо на левия бряг на реката е входът на Голямата пещера, в която са открити парчета от антична керамика (V-VI век пр.н.е.).
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР